-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 31

Policija stebi prekybos centrų apgultį, naujametiniams vakarėliams – jokios tolerancijos

Ketvirtadienį ir vėl pradedama griežta judėjimo kontrolė tarp savivaldybių. Tačiau naujametinę naktį pareigūnai pasiryžę būti griežti: vakarėliai nebus toleruojami, o visi jų dalyviai sulauks griežtų bausmių. Jau dabar policija atidžiai stebi prekybos centrų apgultį ir perspėja, kad parduotuvėse karantino reikalavimų nesilaikantys žmonės taip pat nebus pamiršti. Be to, sostinės centre prie Kalėdų eglės Katedros aikštėje bus uždarytas eismas.

Policijos vadas Renatas Požėla pasakojo, kad pareigūnai jau pasiruošę trečiajam judėjimo ribojimų etapui.

„Jis turbūt bus sudėtingiausias, nes mūsų laukia šis vakaras, naujametinė naktis, – kalbėjo R.Požėla. – Mūsų įsitikinimu, efektyviai veikia judėjimo kontrolė tarp savivaldybių. Apie 80 proc. yra sumažėjęs transporto priemonių judėjimas. Draudimas veikia ir jis pasiteisina.“

Anot jo, analizuojant sukauptą patirtį ir planuojant šį savaitgalį, policija mato iššūkių ir grėsmių.

Prekybos centrų apgultis

„Tai iššūkis susijęs su prekybos centrų veikla ir asmenų bandymas išnaudoti paskutinę minutę apsipirkimui. Policija planuoja stebėti situaciją, turime nemažai filmuotos medžiagos iš anksčiau, sprendžiame dėl administracinių teisenų pradėjimo“, – sakė R.Požėla.

Jam antrino Vilniaus policijos viršininkas Saulius Gagas, kurios teigimu, pareigūnai atidžiai stebi situaciją.

„Nuo pat ryto stebime prekybos centrų apgultį, todėl policijai duoti pavedimai orientuotis į juos ir stebėti, ar laikomasi karantino reikalavimų“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Gagas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Gagas

Policijos įsitikinimu, pirmiausia užtikrinti karantino reikalavimų laikymąsi prekybos centruose turi užtikrinti jų administracija.

„Mes stebime, kaip laikomasi tų reikalavimų ir ar situacija nesukelia atsakomybės prekybos centrų administracijai. Tam tikslui vaizdas fiksuojamas kameromis, surinkta medžiaga analizuojama. Konstatavę pažeidimus, pradėsime administracines teisenas“, – sakė R.Požėla.

Pareigūnai parduotuvėse stebi, ar asmenys dėvi kaukes, nesibūriuoja ir laikosi kitų reikalavimų.

Vakarėliams – nulinė tolerancija

Policijos vadas perspėjo, kad naujametinę naktį su draugais ar artimaisiais sumanę švęsti žmonės nebus toleruojami.

„Kreipiamės į gyventojus prašydami supratingumo ir pilietiškumo. Pamačius tokius susibūrimus, prašau paskambinti policijai. Atvykę pareigūnai tokius renginius uždarys“, – sakė R.Požėla.

Atvykus policijai, užfiksavus pažeidimą, bus rašomi protokolai ne tik būsto šeimininkui, bet ir visuose vakarėlyje dalyvavusiems asmenims.

„Ir pareigūnai išvažiuos tik įsitikinę, kad vakarėlis nutrauktas“, – pažadėjo jis.

VIDEO: Skelbiama, kaip policija dirbs Naujųjų Metų naktį ir visą šventinį savaitgalį

Kalėdinės eglutės bus išjungtos

Pareigūnai pasidžiaugė, kad dauguma savivaldybių padeda policija. Pavyzdžiui, Vilniaus apskrityje bus išjungtos eglutės, be to, savivaldybė šiemet atsisakė fejerverkų.

„Artėjant vakarui Vilniuje bus draudžiamas eismas link Katedros aikštėje pastatytos eglutės. Barboros Radvilaitės, Šventaragio, Žygimantų, Vrublevskio gatvėmis nebus galima vykti, ji yra užtverta“, – sakė Saulius Gagas.

Vilniaus policijos vado teigimu, naujametinę naktį darbo bus labai daug. Anot jo, matomos rizikos dėl viešųjų erdvių, todėl policija koncentruosis ir į tai. Bus naudojami dronai, transliuojamos perspėjimo žinutės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policijos dronas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policijos dronas

„Norime, kad pajėgos būtų orientuotos ne į draudimus, o į pagalbą visuomenei, keliant jos sąmoningumą ir supratimą, kad šiandien situacija tokia, jog švęsti reikia vieniems. Geriau vienus naujus metus atšvęsti vieniems, nei vieniems likti visą likusį gyvenimą“, – sakė S.Gagas.

R.Požėla pasiuntė ir perspėjimą savivaldybėms, nes ne visos kol kas geranoriškai bendradarbiauja.

„Gali nutikti tokia situacija, kad po savaitgalio protokolai gali gimti savivaldybių atsakingiems asmenims, jei matysime akivaizdžius pažeidimus, dėl ko nebuvo užtikrinti karantino reikalavimų vykdymas“, – perspėjo jis.

Ministrė tikisi sąmoningumo

„Noriu padėkoti Lietuvos žmonėms už supratingumą, už tai, kad laikomasi ribojimų, nes tai be galo svarbu, jog suvaldytume pandemiją. Taip pat noriu padėkoti Lietuvos pareigūnams, esate priešakinėse linijose ir jūsų dėka galime užtikrinti, kad ribojimų būtų laikomasi“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Kontroliuojant judėjimą per praėjusius du savaitgalius dirbo apie 19 tūkst. pareigūnų, aktyviai prisidėjo ir Lietuvos šaulių sąjunga.

Ministrės teigimu, šį savaitgalį dirbs iš viso 7,5 tūkst. pareigūnų.

„Tikimės, kad viskas bus sklandu. Kalbant apie praėjusius savaitgalius, kaip žinote, buvo apgręžta virš 31 tūkst. automobilių, išrašyta nemažai protokolų. Bet pagrindinis policijos tikslas ne bausti, o paaiškinti, kalbėtis, kad žmonės geranoriškai laikytųsi ribojimų“, – sakė A.Bilotaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius