Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 22

Policijos reforma: ministras vertina palankiai, tačiau dar liko neišspręstų problemų

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas patvirtino pažymą, kuria įvertinta policijos sistemos pertvarka, pasiekimai ir rizikos. Ministerija praneša, kad prašys Valstybės kontrolės atlikti nepriklausomą policijos pertvarkos veiklos bei finansinį auditą.
Akcijos „Atsikratyk stereotipų“ fotosesijos kadras
Asociatyvi iliustracija: akcijos „Atsikratyk stereotipų“ fotosesijos kadras / Šiaulių apskrities policijos nuotr.

„Policijos sistemos reforma viena iš nedaugelio įvykdytų didelių sisteminių reformų. Be jokios abejonės, yra daugybė jos teigiamų efektų – pavyzdžiui, per dvejus metus kone dvigubai išaugęs pareigūnų atlyginimas, pagerėjęs jų aprūpinimas, operatyvesnis reagavimas. Tačiau matome ir nesuvaldytų rizikų, į kurias būtina atkreipti dėmesį“, – sako vidaus reikalų ministras E.Misiūnas.

Pasak ministro, pagrindinės rizikos – mažėjantis pareigūnų skaičius, o augantis darbo krūvis sustiprina tikimybę nekokybiškai atlikti darbą.

„Kadangi pareigūnų gatvėse padaugėjo pusantro karto, reagavimas į įvykius išaugo, tačiau ne taip žymiai. Visgi, orientuojantis į greitą reagavimą, kyla rizika tyrimų kokybei“, – pranešime komentuoja E.Misiūnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eimutis Misiūnas

Be to, remiantis Generalinės prokuratūros pateiktais duomenimis, per metus trigubai išaugo bylų, kuriose policija atsisako pradėti ikiteisminį tyrimą prokurorų buvo panaikinti: nuo 406 bylų (2016 m.) iki 1325 (2017 m.). Pareigūnų sprendimai nepradėti bylos nėra vertinamas ikiteisminio tyrimo įstaigos vadovo arba jo įgalioto asmens.

Anot vidaus reikalų ministro, per metus ketvirtadaliu sumažėjo vagysčių, tačiau šis rodiklis kelia papildomų klausimų.

Tačiau gyventojai, vertindami viešojo saugumo situaciją ir policijos darbą, neįžvelgia didelių pokyčio požymių.

„Per metus žymiai sumažėjo vagysčių atvejų – net 25 proc. Kyla klausimas, ką rodo šis skaičius – ar žmonių netikėjimą, kad pareigūnai ištirs vagystes ir dėl to į juos nebesikreipiama, ar tai labai žymus nusikalstamumo mažėjimas, kuriuo reikėtų girtis. Jei tai pirmasis atvejis, kyla grėsmė dėl galimo nebaudžiamumo jausmo didėjimo“, – pažymėjo vidaus reikalų ministras E.Misiūnas.

Pranešime priduriama, kad vis dar išlieka vidinės komunikacijos problema – tik šiek tiek daugiau nei pusė (55 proc.) pareigūnų nurodė gaunantys naudingą grįžtamąjį ryšį iš savo tiesioginių vadovų. Taip pat nekinta skaičius pareigūnų, ketinančių palikti sistemą (7 proc.).

Tačiau gyventojai, vertindami viešojo saugumo situaciją ir policijos darbą, neįžvelgia didelių pokyčio požymių. Visgi, 3 proc. punktais sumažėjo saugiai savo gyvenamojoje vietoje besijaučiančių gyventojų dalis: 2014 m. tokių buvo 80 proc., o pernai – 2017 m. – 77 proc.

Vis dėl to, E.Misiūnas reformą vertina kaip įvykusia ir, anot jo, šiuo keliu eina ir kitos statutinės tarnybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius