Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 12 /19:00

„Politico“: Europos lyčių lygybės institute Vilniuje – seksualinio priekabiavimo atvejai

Europos lyčių lygybės institute Vilniuje buvo priekabiaujama prie moterų, ketvirtadienį paskelbė portalas Politico.eu.
Seksualinis priekabiavimas
Seksualinis priekabiavimas / 123RF.com nuotr.

Portalas nurodo išsiaiškinęs, kad organizacijoje, kovojančioje už lyčių lygybę, 2014 metais buvo gauti skundai iš viso dėl trijų vyrų darbuotojų elgesio. Skundus pateikė dvi praktikantės.

Merginos nurodė, kad jų kolegos vyrai nuolat mėgino su jomis flirtuoti, laidė dviprasmiškus komentarus ir kvietė į pasimatymus. Viena praktikantė teigė, kad vyras ją nederamai lietė.

Dėl vieno iš šių vyrų elgesio skųstasi ir anksčiau.

Dėl merginų skundų buvo atlikti tyrimai ir dviem atvejais jie pripažinti pagrįstais. Juose minimi vyrai institute nebedirba. Iš dokumentų matyti, kad savo kaltę jie neigė.

Trečiu atveju nustatyta, kad, kaip teigė praktikantė, įkyriai jai dėmesį rodęs vyras elgėsi nederamai, tačiau nepriekabiavo.

Esami ir buvę instituto darbuotojai Politico.eu sakė, kad grupelės vyrų laidomi seksistiniai juokeliai buvo įprastas dalykas. Institute dirbusios moterys liudijo, kad nuo šių komentarų labiausiai kentėdavo praktikantės.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Priekabiavimas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Priekabiavimas

Instituto direktorė Virginija Langbakk portalui teigė, kad seksualinio priekabiavimo problemas įstaigoje pavyko išspręsti.

Ji taip pat pabrėžė, kad seksualinio priekabiavimo skandalas vertė darbuotojus vyrus jaustis puolamais.

„Mes dirbame siekdami ne tik moterų įgalinimo, bet lyčių lygybės. Negalime turėti kovinio feminizmo grupių“, – sakė V.Langbakk.

Vis dėlto direktorė pabrėžė, kad abiejų merginų skundai buvo priimti rimtai, o juos išnagrinėti ir paskirti deramas bausmes buvo dedamos didelės pastangos.

„Yra labai gerai, kad apie tai kalbama, ir nėra nė vienos vietos, kur tokių dalykų nėra, tik vienose vietose žmonės turi supratimą ir apie tai kalba ir iš to mokosi. Mes neneigėme ir nėra ko neigti, nes tie trys atvejai pas mus buvo“, – BNS sakė V.Langbakk.

„Tokiose Europos Sąjungos įstaigose yra labai daug įvairių tautybių, ir jeigu turi apie 20 skirtingų tautybių, žmonės skirtingai mąsto ir interpretavimas tiek gestų, tiek kalbų, tiek elgesio – vienur yra daugiau priimtina, kitur mažiau. Tuo metu tai buvo labai didelis smegenų lavinimas tas detales nagrinėti ir kitur galbūt pasakytų, kad tai per smulkūs dalykai, gal mes jų nežiūrėkime – mes visa tai ėmėme labai rimtai, nes mūsų toks profilis“, – kalbėjo ji.

V. Langbakk sakė, kad šiuo metu atmosfera įstaigoje yra pasitaisiusi, netinkamo darbuotojų elgesio ar konfliktų pasitaiko rečiau.

„Elgesys nėra, kad tu kažkokią formulę išmokai, kitą dieną jau atsimeni ir kartoji. Tam elgesiui reikia daug visokių situacijų, kalbėjimo, mes turėjome daug visokių mokymų, vidinio kalbėjimo atskirai su vyrais ir moterimis. Tas procesas yra ilgalaikis. Dėjome labai daug pastangų, kad tą požiūrį pakeistume“, – kalbėjo instituto vadovė.

V. Langbakk teigė, kad šios istorijos paviešinimą vertina teigiamai.

„Gerai ir tiems žmonėms, kurie buvo ir kurie norėjo, kad tas straipsnis būtų parašytas, galbūt jie gavo džiaugsmo, kad tai yra paminėta. Bet iš mūsų pusės, gerai, nes apie tai reikia kalbėti“, – sakė instituto vadovė.

Europos lyčių lygybės institutas (EIGE) yra nepriklausoma Europos Sąjungos įstaiga, jos tikslas – prisidėti prie lyčių lygybės skatinimo, įskaitant lyčių aspekto integravimą į visų sričių Europos Sąjungos (ES) politiką ir jos pagrindu formuojamą nacionalinę politiką, kovoti su diskriminacija lyties pagrindu, taip pat didinti ES piliečių supratimą apie lyčių lygybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius