Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 12

Politikai įtikėjo skaičių magija: rodo pirštą, skaičiuoja ir net mėgdžioja Džeimsą Bondą

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai artėja, tad įsisuka ir rinkiminė kampanija. Šįkart jai politikai panaudojo burtų keliu ištrauktus numerius, kuriais balsavimo biuleteniuose bus įrašytos partijos. Kai kurių fantazija išties begalinė. Kaip ir įtikėjimas skaičių magija.
Partijų ir kandidatų „išradingumas“ prieš rinkimus: skaičių magija
Partijų ir kandidatų „išradingumas“ prieš rinkimus: skaičių magija / Politinės partijų reklamos

„Kaip tik apsitarėm, kokio numerio reikėtų, visokius simbolius bandėm suvesti, ką geriausiai būtų rinkiminėje kampanijoje panaudoti. Tai begalybė, virstanti į aštuonis, man atrodo, yra pats geriausias skaičius ir pats geriausias simbolis sėkmingiems artėjantiems rinkimams“, – po burtų traukimo Seime pasakė Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Ar išties politikai taip tiki skaičių magija? Sunku tuo patikėti, bet dažnas turėjo ką pasakyti apie tai. Arba vėliau pademonstruoti.

„Skaičius 12 plačiai paplitęs, pradedant mitologija, religiją ir astrologiją, baigiant kasdieniu gyvenimu. Pavyzdžiui, Biblijoje Jokūbas turėjo 12 sūnų, kurie vėliau tapo legendinių 12 Izraelio genčių atstovais; Senasis dievas Odinas taip pat turėjo 12 sūnų, o senovės graikai turėjo 12 dievų iš Olimpo. Karalius Artūras turėjo 12 riterių ir 12 kartų nugalėjo saksų užpuolikus; Senovės religijose buvo 12 šviesos karių;

Budistai tiki, kad gyvenimą sudaro dvylika etapų, kurie keičiasi kaip gyvenimo ratas.

Šv. Marija paveiksle vaizduojama dėvinti 12 žvaigždžių karūną, o Jeruzalė apibūdinama kaip miestas, kuris remiasi 12 pamatų ir turi 12 durų su 12 angelų“, – tiek ir dar daugiau dvyliktukų feisbuke vardijo Aurelijos Veryga, kai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atiteko šis numeris.

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ pasiryžę pasinaudoti Džeimso Bondo įvaizdžiu – socialiniuose tinkluose paskelbė nuotrauką, kur agentą 007 vaidina Lukas Savickas, o jo moterį – Olga Vėbrienė.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė atsiminė sovietinę penkiabalę vertinimo sistemą ir pareiškė, kad tikisi rinkimuose penketo. LSDP rinkimuose atiteko 5 numeris.

VIDEO: Politinių partijų atstovai džiaugiasi išrinktais rinkimų numeriais – kuris skaičius atneš pergalę?

Regionų partija jau kalbėjo apie dešimtuką – esą balsuojantieji pataikys į dešimtuką.

Feisbuką nuginklavo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Visagine Dmitrijus Ikonikovas, pademonstravęs pirštą kaip vienetą – ne, ne vidurinį, o bevardį, su vestuviniu žiedu. Tiesa, šią nuotrauką kandidatas po kurio laiko ištrynė.

O kur dar prisiminimai apie sportines pergales. Štai Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė Nielsen sakė, kad ne kartą tapo čempione ištraukusi 11 numerį. Liberalams atiteko būtent šis numeris. Laisvės partija prisiminė žymius krepšininkus, žaidusius 13 numeriu pažymėtais marškinėliais. O vėliau tikino, kad iki šiol nelaimingu buvęs skaičius 13 nuo šiol neš laimę.

Artūras Zuokas, savo partijai „Laisvė ir teisingumas“ ištraukęs paskutinį, 18-ą numerį, pasidžiaugė, kad jis vėl 18-os.

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas griebėsi matematikos: „5+5+5 = 2+0+2+3+0+3+0+5.“ Jo komitetui atiteko 15 numeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius