Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 14

Politikams kibirkščiuojant dėl Vokietijos brigados, buvęs kariuomenės vadas ragina imtis darbų

Buvęs kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas nemato pagrindo politikų kalboms, kad Lietuva ar krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atsitraukia nuo plano Lietuvoje pilnai dislokuoti Vokietijos karinę brigadą. Atsargos generolas leitenantas sako, kad viskas vyksta pagal planą, o tempas priklausys pirmiausia nuo pačios Lietuvos gebėjimo pasiruošti priimti tūkstančius vokiečių karių.
Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose
Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrų apsilankymas Vokietijos brigados karių pratybose / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Diskusijos dėl Vokietijos brigados įsiplieskė po to, kai Rukloje susitikę Lietuvos ir Vokietijos gynybos ministrai pasakė, jog Vokietijos brigada atvyktų į Lietuvą per 10 dienų.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sulaukė kritikos, kad nepakankamai spaudė vokiečius įvardyti konkretesnę visapusiško brigados dislokavimo datą.

Jam pastabų išsakė ne tik opozicija, bet ir įtakingi konservatorių bendražygiai – partijos lyderis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Norėtųsi, kad tiek iš ministras, tiek apskritai iš Lietuvos nuskambėtų labai aiškus kvietimas vokiečiams įvardinti, ar tos datos, kurias Lietuva teikia, yra priimtinos ir atitinka jų planavimo kalendorių. To neišgirdome“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Į tai netrukus sureagavo Vokietijos ambasadorius Vilniuje – tiesmuku pareiškimu jis paragino Lietuvos politikus pripažinti, kad susitarimas dėl brigados įgyvendinamas nuosekliai.

J.V.Žukas sako, kad Vokietija pažadus vykdo – vadovavimo elementas ir dalis karių jau dislokuoti. Jo teigimu, Lietuvai dabar metas susitelkti į tinkamų sąlygų parengimą. Brigados priėmimui reikia pastatyti kareivines, įrengti amunicijos sandėlius, išplėsti poligonus.

„Visi susitarimai buvo sudaryti, planas ir detalės buvo apkalbėtos. Kariuomenės vadas dar liepos mėnesį kalbėjo apie tai, kad brigada tikrai bus paskirta Lietuvos teritorijos gynybai ir operacinėms užduotims spręsti“, – 15min laidoje „Kas naujo fronte“ penktadienį kalbėjo J.V.Žukas.

VIDEO: Kas naujo fronte: „Rusai supranta, kad artėja pabaiga“ – generolas J.V.Žukas paaiškina, kas lems Ukrainos pergalę

„Klausimas yra tiktai toks, kada ji galės būti pilnai dislokuota Lietuvoje, kada bus tam sukurtos reikiamos sąlygos ir sukurta infrastruktūra. Bet šiaip iš Vokietijos pusės operaciškai brigada yra jau paskirta, ir priešakinis štabo vadovavimo elementas jau yra Lietuvoje. Tai tiesiog fiziškai dabar nėra, kur dislokuoti tų karių, ir dėl to buvo sudarytas planas, per kiek laiko mes kartu su Vokietija įrengiame infrastruktūrą – pastatome reikalingas kareivines, dislokacijos vietas technikai, taip pat kur įkursime amunicijos sandėlius“, – paaiškino atsargos generolas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Jonas Vytautas Žukas

Pasak jo, tempai priklausys nuo pačių lietuvių.

„Šitie darbai vyksta, ir viskas priklauso nuo mūsų – kaip greitai įvyks, taip greitai visos sudėties vokiečių brigada atsiras Lietuvoje, šiuo metu tiesiog nėra, kur jos dislokuoti. Tai aš nemanau, kad čia yra kažkokie padaryti pažeidimai ar pasitraukta nuo pirminio susitarimo plano, ar vokiečiai kažko nevykdo, ar ministras padarė kažkokius kompromisus“, – teigė J.V.Žukas.

„Viskas vyksta pagal planą. Manau, kad norint pilnos brigados dislokacijos laiką pagreitinti Lietuvoje, reikia tiesiog atlikti daug namų darbų, ir tas procedūras reikia spartinti, ir spręsti visus kitus klausimus – ir karių apgyvendinimą, ir buitinius visus klausimus, ir brigada bus perdislokuota“, – teigė jis.

Pasak jo, Lietuvai labai svarbu, kad operaciškai brigada jau yra paskirta.

Imago / Scanpix nuotr./Vokietijos karė
Imago / Scanpix nuotr./Vokietijos karė

„Didelė dalis technikos jau yra Lietuvoje. Pusė brigados jau yra Lietuvoje. Kita technika bus perdislokuojama, kai tik atsiras sąlygos. Žmonių perdislokavimas, jeigu to pareikalaus situacija, įvyks pakankamai greitai. Tai nemanau, kad čia yra kažkokios didelės problemos ar iššūkiai, apie ką kalbama viešojoje erdvėje“, – kalbėjo J.V.Žukas.

15min žiniomis, Lietuvos Vyriausybė neseniai Vokietijai pristatė planą, pagal kurį iki 2026 metų galėtų priimti brigados dydžio vienetą.

Jame numatomos naujos kareivinės, Pabradės ir Gaižiūnų poligonų plėtra, Rūdninkų poligono įrengimas.

Kai kurie valdžios atstovai tikėjosi, kad šis planas leis gauti aiškesnį politinį Vokietijos įsipareigojimą dėl brigados dislokavimo su konkrečiomis datomis.

Tačiau nei į Lietuvą atvykusi Vokietijos gynybos ministrė, nei A.Anušauskas tokių datų neįvardijo – vietoj to abu pakartojo teiginį apie pasirengimą brigadą per 10 dienų permesti į Lietuvą.

A.Anušauskas tikina, kad jokie susitarimai su Vokietija nėra nei pakeisti, nei jų atsisakyta. Jis sako, kad 10 dienų terminą paminėjo, kai su žurnalistais kalbėjo apie dabartinę situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius