Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 04

Politinių partijų narių sąrašams tikrinti – informacinė sistema

Nuo šių metų gruodžio mėnesio politinių partijų narių sąrašai bus tikrinami pasitelkiant informacinę sistemą, teigiama Teisingumo ministerijos pirmadienį išplatintame pranešime.
Teisingumo ministerija
Teisingumo ministerija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie tokios programinės tikrinimo sistemos poreikį kalbama jau seniai, kadangi dabartinė, rankiniu būdu atliekama politinių partijų narių sąrašų patikra neleidžia užtikrinti, kad būtų tinkamai peržiūrėti visų sąraše esančių asmenų duomenys ir jų atitikimas įstatymo reikalavimams. Iš pateiktų politinių partijų narių sąrašų šiuo metu yra peržiūrimi tik keleto atsitiktinai parinktų asmenų duomenys. Tokią patikrą, įvertinant ar politinių partijų pateiktuose narių sąrašuose yra pakankamai narių (ne mažiau nei 1000), ar jie yra pilnamečiai, ar jų narystė nesidubliuoja su kitų partijų sąrašais ir pan., atlieka Teisingumo ministerija.

Įdiegus politinių partijų narių sąrašų tikrinimo programinę įrangą, ministerija galės automatiniu būdu patikrinti visų narių duomenis bei tiksliai įvertinti jų atitikimą Gyventojų registre pateikiamai informacijai. 2010 metų TM turto įsigijimo planuose politinių partijų narių sąrašų tikrinimo sistemai pirkti buvo numatyti 150 tūkst. litų, tačiau viešojo pirkimo metu buvo pasiūlyta tokią sistemą įdiegti beveik penkiagubai pigiau – už nepilnus 35 tūkst. litų.

Naujoji patikros sistema pagelbės užtikrinant ir naujai įsigaliojusias Politinių partijų įstatymo pataisas, numatančias, kad nuo šiol visų politinių partijų narių sąrašai turės būti tikrinami kasmet, o ne tik prieš rinkimus, kaip buvo anksčiau.

Tiesa, šiame įstatyme yra numatytos pereinamosios nuostatos, taikomos artimiausiems, 2011 metų pradžioje įvyksiantiems rinkimams. Partijos, norinčios dalyvauti savivaldybių rinkimuose, savo narių sąrašus turės pateikti dar pagal ankstesniąją tvarką – likus ne mažiau nei 65 dienoms iki rinkimų pradžios, tačiau juose turės būti nurodomi jau pagal naują įstatymą reikalaujami duomenys. Šalia politinės partijos nario vardo, pavardės bei gyvenamosios vietos adreso turės būti pateikiamas ir jo asmens kodas, o ne asmens gimimo data, kaip anksčiau.

2011 m. savivaldybių rinkimuose ketinančios dalyvauti partijos savo narių sąrašus gali pradėti teikti nuo spalio 27 d., o paskutinė šių dokumentų pateikimo diena – gruodžio 23 d. imtinai. TM, patikrinusi šių sąrašų atitikimą įstatymo reikalavimams, apie tai informuos Vyriausiąją rinkimų komisiją. Politinėms partijoms narių sąrašų pateikimas yra būtina sąlyga norint dalyvauti rinkimuose bei gauti valstybės skiriamas dotacijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius