Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2022 01 26 /11:11

Politologai: Lietuvos atsitraukimas dėl Taivano atstovybės būtų rizikingas

Taivano atstovybės pavadinimo Vilniuje keitimas, siekiant sušvelninti Kinijos spaudimą, būtų rizikingas žingsnis, sako politologai. Optimistiniu atveju, jei procesas būtų tinkamai koordinuojamas su Vašingtonu ir Briuseliu, tai galėtų kažkiek normalizuoti santykius, bet tikėtinas ir tamsesnis scenarijus, kad problemos su Kinija išliks, o nuo Lietuvos nusigręžtų ir Taivanas – tokiu atveju tai būtų didelis smūgis šalies reputacijai.
kinija lietuva v4
Lietuva ir Kinija

Lietuva užsitraukė Kinijos pyktį, kai tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, leidusi tokio pobūdžio įstaigos pavadinime naudoti Taivano vardą.

Komunistinė Kinija demokratiškai valdomą Taivaną laiko šalies dalimi ir siekia jį izoliuoti tarptautinėje erdvėje.

Lietuvoje pastaruoju metu svarstomas scenarijus, kad įstaigos pavadinimas kinų kalba būtų pakeistas – vietoj Taivano atstovybės ji būtų pervadinta į Taivano žmonių atstovybę, taip pabrėžiant neoficialų pobūdį. Žinią apie tokius svarstymus pirmoji paviešino „Reuters“ naujienų agentūra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Taivaniečių atstovybė Vilniuje

Kitose Europos šalyse ir JAV atstovybės vadinamos Taipėjaus biurais. Kinija yra raginusi Lietuvą įstaigą pavadinti tokiu vardu.

Iš pradžių Lietuvos užsienio reikalų ministerija atsisakė komentuoti „Reuters“ pranešimą apie pavadinimo kinų kalba keitimą. Tačiau trečiadienį ministras Gabrielius Landsbergis žurnalistams sakė, kad „dėl oficialaus pavadinimo nėra jokių planų“. „Reuters“ tekstą jis pavadino gandais.

Tai – ne pirma publikacija tarptautinėje žiniasklaidoje apie galimą pavadinimo keitimą. Praeitą savaitę verslo dienraštis „Financial Times“ paskelbė, kad JAV diplomatai pasiūlė Lietuvos valdžios atstovams apsvarstyti įstaigos pavadinimo keitimą. Tada Lietuvos Užsienio reikalų ministerija britų leidinio straipsnį pavadino „dezinformacijos kampanija“ ir susiejo jį su įtampa Ukrainoje.

„Reuters“ duomenimis, idėją pakeisti kinišką atstovybės pavadinimo versiją Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pristatė prezidentui Gitanui Nausėdai.

Lietuvai trūksta Vakarų paramos

15min kalbinti analitikai sako, kad svarstymai apie atstovybės pavadinimo keitimą gali liudyti menką Vakarų paramą Lietuvos pozicijai.

Ramūnas Vilpišauskas sako, kad šiuo atveju vis daugiau abejonių kyla ir dėl Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovybės veiksmų, o proceso sėkmė gali iš dalies priklausyti nuo JAV ir ES institucijų įsitraukimo.

Tomas Janeliūnas sako, kad šiuo metu lengvų sprendimų nėra, o padėtį pabloginti gali tiek pavadinimo keitimas, tiek neveikimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius