Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 10 21

Politologas: G.Nausėda ir V.Ušackas – labiau aristokratiški, S.Skvernelis – iš liaudies

Apklausų lyderių trejete kartu su Gitanu Nausėda ir Ingrida Šimonyte tebelieka premjeras Saulius Skvernelis, nors nėra patvirtinęs, kad dalyvaus prezidento rinkimuose. Tiesa, pagal „Vilmorus“, premjero reitingas kone 4 proc. nučiuožė žemyn. Ir greičiausiai tai atsitiko dėl jo susikirtimo su žiniasklaida dėl Registrų centro duomenų ir sunaikinto vyriausybės pasitarimo įrašo, kuriame, pasak liudininkų, S.Skvernelis emocingai gretino verslą su žiniasklaida ir tikino, todėl už duomenis reikia priversti žurnalistus susimokėti.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Premjero elgesys nepatiko ir opozicijai, tačiau iškviestas į Seimą aiškintis, S.Skvernelis pranoko pats save. Pirmiausia, prikišęs Gabrieliui Landsbergiui kultūros stoką, vėliau kitą konservatorių – Mantą Adomėną – pasiuntė pasitikrinti sveikatos. O dar kartą opozicijos pakviestas į Seimą, numojo ranka – yra svarbesnių darbų.

Bet toks S.Skvernelio elgesys tarsi ir dėsningas, prisiminus jo žodžius Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei, prezidentei, „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui. Ar tai ir yra kelias į rinkimus? Galima svarstyti. Ar tai patinka rinkėjams? S.Skvernelio, greičiausiai.

Pratrūko ar taip telkia rinkėjus prezidento rinkimams, svarstė apžvalgininkai ir politologai vertindami S.Skvernelio elgesį šią savaitę.

Premjerui teko Seimo tribūnoje atsakyti į raštu pateiktus opozicijos klausimus, ar pats sumanė, ar kieno nors patartas davė nurodymą sunaikinti Vyriausybės pasitarimo, kuriame užblokuotas susisiekimo ministro siūlymas vėl atverti registrų duomenis žurnalistams, garso įrašą.

„Šie garso įrašai neteikiami pagal Teisės gauti iš valstybės ir savivaldybės institucijų ir įstaigų įstatymą, jie nesaugomi ir automatiškai ištrinami“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Opozicijos klausimai greitai šypseną premjero veide ištrynė. Andrius Kubilius citavo Vyriausybės kanceliarijos reglamentą, kuriame parašyta priešingai, kad vyriausybės posėdžių ir pasitarimų įrašai po mėnesio perrašomi į kompaktinius diskus ir saugomi archyve.

„Aš nežinau, kas jums rašė tą jūsų kalbą, bet jinai jus skandina, nes privertė jus čia oficialiai iš Seimo tribūnos meluoti. Jūs man paaiškinkit, kas leido nevykdyti šių galiojančių kanceliarijos reglamento nuostatų“, – sakė Seimo TS-LKD frakcijos narys A.Kubilius.

„Tai yra jūsų interpretacija, aš pacitavau įstatymo normas, o ne poįstatyminius teisės aktus“, – atkirto S.Skvernelis.

„Nuo klausimo apie reglamento nevykdymą jūs išsisukate, ir akivaizdu, kad tikrai yra ką slėpti. Bet mano klausimas yra ne apie tai. Mes žinome apie konstitucinę teisę žinoti, kai visuomenė klausia, jūs ginate teisę nežinoti, gerbiamas premjere. Kaip jūs jaučiate, kad prisidedate prie to, kad Lietuva tampa vis mažiau demokratine valstybe“, – kalbėjo Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas G.Landsbergis.

„Visuomenės teisė žinoti nėra absoliuti, ji įtvirtinta Konstitucijoje ir poįstatyminiuose teisės aktuose bei įstatymuose. Gerbiamas G.Landsbergi, turėkit bent elementarios kultūros – nebaksnokite pirštais čia, paklausykit, aš jūsų nepertraukiau“, – atsakė S.Skvernelis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Na jūs, kaip truputį prasikaltęs valdininkas dabar bandot slėptis už įstatymo raidės. Jūs esate ne valdininkas – jūs esat politikas“, – pastebėjo Seimo narys M.Adomėnas.

„Jums yra politika be teisės, galima apeiti teisę, pažeisti teisę, jūs manote, kad tai yra normalu. Aš taip nemanau. Jūs nešaukite, gerbiamasis, jeigu esate nestabilus, jums sveikata kažkas blogai, kreipkitės į įstaigas atitinkamas, ir jums galbūt padės“, – pratrūko S.Skvernelis.

Tokį S.Skvernelio veidą Seimo posėdžių salė jau matė, kai jis į „tvarkiečio“ R.Žemaitaičio pašmaikštavimą, kad alkoholį gali tekti slėpti po skvernu, reagavo raginimu „užkišti jam burną“.

Sociologas Vladas Gaidys sako, kad Lietuvoje yra daug rinkėjų, kuriems patinka principas – „griežtas, bet teisingas“ ir primena S.Skvernelio, kai jis buvo policijos vadovas, susikirtimą su tuomete Seimo pirmininke L.Graužiniene, kai nusikaltėlis pabėgo su policininko „Kalašnikovu“.

„Pasakė, griežtai, na, kad aš miegu, netrukdykit, ir tai nuskambėjo kaip neįprastas dalykas, ir jo reitingas pakilo 7 proc. O kitoje situacijoje gali tas griežtumas numušt tą reitingą – 2012 m. pabaigoje, po rinkimų, prezidentė Dalia Grybauskaitė ėmėsi tvarkyti ministrus. Ir vienas iš punktų buvo egzaminuoti, ar jie moka anglų kalbą. Na, čia griežtumas aukščiausios prabos. Ir tas žmonėms nepatiko, nepatiko ir tiek. Ir ji prarado 20 proc.“, – pasakojo „Vilmorus“ vadovas, sociologas dr. Vladas Gaidys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladas Gaidys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladas Gaidys

Konservatoriai dėl elgesio su M.Adomėnu apskundė S.Skvernelį Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, tačiau premjeras ir kitą dieną neigė, kad įžeidė parlamentarą ar pasikarščiavo.

„Aš kaip tik neįžeidžiau. Aš galvoju, kad žmonės, kurie nesivaldo arba elgiasi taip, jie gali kreiptis ir gauti reikalingą pagalbą“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras leido sau nepasirodyti specialiai sušauktame visos opozicijos – konservatorių, liberalų, socialdemokratų ir mišrios grupės – posėdyje, skirtame, kaip jie teigia, detaliau pasiaiškinti sunaikinto įrašo istoriją. Neatėjo ir jo vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis. Premjeras žurnalistams pareiškė turįs svarbesnių darbų ir apkaltino opoziciją populizmu.

„Apsisprendėme kviesti neeilinį posėdį artimiausiu metu, kitą antradienį, kurio metu pristatytume Seimui rezoliuciją, kuria ir būtų įvertintas premjero ir galimas teisės aktų laužymas ir galbūt priesaikos sulaužymas“, – pareiškė G.Landsbergis.

„Visą gyvenimą aš laikiausi griežtai priesaikos, daviau ją ne vieną Lietuvos valstybei ir jos nesulaužiau. O dar didesnis paradoksas, kad apie įstatymų pažeidimą kalba tie žmonės, kurie šiandien yra linksniuojami baudžiamosiose bylose“, – atkirto S.Skvernelis.

„Čia silpna pozicija, tai girdime ir atsakant į klausimus. A.Kubilius paklausia, jis iškart tėškia – o jūsų vyriausybė ką priiminėjo, vietoj, to, kad atsakytų į klausimą. Šiandien M.Majauskas paklausia, mes žinome, kas ten darbo laikais vyko kanceliarijoje. Tai matosi, kad nėra atsakymų, yra taškymasis seilėmis, nes labai stiprūs nervai suėmė“, – pastebėjo Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Politologas Vytautas Dumbliauskas abejoja, kad tiesiog prasimušė premjero emocijos, ir sako, kad S. Skvernelio elgesys, yra racionalus.

„Jisai telpa į bendrą „valstiečių“ vagą kalti prie sienos konservatorius. Taip kaldami konservatorius jie ne dėl balsų kovoja, nes jų rinkėjai visiškai skirtingi, bet valstiečiai taip mobilizuoja taip vadinamą kairį elektoratą, kuris šiaip yra neištikimas. Matyt veikia ir artėjantys prezidento rinkimai. Jei jis galvoja apie dalyvavimą rinkimuose, tai orientuojasi į elektoratą, kuriam patinka tokie kieti vyrukai, nes jis tikrai skiriasi ir visa povyza ir kalbėjimu nuo G.Nausėdos ir V.Ušacko. Jie visai kitokio tipo politikai – labiau aristokratiški, pražilę vyrai. O jis toksai iš liaudies, toks paprastas. Ir jis, matyt, orientuosis į tą liaudį“, – sakė doc. dr. V.Dumbliauskas.

Politologas priduria, kad nė vienas iš ankstesnių premjerų neleistų sau iš Seimo tribūnos siųsti parlamentaro gydytis ir vadina tai blogu precedentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius