-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 14

Politologas T.Janeliūnas parašė knygą apie prezidentę D.Grybauskaitę

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) prof. Tomas Janeliūnas pranešė parašęs knygą „D.Grybauskaitės doktrina: Lietuvos užsienio politikos kaita 2009–2019“. Knygynų lentynose monografija turėtų atsirasti per dvi savaites, institute planuojamas jos pristatymas.
Koncerto Katedros aikštėje akimirka
Koncerto Katedros aikštėje akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie tai, kad parašė knygą, mokslininkas pirmadienį pranešė feisbuke.

„Taip, knyga jau parašyta, nupaišyta ir paleidžiama į gyvenimą. Rašiau ją daugiau nei dvejus metus. Per tą laiką buvo ne vienas pokalbis su prezidente Dalia Grybauskaite, jos visais buvusiais užsienio politikos patarėjais, kitais diplomatais.

Ilgą laiką studijuodamas tarptautinius santykius buvau įsitikinęs, kad užsienio politikoje labiausiai lemia „didžiosios jėgos“ – visas tas tarptautinis spaudimas, geopolitinė konkurencija ir amžinieji interesai. Bet pokalbiai su tikraisiais Lietuvos užsienio politikos formuotojais vis labiau padėjo suprasti, kad labiausiai lemia žmonės. Konkretūs žmonės su savo įsitikinimais, subjektyvia nuomone, charakteriu ir būtinybe priimti vieną ar kitą sprendimą“, – išdėstė jis.

D.Grybauskaitė, kaip nurodė T.Janeliūnas, dešimt metų buvo svarbiausia Lietuvos užsienio politikos veikėja: „Ji pati norėjo patikrinti „savo kailiu“ net ir tas tiesas, kurios, atrodė, jau yra visuotinai pripažintos. Darė klaidas. Patyrė nesėkmes. Džiaugėsi laimėjimais. Bet buvo išties aktyvi užsienio politikos formuotoja.“

Politologo teigimu, knyga leis pažvelgti ir įvertinti, kaip konkretus veikėjas gali lemti užsienio politiką, kiek jis gali keisti nusistovėjusias struktūras ir kada tos struktūros priverčia „susitaikyti su realybe“.

D.Grybauskaitės užsienio politikos tyrimą finansavo Lietuvos mokslų taryba, tam, kaip skelbė portalas Delfi.lt, skyrė 21 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius