Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 16 /12:42

„Pontem“ kotletų atsivalgęs Seimas rengiasi ieškoti naujų maitintojų

Maitinimu Seime nepatenkintiems parlamentarams ir kanceliarijos darbuotojams liko mažiau nei metus laukti, kada baigsis parlamento sutartis su maistą ruošiančia įmone „Pontem“. Seimo vadovybė jau dabar svarsto, kad praeities klaidų, kai bendrovei palankiomis sąlygomis sutartis pasirašyta dešimtmečiui, nereikėtų kartoti. Netrukus parlamento kanceliarija ketina skelbti naują maitinimo paslaugų konkursą, tačiau ko reikalaus iš naujo maitintojo, dar nenuspręsta.
Seimo kavinė
Seimo kavinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iki šiol galioja dar 2009 metais Seimo kanceliarijos ir tuomet dar „Smulkiuoju urmu“ besivadinusios įmonės sutartis, mat ji buvo pasirašyta dešimčiai metų.

Tais laikais dalis bendrovės akcijų priklausė Gedimino Žiemelio „ŽIA valdai“, tačiau 2012 metais įmonė pakeitė pavadinimą, o jos savininku tapo įmonė „Maistas“, kurią per kitas įmones valdo Irmantas Norkus. Šiam verslininkui priklauso ir neseniai Dainų šventės dalyvių maitinimo skandale pagarsėjusi VšĮ „Bruneros“.

Panašių skundų, kokie dėl maisto kokybės plaukė Dainų šventės metu, per devynerius metus Seimo kanceliarija prisiklausė į valias.

Štai konservatorė Irena Degutienė anksčiau žiniasklaidai be užuolankų yra peikusi Seimo maitintojus, sakydama, kad nuo parlamente parduodamos žuvies galima net sunegaluoti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo valgyklos Pageidavimų ir skundų knyga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo valgyklos Pageidavimų ir skundų knyga

Kaip 15min teigė Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vyresnioji specialistė Julija Gorovniovaitė, dėl įmonės teikiamų maitinimo paslaugų ne kartą gauta nusiskundimų žodžiu, o Seimo kanceliarijos darbuotojų profesinės sąjungos atstovai nepatingėjo priekaištų išdėstyti raštu. Skundų prirašyta ir į Seimo valgykloje laikomą Pageidavimų ir skundų knygą.

Dažniausiai žmonės nepatenkinti tuo, jog maistas neskanus, o patiekalai neatitinka kainos.

„Seimo kanceliarija, reaguodama į gautus nusiskundimus, ne kartą organizavo susitikimus su „Pontem“ atstovais, taip pat pagal galiojančios sutarties nuostatas oficialiai siūlė „Pontem“ nutraukti nuomos sutartį, tačiau „Pontem“ nesutiko nutraukti sutarties“, – raštu pateiktuose atsakymuose tvirtino ji.

Sutartis su įmone pasirašyta Seimo kanclerio pareigas laikinai einant Gediminui Aleksoniui.

Viskas „Pontem“ rankose

Per visus devynerius metus kilęs triukšmas dėl maisto kokybės baigdavosi konstatavimu, jog sutartyje visos vadelės paliktos „Pontem“ rankose, kanceliarijai nepasiliekant jokių galimybės paveikti įmonę.

Nutraukti sutartį nesėkmingai mėginta ir 2016 metais prieš pat Seimo rinkimus, po jų tą patį mėgino padaryti ir naujai išrinkti parlamentarai.

Už Seimo kanceliarijos darbą atsakingas parlamento valdybos narys, „valstietis“ Arvydas Nekrošius 15min su „Pontem“ pasirašytą sutartį pavadino labai keista.

„Ji nėra taip jau naudinga paslaugos gavėjui. Mes bandėme pasižiūrėti, ar galima tą sutartį peržiūrėti, nutraukti ar kaip nors kitaip juos paspausti, tai tokių alternatyvų nelabai buvo“, – prisipažino jis.

„Valstiečio“ teigimu, maisto kokybe piktinasi ne tik senbuviai, bet ir Seimo naujokai. Pavyzdžiui, prisiekęs sveikuolis Dainius Kepenis pasigenda vegetariškų patiekalų.

„Beveik kiekvienas Seimo narys skundžiasi. Ekskursijos atvažiuoja pas mus, žmonių klausi, kaip maistas, sako: toks labai jau šiaip sau“, – teigė A.Nekrošius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arvydas Nekrošius

Supratus, kad maitintojo anksčiau atsikratyti nepavyks, nuspręsta palaukti iki 2019 m. gegužės, kuomet baigsis sutarties galiojimas.

Nori daugiau konkurencijos

Šiuo metu svarstoma, kokias sąlygas numatyti naujam maitintojui.

„Keičiasi gyvenimas, keičiasi sąlygos, tas pats maistas, kuris tikdavo prieš dešimt metų, nelabai tinka, visuomenė keičiasi, reikia prisitaikyti“, – sakė jis.

A.Nekrošius mano, kad konkursai gali būti keli, nes Seimo II ir III rūmuose veikia valgyklos, o I rūmuose – parduotuvė-bufetas.

„Į skirtingas patalpas galėtų pretenduoti keletas dalyvių, jie galėtų konkuruoti tarpusavyje“, – svarstė jis.

Politikas teigė parlamento kanclerei Daivai Raudonienei siūlęs skelbiant naują konkursą numatyti, jog maitinimo paslauga parlamento rūmuose būtų teikiama metus, su galimybe pratęsti sutartį vieneriems metams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo kavinė

Maitinimo paslaugą Seime „Pontem“ teikia iš Seimo kanceliarijos nuomodamasi maisto ruošimo patalpas.

Kokios sąlygos numatytos sutartyje, 15min sužinoti nepavyko, nes kanceliarija atsisakė pateikti sutartį, tvirtindama, kad valstybės turto nuomos sutartys viešai nėra skelbiamos.

Anot Seimo kanceliarijos, „Pontem“ kas mėnesį moka 4,3 tūkst. eurų nuomos mokestį už patalpas, taip pat apmoka sąskaitas už vandenį, elektros energiją ir kitus komunalinius patarnavimus.

Šiuo metu „Pontem“ nuomojamas plotas sudaro per 360 kvadratinių metrų, įmonė nuomojasi Seimo I rūmuose esantį bufetą-parduotuvę, sandėliavimo patalpas, indų plovyklą, II rūmuose bufetą, virtuvę, ir sandėliavimo patalpas, parlamento III rūmuose – bufetą, virtuvę, šaldymo kameras, maisto ruošimo cechus, indų plovyklą ir administracines patalpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius