Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 01

Popamokinė veikla Vilniaus pradinukams bus nemokama, bet ne visose mokyklose

Vilniaus taryba nusprendė, kad nuo rugsėjo sostinės pradinių klasių moksleiviams visose mokyklose bus nemokamai organizuojama popamokinė veikla. Tačiau, pasirodo, taip bus vis dėlto ne visur. Tarkim, Gabijos gimnazijai trūksta patalpų, čia mokiniai ir taip vis dar mokosi dviem pamainomis. Vilniaus savivaldybė žada dar pabandyti rasti galimybių, kaip tokias veiklas būtų galima organizuoti.
Moksleivių veikla po pamokų
Moksleivių veikla po pamokų / Sauliaus Žiūros nuotr.

Prieš savaitę Vilniaus savivaldybė džiugiai paskelbė, kad rodo pavyzdį: nuo rugsėjo miesto pradinių klasių moksleiviams finansuos visose mokyklose organizuojamas popamokines veiklas. Tėvai kol kas įspėti nieko nedaryti – apie savo apsisprendimą leisti atžalas į popamokines grupes mokyklų administracijas jie turės informuoti rugsėjo pradžioje.

Už dyką – ne visur

Tačiau jau dabar aiškėja, kad tokia paslauga džiaugtis galės toli gražu ne visų mokyklų mokiniai. 15min skaitytoja, leidžianti savo atžalas į Gabijos gimnaziją, jau spėjo nusivilti tokiu savivaldybės sprendimu.

Tik bėda, kad popamokinė veikla Gabijos gimnazijoje nėra organizuojama, t. y., tokių grupių nebus, nes nėra patalpų, – skundėsi vilnietė.

„Praeitą savaitę Vilniais miesto savivaldybė pranešė, kad miesto tarybos posėdyje buvo patvirtinta prailgintų grupių lankymo visiems pradinukams bei apmokėjimo mokytojams tvarka. Popamokinė veikla pradinukams bus nemokama. Tik bėda, kad popamokinė veikla Gabijos gimnazijoje (turbūt tokia ne viena ši mokykla) nėra organizuojama (taip teigia gimnazija), t. y., tokių grupių nebus, nes nėra patalpų, o privačių popamokinių grupių nekompensuos“, – skundėsi vilnietė.

Jos skaičiavimais, jeigu tėvai neturi, kas padėtų pradinuku pasirūpinti po pamokų, tai popamokinė veikla pradinukams tėvų pinigines gali patuštinti ir po 200 eurų per mėnesį.

„Vilniaus Gabijos gimnazija mokinių skaičiumi lenkia visas mokyklas, čia mokiniai mokosi dviem pamainomis, o dabar dar ir nebus organizuojama popamokinė veikla. Apie tragišką padėtį šioje gimnazijoje žinoma jau ne vienus metus, bet problemos niekas nesprendžia. Taigi įdomu būtų išgirsti, kaip ta garsiai išreklamuota nemokama popamokine veikla galės pasinaudoti Vilniaus Gabijos gimnazijos pradinukai? Kiek dar metų vaikai bus priversti mokytis dviem pamainomis ir kada augančiame rajone bus įsteigta dar viena taip reikalinga mokykla?“ – klausimus bėrė susirūpinusi mama.

Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų
Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų

Ieškos būdų

Vilniaus miesto savivaldybė problemos neneigia: „Šiuo metu Gabijos gimnazija dirba dviem pamainomis, joje mokosi 1547 mokiniai. Vilniaus miesto savivaldybė ieškos kitų sprendimo būdų, kad čia būtų galima organizuoti pailgintos dienos grupės veiklas.“

Kokie tie būdai, kol kas nenurodoma. Panaši situacija susidarė ir perpildytoje Balsių progimnazijoje.

Šiuo metu Gabijos gimnazija dirba dviem pamainomis, joje mokosi 1547 mokiniai. Vilniaus miesto savivaldybė ieškos kitų sprendimo būdų.

Savivaldybės atlikta tėvų apklausa parodė, kad net 72 proc. Vilniaus pradinukų tėvų suka galvas, kuo užimti vaikus po pamokų.

„Visos dienos mokyklos grupė yra steigiama pagal tėvų pateiktus laisvos formos prašymus. Prašymai pateikiami mokyklai iki einamųjų metų rugsėjo 5 d. Mokyklos direktorius iki einamųjų metų rugsėjo 6 d. atsižvelgdamas į poreikį, mokyklos galimybes, mokyklai skirtus asignavimus kreipiasi į Švietimo, kultūros ir sporto departamentą dėl leidimo formuoti visos dienos grupę (grupes). Grupė veikia nuo rugsėjo 15 d. iki ugdymo proceso pabaigos. Grupės darbo laikas iki 18 val. Grupės veikla finansuojama iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto (iki 50 proc. mokyklos pradinio ugdymo klasių komplektų, patvirtintų Vilniaus miesto savivaldybės tarybos mokslo metams, skaičiaus)“, – teigia Vilniaus savivaldybė savo komentare.

Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų
Sauliaus Žiūros nuotr./Moksleivių veikla po pamokų

Smulkesnę informaciją apie visos dienos mokyklos grupes, jų steigimą, grupių skaičių, vaikų skaičių grupėse savivaldybė tikina galėsianti pateikti rugsėjo viduryje, kai bus išnagrinėti visi tėvų prašymai ir šių grupių poreikis kiekvienoje mokykloje.

Vilniaus mieste šiuo metu gyvena daugiau nei 25 tūkst. 7-10 m. amžiaus vaikų. Šis skaičius yra didžiausias Lietuvoje ir gerokai didesnis nei kituose miestuose. Kaune tokio amžiaus vaikų 2018 m. pradžioje suskaičiuota 11 552, Klaipėdoje – 6 634 vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius