-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 04

Popiežiaus sargai: pulkininkas V.Mackevičius rūpinasi jau antro pontifiko Lietuvoje saugumu

Popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje pajėgas telkia visos šalies viešojo saugumo užtikrinimo tarnybos. Parengiamuosiuose darbuose dalyvauja ir Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas pulkininkas Valentinas Mackevičius, prieš 25-erius metus rūpinęsis ir popiežiaus Jono Pauliaus II saugumu. V.Mackevičius, prisiminęs anuomet taikytas saugumo priemones, tik šypsosi: palyginti su šiandiena tai buvo kaip žaidimas smėlio dėžėje.
VAD pareigūnai saugo Joną Paulių II.
VAD pareigūnai saugo Joną Paulių II. / Raimundo Kūginio nuotr.

Apie galimą popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimą 1990 metais įkurto Aukščiausios Tarybos apsaugos skyriaus pareigūnai sužinojo 1992-ųjų pabaigoje.

„Buvome labai jauni ir mažai patyrę, nors taip negalvojome. Tuo metu mums atrodė, kad esame nemažai pasiekę ir daug žinome, – neslepia V.Mackevičius ir pažymi, kad darbuotojų amžiaus vidurkis anuomet tesiekė 24–25 metus. – Ko gero, buvome jauniausia tarnyba: pradėjome dirbti kas po kariuomenės, kiti sportininkai, savanoriai buvo.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valentinas Mackevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valentinas Mackevičius

Praktikavosi Vatikane

Nusikeldamas į 1993 metus V.Mackevičius primena, kad tai – laikai, kai nei interneto, nei mobiliųjų telefonų, nei socialinių tinklų nebuvo.

„Rengdamiesi vizitui pradėjome organizacinius parengiamuosius darbus – bendrauti su kurijomis, su Vatikanu“, – pasakoja V.Mackevičius. Anuomet jam buvo 25-eri.

Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos
Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos

1993 metų vasarą keturi pareigūnai buvo išsiųsti į Vatikaną susipažinti su papamobilio vairavimo ypatumais ir įgyti praktikos.

„Turėkite minty, kad papamobilis juda su žmogumi, kuris stovi. Todėl vairuoti reikia harmoningai: negalima staigiai stabdyti, reikia švelniai pajudėti iš vietos, tolygiai greitėti. Vyrams reikėjo pasitreniruoti“, – aiškina V.Mackevičius.

Du papamobiliai buvo pakrauti į vilkikus ir lydint lietuvių pareigūnams pargabenti į Lietuvą: „Popiežiaus vizito metu visko buvo dvigubai.“

Pasikeitė aplinkybės – sargybiniu netapo

V.Mackevičius kartu su dabartiniu Vadovybės apsaugos departamento direktoriumi Rymantu Mockevičiumi buvo ruošiami dirbti popiežiaus asmens sargybiniais.

Tačiau tuo metu vyko Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriaus reorganizacija į Vadovybės apsaugos departamentą (VAD) ir V.Mackevičius tapo departamento poskyrio vadovu, atsakingu už ryšius ir koordinavimą.

Buvau netoliese: lydinčiame malūnsparnyje, tame pačiame korteže.

Ruošiantis Jono Pauliaus II vizitui V.Mackevičius priklausė specialiai šiai progai suformuotam mobiliam pajėgų valdymo štabui.

Nors popiežiaus asmens sargybiniu netapo, viso vizito metu V.Mackevičius buvo greta: „Koordinavome popiežiaus judėjimą, apsaugos priemones. Pagal galimybes buvau netoliese: lydinčiame malūnsparnyje, tame pačiame korteže.“

Tarnybos dirbo įtemptai

V.Mackevičius puikiai prisimena popiežiaus vizito svarbą ir kontekstą.

„Kelios dienos iki vizito iš Lietuvos pasitraukė sovietinė kariuomenė. Buvome užlieti euforijos, o popiežiaus atvykimas tą jausmą tik sustiprino, juk Lietuvą lanko pasaulinio masto lyderis – Katalikų bažnyčios galva!“ – įspūdžiais dalijasi V.Mackevičius.

Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos
Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos

Nors pasaulinėje praktikoje įprasta, kad svečio saugumą turi užtikrinti kviečiančioji pusė, būtų buvę normalu, jei į nepriklausomybę neseniai atgavusią šalį popiežius būtų atvykęs su savo apsaugos komanda.

Tačiau Jonas Paulius II Vilniuje nusileido tik su vienu asmens sargybiniu, kuris jam buvo labai artimas, kone draugas: „Jis visuomet stovėdavo popiežiui už nugaros, o mūsų pareigūnai iš šonų.“

Tai Lietuvos pareigūnai priėmė kaip didžiulį pasitikėjimo kreditą ir darė viską, kad šio pasitikėjimo nesugriautų.

„Todėl į viską buvo reaguojama labai rimtai, stengėmės nesuklysti. Visos tarnybos dirbo įtemptai“, – prisimena V.Mackevičius.

Juolab kad į popiežių kartą jau buvo pasikėsinta. 1981 metų gegužės 13 dieną į atviru papamobiliu Šv. Petro aikštėje važiavusį Joną Paulių II pataikė turko Mehmeto Ali Agcos iššauta kulka.

Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos
Alfredo Girdziušo nuotr./Popiežiaus Jono Pauliaus II vizito Lietuvoje akimirkos

Įamžinta akimirka

Popiežius Jonas Paulius II Vilniuje nusileido 1993 metų rugsėjo 4-ąją, 15 valandą. Maždaug pusantros valandos iki jo sutikimo oro uoste mobiliam pajėgų valdymo štabui priklausę pareigūnai išsirikiavo prie VAD garažuose saugomo papamobilio: „Sugalvojome nusifotografuoti atminimui.“

Šią akimirką įamžino VAD darbuotojas Raimundas Kūginis.

O po to prasidėjo pats darbymetis.

Raimundo Kūginio nuotr./Mobiliam pajėgų valdymo štabui priklausę pareigūnai išsirikiavo prie VAD garažuose saugomo papamobilio. V.Mackevičius - trečias iš kairės.
Raimundo Kūginio nuotr./Mobiliam pajėgų valdymo štabui priklausę pareigūnai išsirikiavo prie VAD garažuose saugomo papamobilio. V.Mackevičius - trečias iš kairės.

Kuriozų neišvengė

Saugumo sumetimais, kad niekas nepadėtų bombos, popiežių pasitinkantiems maldininkams ant kelio neleista dėti gėlių vazonėlių, be to, iš gatvių, kur vyko popiežius, pašalintos visos šiukšlių dėžės.

Kaune, Savanorių prospekte, prieš pat atvykstant popiežiui, iš vieno buto lango paleista signalinė raketa. Pareigūnai tuoj pat apsupo pastatą ir sulaikė neblaivų vyriškį. Jis aiškino šovęs iš džiaugsmo.

Po pusvalandžio tame pačiame prospekte, visai netoli Šv. Tėvo maršruto trasos, nuaidėjo dar trys šūviai. Policija akimirksniu apsupo teritoriją ir sulaikė tris įtariamuosius. Šie trys šūviai buvo pavojingesni, nes policija rinko gilzes.

Tiesa, siekiant užtikrinti pontifiko saugumą neišvengta ir kuriozų. Prieš vieną susitikimą su popiežiumi choras jo garbei repetavo giesmę. Pareigūnai, saugoję popiežių, pastebėjo, kad vienas giedotojas visai nekrutina lūpų. Giedant pirmą sykį tylėjo, giedant antrąjį – irgi.

Jis buvo pastatytas kaip statistas, kad choras vizualiai gražiau užsipildytų.

Pareigūnai tai įvertino kaip grėsmę. Vyriškis buvo išprašytas iš choro, specialia įranga patikrintas, ar neturi ginklų. Apklaustas, kodėl negieda.

„Paaiškėjo, kad jis buvo pastatytas kaip statistas, kad choras vizualiai gražiau užsipildytų“, – prisiminęs šį nutikimą juokiasi V.Mackevičius.

Ir džiaugsmas, ir pasididžiavimas

Du iš keturių popiežiaus Jono Pauliaus II apsaugininkų išėjo į užtarnautą poilsį, vienas mirė, o dar vienas tebedirba VAD, bet ne kaip pareigūnas.

„Paskutinę vizito dieną popiežius mus išrikiavo Apaštališkosios nunciatūros kieme ir dėkodamas už tarnybą kiekvieną palaimino“, – pasakoja V.Mackevičius.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Šią akimirką jis labai brangina: „Ne kiekvienam gyvenime pasitaiko galimybė pabūti prie tokio žmogaus. Neįtikėtina, kad man per karjerą jau antrą kartą teks dirbti prie tokio rango ir svarbos asmens vizito. Tokią garbę priimu labai asmeniškai. Tai – ir džiaugsmas, ir pasididžiavimas“, – neslepia V.Mackevičius.

Jonas Paulius II Lietuvoje lankėsi 1993 metų rugsėjį. Tąkart popiežius Lietuvoje praleido net keturias dienas. Neseniai nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvai vizitas buvo svarbus tiek politiškai, tiek dvasiškai.

Lietuvoje popiežius Pranciškus viešės rugsėjo 22–23 dienomis. Jis lankysis Vilniuje ir Kaune.

Saugumui vizito metu užtikrinti Vyriausybė planuoja skirti papildomai iki 2 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius