Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11 /17:10

COVID-19 tyrimai stos? Laboratorija pripažįsta, kad gali pritrūkti tyrimams reikalingų mėgintuvėlių, papildymo laukiama penktadienį

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis trečiadienį paskelbė, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) esą nebeturi koronaviruso tyrimams reikalingų terpių ir jų esą greitai įsigyti nepavyks. Laboratorijos direktorius Danas Bakša teigia, kad susidurta su grėsme, jog trūks tyrimui reikalingų mėgintuvėlių, nes jų pirkimą laimėjusi įmonė pranešė negalėsianti jų laiku pristatyti.
Laboratorijos akimirka
Laboratorijos akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Kaip sykis nacionalinėje laboratorijoje baigėsi terpės, kurios turi būti naudojamos tyrimams. Jų daugiau nupirkti greitai nepavyks, nes niekur arti jų nėra ir gauti nepavyks, perorientuoti prie kitų mechanizmų – taip pat neapsimoka, nes tyrimo įranga pritaikyta būtent toms terpėms.

Taigi, testavimo nauda tampa abejotina, kai neišeina padaryti epidemiologinių tyrimų. Tai gerai, kad bus sutaupyti reagentai ir tyrimai nebus atliekami? Ar negerai? Ar reikėjo paskaičiuot, kai buvo plečiami mobilūs punktai, didinamos jų apimtys, kad terpių reikės daugiau?

Matyt, reikėjo, bet kaip ir visai gerai, kai vienos neveikiančios sistemos uždengia viena kitą, nes prie dviejų minusų gaunasi pliusas! Terpes bus bandoma gauti dabar labai greitai, kaip tai seksis – stebėsime, bet numatome, kad gali būti sutrikimų su testavimu“, – trečiadienį feisbuke rašo P.Poderskis.

Pamąstymai apie situaciją Pradėkime nuo paprasto dalyko: virusas pas mus viduje nesigamina. T.y. nėra žmonių, kurie...

Posted by Povilas Poderskis on 2020 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Vėliau trečiadienį spaudos konferencijoje jis patikino, kad savivaldybė nuolat bendrauja su laboratorija, mato jos problemas.

Mes buvome raginami atšaukinėti registracijas į mobilius punktus.

„Mes bendraujame nuolat su laboratorija, tą darome kasdien ir tampriai, matome tas problemas. Mes buvome raginami atšaukinėti registracijas į mobilius punktus, tai prevenciškai ėmėmės tokių komunikacinių veiksmų, kad neliktume paskui kalti. Mūsų žiniomis, situacija tokia, kada ateinančioms dviem dienoms visko turime. Toliau nieko nežinome“, – spaudos konferencijoje sakė P.Poderskis, neatskleisdamas, iš kur gavo informaciją, kad laboratorija susidūrė su trūkumu.

Tiesa, NVSPL pripažinus, kad trūkumas yra, bet ne terpių, o mėgintuvėlių, P.Poderskis, kalbėdamas su BNS, pripažino, kad galėjo klysti.

„Aš nežinau, pasimečiau. Mėgintuvėlių turbūt“, – teigė P. Poderskis.

NVSPL: trūksta ne terpių, o mėgintuvėlių

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė spaudai Simona Kalvelytė 15min paklausta apie P.Poderskio teiginį, esą laboratorija savivaldybės prašė atšaukinėti registracijas į mobilius punktus, nieko pasakyti negalėjo.

„Dėl registracijų atšaukimo šią akimirką negaliu atsakyti, reikėtų pasiaiškinti“, – 15min teigė ji.

„Kol kas mažinti mastų nesiruošiama, bent mūsų tokia informacija nepasiekė“, – sakė ji paklausta, ar yra poreikis mažinti tyrimų.

Ji 15min teigė, jog atsirasti gali ne terpių, o mėgintuvėlių trūkumas.

„Kalbama apie mėgintuvėlių trūkumą, nes, dabartinėmis žiniomis, gavau pranešimą, kad skelbtame konkurse buvo atsiimti tiekėjų pateikti pasiūlymai, nes jie nebeturi [mėgintuvėlių], negali užtikrinti tiekimo pagal sutarties sąlygas. Bet kol kas aš dar tik aiškinuosi“, – komentavo ji ir pažadėjo daugiau informacijos suteikti vėliau.

Žinių, kad mėgintuvėlių šalies laboratorijos stokotų jau dabar ir dėl to stotų jų darbas, S.Kalvelytė teigė kol kas neturinti.

„Kol kas nė viena laboratorija nesikreipė ir viskas vyksta toliau“, – sakė ji.

Laboratorijos vadovas: viešasis pirkimas užsitęsė

NVSPL direktorius Danas Bakša komentare 15min teigia, kad vykdytas viešasis pirkimas, siekiant įsigyti 410 000 mėgintuvėlių, reikalingų koronaviruso (COVID-19) tyrimams atlikti, užsitęsė

Tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies.

„Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku. To priežastį tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies. Antros vietos laimėtojas turi teisę apsispręsti per 10 dienų. Jei jis atsisakys pasirašyti sutartį, trečiasis tiekėjas taip pat vėl turės 10 dienų atsakymo pateikimui. Taip pirkimo procesas, kuris dėl esamo teisinio reglamentavimo ir taip yra neproporcingai ilgas, dar labiau išilgėja“, – teigia jis.

Anot direktoriaus, šis pirkimas skelbtas rugsėjo pabaigoje, o žinia apie negalėjimą jo įvykdyti laboratoriją pasiekė tik antradienį, lapkričio 10 dieną.

„Galite įsivaizduoti, kiek užtrunka viešųjų pirkimų procesas? Susiklosčius tokiai situacijai, NVSPL deda maksimalias pastangas ir daro viską, ką gali, kad nenustotų atliekami tyrimai. Tad mėgintuvėlius teks įsigyti neskelbiamų derybų būdu. Jei to nebūtų padaryta, reikėtų stabdyti tyrimų atlikimą, o tai būtų pernelyg didelė prabanga, kai tyrimai augant užsikrėtimų skaičiui turi būti atliekami čia ir dabar, nes nuo to priklauso žmonių gydymas ir koronaviruso suvaldymas“, – sakė jis.

Vykdant pirkimą neskelbiamų derybų būdu, apklausta daugiau nei 10 galimų paslaugos tiekėjų, kurie potencialiai galėtų pristatyti reikiamą kiekį mėgintuvėlių per minimalų laiką.

„Tik keturi tiekėjai turi galimybę pristatyti mėgintuvėlius per minimalų laiką, su kuriais ir bus sudarytos sutartys. Šiuo metu mėgintuvėlių dar turime, tačiau jie rezervuoti mobiliems punktams. NVSPL specialistai deda visas pastangas išspręsti šią problemą ir paspartinti mėgintuvėlių įsigijimą, kad tyrimų procesas kuo mažiau nukentėtų. Intensyviai dirbama su tiekėjais ir jau šį penktadienį žadama pristatyti papildymą. Šiuo metu turimais resursais, tyrimų procesas nei sustoti, nei sutrikti neturėtų“, – tikino jis.

S.Kalvelytė pridūrė, jog dabar turimų mėgintuvėlių užteks šiai savaitei. „Mėgintuvėlių, kurių dalis turėtų atkeliauti dar šią savaitę, turėtų užtekti gal net iki 3 savaičių. Manau, savaitės pabaigoje galėsime atsakyti tiksliau“, – teigė ji.

15min su klausimais šia tema kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), kai gausime atsakymą, straipsnį papildysime.

Tirti nebėra ir prasmės?

P.Poderskis trečiadienį išplatintame pranešime pabrėžė, kad susekti virusą populiacijos viduje darosi vis sudėtingiau – čia turi veikti epidemiologai, kurie renka susirgusio žmogaus kontaktus ir juos izoliuoja.

„Tai padeda padaryti savalaikis testavimas ir reakcija į tų testų rezultatus. Taigi, išlindo virusas, visus išgaudei, izoliavai, prasirgo, suvaldei. Procese būna visokių nuokrypių – žmonės, kurie yra izoliuoti, pvz., eina sportuoti į sporto klubus, nes „nu, o ką veikt“, ir kitokių smagesnių ir liūdnesnių situacijų. Tas darbas yra paprastas, nes tai yra paprasto klausimyno praėjimas su daugeliu žmonių, tą galima daryti greičiau ar lėčiau priklausomai nuo pasitelkiamų technologijų, veikimo būdų, proceso organizuotumo“, – rašo P.Poderskis.

Galime nebeužsiimti ir žmonių testavimu – visi, kas pasijuto blogai, turi simptomų – turi maksimaliai izoliuotis ir persirgti.

Jis pabrėžia, kad už šį procesą atsakingas Nacionalinis visuomenės sveikatos centras: „Deja, bet jų procesai, yra tokie patys, kaip sausio mėnesį, kai buvo pradėtos ranka pildyti iš Milano atskridusių žmonių anketėlės. Jos dabar turbūt trūnija kokiam nors rūsyje ar archyve, o gal buvo sėkmingai perdirbtos ir dar kartą – jau prasmingiau – panaudotos.“

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis

P.Poderskis pabrėžė, kad, anot paties NVSC, šiuo metu neatlikta apie 1000 epidemiologinių tyrimų.

„Taigi, sistema neveikia, nes šis skaičius turi ir gali būti skaičiuojamas vienetais ar daugiausiai dešimtimis. Kadangi ši sistema neveikia, o įvestas karantinas, galime nebeužsiimti ir žmonių testavimu – visi, kas pasijuto blogai, turi simptomų – turi maksimaliai izoliuotis ir persirgti. Pablogėjus būklei – važiuoti į ligoninę. Testo darymas ir vieno ar kito skaitliuko sukimas čia nebeturi jokios reikšmės“, – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius