-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 17 /15:14

Pradedamas pakartotinis pirmą kartą paskiepytųjų vakcinavimas nuo COVID-19

Sekmadienį pradedamas pakartotinis vakcinavimas nuo COVID-19 tiems asmenims, kurie buvo paskiepyti pirmaisiais skiepais nuo šios ligos praėjusių metų pabaigoje.
Revakcinacija Kauno klinikose
Revakcinacija Kauno klinikose / Kauno klinikų nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta BNS penktadienio vakare sakė, jog paaiškėjus, kad COVID-19 vakcinos gamintojai „BioNTech“ ir „Pfizer“ sumažino planuojamus artimiausiu metu pristatyti vakcinos kiekius, ši vakcina iki vasario antros savaitės bus naudojama tik revakcinacijai.

„Moderna“ vakcina tuo tarpu bus naudojama tolesniam prioritetinių grupių skiepijimui.

Gruodžio 27 dieną penkiose centrinėse šalies gydymo įstaigose „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurta COVID-19 vakcina pradėti skiepyti pirmieji medikai.

Šia vakcina skiepijimas vyksta du kartus su trijų savaičių pertrauka po pirmo skiepo, o pakankama imuninės sistemos apsauga susidaro praėjus savaitei po antro skiepo.

Pirmieji skiepyti su COVID-19 pacientais dirbantys medikai.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje planuojama paskiepyti 100 medikų

Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) feisbuko paskyroje pasidalino įrašu, kuriame skelbia pradedantys revakcinaciją.

„KUL medikai džiaugiasi antruoju skiepu ir sako, kad tai įneš daugiau ramybės ir viltį grįžti į įprastą gyvenimą“, – rašoma KUL paskyroje.

„Jausimės saugiau, tačiau atsipalaiduoti – neketiname. Žinome, kad ši pandemija taip greit nesibaigs.

Esame reikalingi pacientams, tad net nebuvo minties atsisakyti vakcinos. Vakcinacija – mokslu pagrįstas būdas apsisaugoti nuo klastingo koronavirusu”, – skiepytis feisbuko paskyroje ragina vieni iš pirmųjų antrąja vakcinos doze paskiepyti KUL darbuotojai.

Sekmadienį planuojama paskiepyti apie 100 medikų, skelbia KUL.

Kauno klinikose sekmadienį paskiepyta 330 medikų

Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas teigia, kad pirmąja COVID-19 vakcinos doze paskiepyti 4675 Kauno klinikų darbuotojai. Antrąja doze bus skiepijama tiek pat medikų, išskyrus tuos, kurie po pirmojo skiepo užsikrėtė COVID-19 liga.

„Tie darbuotojai, kuriems COVID-19 infekcija buvo nustatyta po pirmosios vakcinos dozės, dabar skiepijami nebus. Jiems revakcinacija atidedama ir bus atliekama po 90 dienų nuo COVID-19 infekcijos nustatymo. Po pirmojo skiepo COVID-19 infekcija užsikrėtė 7 Kauno klinikų darbuotojai“, – sako Š.Mačinskas.

Antrąja COVID-19 vakcinos doze šiandien paskiepyta ir Kauno klinikų COVID-19 ligos Antrojo skyriaus vyr. slaugytoja-slaugos administratorė Jolanta Litvinienė, gruodžio 27-ąją tapus pirmąja paskiepyta medicinos darbuotoja Kaune. „Pasiskiepijusi jaučiuosi gerai ir padariusi viską, ką galėjau. Po pirmosios COVID-19 vakcinos dozės nejaučiau jokio šalutinio poveikio, tik šiek tiek skaudėjo dūrio vietą“, – teigia J.Litvinienė.

VIDEO: Revakcinacija Kauno klinikose

Anot Šarūno Mačinsko, revakcinacija organizuojama taip pat kaip ir pirmasis skiepijimas. „Tie medicinos darbuotojai, kurie buvo paskiepyti pirmieji, yra kviečiami antrajai COVID-19 vakcinos dozei, prieš tai išsiaiškinant, ar jie neserga COVID-19 liga ir ar neturi kitų ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymių“, – paaiškina Š.Mačinskas.

Vilniaus Santaros klinikos BNS informavo, jog sekmadienį skiepys tuos medikus, kurie paskiepyti gruodžio 27 dieną. Tuomet skelbta, kad jų buvo 745.

VIDEO: Santaros klinikose pradėta skiepyti antrąja Covid 19 vakcinos doze 2021 01 17

Ligoninės kol kas neskiepys tų pirmąjį skiepą gavusių medikų, kuriems per tą laiką buvo nustatyta COVID-19 – jie bus paskiepyti vėliau. Kauno klinikose tokių atvejų buvo septyni, Santaros klinikose – 79.

Darbuotojai koronavirusu galėjo užsikrėsti ir prieš skiepijimą, ir po jo, nes viena vakcinos dozė imuniteto nuo ligos dar nesukuria.

Kaip penktadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, „Pfizer“ informavo, jog artimiausias keturias savaites bus pristatytos ne 108 810 vakcinos dozės kaip planuota, o 54 405.

Turimais duomenimis, „Pfizer“ laikinai sumažino COVID-19 vakcinos tiekimą, nes peržiūri savo technologinius procesus.

Ministerijos teigimu, „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos atstovas tikina, kad vėliau pristatomų vakcinų dozių kiekiai didės. Apie tikslų pristatomų vakcinų kiekį gamintojas informaciją žada pateikti artimiausiu metu.

Skiepijimo prioritetų eilė keičiama nebus, o vakcinacija toliau vyks taip pat kaip numatyta, tik truks ilgiau nei buvo planuota.

Pasak ministerijos, planuojami pristatyti kiekiai mažinami visoms Europos Sąjungos šalims.

Bendras Lietuvos užsakytų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinų kiekis yra 3,1 mln. ir dėl šio laikino tiekimo sumažinimo nekis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius