Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /20:56

Dėl rinkimų pažeidimų – 11 ikiteisminių tyrimų: mažiau nei 2015-aisiais

Policija pradėjo vienuolika ikiteisminių tyrimų dėl rinkimų pažeidimų. Vienas iš jų – dėl šmeižimo per rinkimus: socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje meluota apie perkamus balsus Žemaičių Naumiestyje.
Savivaldos rinkimai Sporto apylinkėje Vilniuje
Rinkimai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas Šiaulių apskrityje

Sekmadienį vakare pranešta, kad, 20 val. duomenimis, iš viso gauta 217 pranešimų, pradėta 11 ikiteisminių tyrimų (Alytaus apskr. - 4, Vilniaus apskr. - 3, Kauno apskr. - 1, Marijampolės apskr. - 1, Tauragės apskr. - 1, Šiaulių apskr. - 1. Nei vieno ikiteisminio tyrimo nepradėta Klaipėdos, Panevėžio, Utenos ir Telšių apskrityse. Daugiausia pranešimų gauta iš Vilniaus, Alytaus, Kauno ir Tauragės apskričių.

Daugiausiai pranešimų gauta iš šių rajonų – Širvintų, Pagėgių, Lazdijų, Šilutės, Kaišiadorių, Švenčionių rajonų.

Daugiausiai pranešimų dėl neleistinos agitacijos, galimų papirkimų, įtartinų ar neblaivių asmenų, įtartinų automobilių ar pavėžėjimų.

Kai kurie gauti pranešimai vertinami, surinkus papildomų duomenų, bus sprendžiama dėl ikiteisminių tyrimų pradėjimo.

Lyginant su 2015 m. rinkimais, šiemet pranešimų ir ikiteisminių tyrimų skaičius yra mažesnis. 2015 m. iš viso buvo gauta 413 pranešimų apie galimus pažeidimus, pradėti 35 ikiteisminiai tyrimai.

Kovo 1 d. gauta informacija, kad Raseinių r. Kalnųjų miestelyje prie parduotuvės renkasi žmonės, kurie automobiliu vežami išankstiniam balsavimui. Šiems žmonėms nurodoma už ką balsuoti, žadamas 10 eurų užmokestis. Surinkus papildomai duomenų, šiandien pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise.

L.Matjošaitytė: grubių pažeidimų nebuvo, situacija gerėja

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkės Lauros Matjošaitytės, informacijos apie grubius rinkimų įstatymo pažeidimus VRK negavo. Tai rodo, kad situacija gerėja ir keičiasi, tačiau rinkimų metu nepavyksta išvengti noro ir pastangų manipuliuoti rinkėjais.

„Buvo informacija apie tai, jog asmenys nori fiksuoti balsavimo biuletenius, stebėtojai fotografuoja balsavusių veidus iš arti, kelios moterys rinkėjų sąrašuose turėjo tuos pačius vardus ir tiesiog pasirašė ne ten, tai komisija tiesiog tą pastebėjo ir viską ištaisė, pažymėjo, kur kieno parašai yra“, - spaudos konferencijoje po balsavimo pabaigos teigė L.Matjošaitytė.

VRK pirmininkė pasakojo, kad komisija gavo pranešimų dėl negautų rinkėjų kortelių, dėl agitacijos arčiau, nei 50 metrų iki rinkimų patalpų bei dėl galimos agitacijos ir komisijų narių skelbiamos informacijos socialiniuose tinkluose.

„Gautas pranešimas apie tai, kad asmenys po balsavimo kryptingai rinkosi į malkinę, įtariama, jog kažką nedoro ten bandė veikti, agitacija parduotuvėje buvo nurodoma, jog buvo pastebėta, gautas pranešimas, jog surenkami rinkėjai ir vežami į apylinkę, nurodžius už ką balsuoti“, - teigė L.Matjošaitytė.

VRK gavo nemažai pranešimų dėl rinkimų agitacijos draudimo pažeidimų. „Ne visi rinkėjai suprato, jog agitacijos draudimo laikotarpiu tiek išorinės reklamos laikotarpiu, tiek straipsniai bei publikacijos internete, socialiniuose tinkluose, įrašai negali būti skelbiami, jeigu jie paskelbti po agitacijos draudimo laikotarpio. Gautas buvo pranešimas dėl laidos per vieną iš televizijų, jog galima joje agitacija ir gautas iš televizijos atsiprašymas, už tokią situaciją. Po 7 minučių laidos transliacija buvo nutraukta ir televizija, pastebėjusi klaidą, ištaisė ją“, - pasakojo VRK pirmininkė.

Praėjo ikiteisminį tyrimą

Kaip skelbia Policijos departamentas, sekmadienį, apie 14 val. 10 min. vienoje feisbuko paskyroje, vienoje iš grupių, buvo skleidžiama galbūt tikrovės neatitinkanti informacija.

„Facebook“ paskyroje asmuo nurodė, kad vienas iš kandidatų į Šilutės rajono savivaldybės tarybą, perka rinkėjų balsus Žemaičių Naumiestyje ir moka po 5 eurus.

„Pats kandidatas kreipėsi į policiją dėl paskelbtos informacijos“, – BNS sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Tauragės apskrities policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl šmeižimo.

Tai jau aštuntas policijos pradėtas tyrimas per savivaldos rinkimus.

18 val. policija pranešė pradėjusi dar vieną, jau devintą, ikiteisminį tyrimą dėl galimų rinkimų pažeidimų.

Sekmadienio vakarą pradėtas tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise Marijampolės apskrityje, Kalvarijoje.

Policija pranešė, kad vykstant automobiliu į rinkimų apylinkę, dviem gyventojoms buvo pasiūlytas atlygis, jei jos balsuotų už tam tikrą partiją.

Policija sekmadienį taip pat pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Pabradėje, kaip įtariama, už pinigus atvežtų balsuoti rinkėjų.

Rinkimų stebėtoja pastebėjo, kad Pabradėje vyras atvežė kelis asmenis balsuoti ir po balsavimo vienam vyrui perdavė pinigus.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise, pranešė Policijos departamentas.

„Asmuo nesulaikytas, kai atvyko policija, jo jau nebuvo įvykio vietoje“, – BNS sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Tai jau dešimtas ikiteisminis tyrimas pradėtas per savivaldos rinkimus.

Trys pradėti sekmadienį, kiti septyni – išankstinio balsavimo metu.

19 val. duomenimis, policija gavo 205 pranešimus apie galimus pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius