Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 05 /12:07

Praėjusią parą sulaikyta 19 neteisėtų migrantų, apgręžta – daugiau nei 300

Praėjusią parą sulaikyta 19 migrantų, neteisėtai kirtusių Baltarusijos ir Lietuvos sieną, apgręžta – šimtai. Įgaliojimų viršijimo atvejų, saugant pasienį ir apgręžiant neteisėtai į šalį bandančius patekti asmenis, trečiadienį fiksuota nebuvo.
Migrantai atvežti į Rūdninkų poligoną
Asociatyvi iliustracija: migrantai, atvežti į Rūdninkų poligoną / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai mažiausias sulaikytų užsieniečių skaičius nuo birželio 29 dienos, rodo ketvirtadienį paskelbti Statistikos departamento duomenys.

Mažiau migrantų sulaikoma po to, kai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės sprendimu leista juos apgręžti atgal į Baltarusiją ir tuo pačiu taikyti atgrasymo priemones.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Rokas Pukinskas ketvirtadienį BNS patvirtino, kad per praėjusią parą buvo apgręžta per 300 migrantų.

Anot jo, incidentų dėl apgręžtų neteisėtų migrantų nebuvo.

Pasieniečiai ir jiems talkinantys pareigūnai bei kariai drausmingai, taktiškai tiksliai ir brandžiai vykdo jiems pavestą funkciją.

„Pasieniečiai ir jiems talkinantys pareigūnai bei kariai drausmingai, taktiškai tiksliai ir brandžiai vykdo jiems pavestą funkciją. Nėra fiksuota jokio įgaliojimų viršijimo, apgręžiant migrantus“, – 15min sakė VSAT atstovas R.Pukinskas.

Praėjusią parą VSAT nebuvo linkusi nei tiksliai, nei apytikriai įvardinti pasienyje apgręžtų asmenų skaičiaus. Tuo metu šiandieną jis minimas, o tarnybos atstovas sakė, jog visuomenės poreikis žinoti apie realią padėtį Lietuvos pasienyje yra suprantamas. R.Pukinskas pabrėžė, kad apgręžtųjų skaičius bus skelbiamas „maždaug“, nes paprastai migrantai keliauja keliolikos ar net kelių dešimčių grupėmis, o patamsiai ir esant tam tikrai sumaiščiai preciziškai suskaičiuoti kiekvieno žmogaus sienos sargai ne visuomet turi galimybę.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams sakė, kad dalis apgręžtų migrantų grįžta ir vėl bando neteisėtai pereiti Lietuvos sieną.

„Tie žmonės vėl buvo įtikinėjami teisėtai atvykti į Lietuvos Respublikos teritoriją ir pasinaudoti prieglobsčio suteikimo ir nagrinėjimo procedūra“, – teigė jis.

Pasieniečių vadas tvirtino, kad pasitaikė atvejų, kai Baltarusijos pareigūnai mėgino sutrukdyti migrantams grįžti į jų šalį.

„Taip pat buvo pastebėta ir tokių atvejų, kad ir Baltarusijos pasieniečiai taiko tam tikras priemones atgrasyti tuos neteisėtus migrantus grįžti į Baltarusiją. Tačiau daugeliu atveju jie vis dėlto pasišalindavo gana sėkmingai arba kai kuriais net Baltarusijos pasieniečiai išlydėdavo tuos neteisėtus migrantus, kurie likdavo prie valstybės sienos linijos“, – sakė R.Liubajevas.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko per 4,1 tūkst. migrantų, daugelis jų yra iš Irako.

VSAT atstovas taip pat minėjo dar vieną praėjusios paros aktualiją pasienyje: arčiausiai jo įsikūrę Lietuvos gyventojai apylinkėse girdėjo šūvius. Pasieniečiai teikė piliečiams informaciją apie Baltarusijos pusėje vykdomas karines pratybas.

Lietuvos pareigūnai išaugusius migracijos srautus vadina Baltarusijos režimo hibridine agresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius