Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 05 /19:38

Pragariška naktis ugniagesiams: Radviliškyje tęsiasi nuožmi kova su liepsnomis

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Nerijus Adomavičius teigia, kad Radviliškyje nuo trečiadienio paryčių siautėjantis gaisras bus gesinamas mažiausiai dvi paras. Liepsnos siautėjo visą naktį.
Ekstremalus gaisras Radviliškyje
Ekstremalus gaisras Radviliškyje / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Primename, kad trečiadienį, apie ketvirtą valandą ryto, Radviliškio įmonėje „Gairelita“ kilęs gaisras sukėlė ant kojų specialiąsias tarnybas. Visą dieną darbavosi kelios dešimtys ugniagesių ekipažų ir sraigtasparnis. Pastarasis dar ilgai dirbo ir tamsoje.

Dalis miesto skendi dūmuose

Dėl gaisro mieste susidarė ekstremali padėtis, Nuo didžiulio gaisro nešami dūmai užklojo dalį Radviliškio. Liepsnos nevaldomai kilo ir kyla kelias dešimtis metrų.

Gyventojams buvo dalinami respiratoriai. Jiems patarta nebūti namuose dūmų zonoje. Visa laimė, kad vėjas nepasisuko tiesiai per centrą, tačiau šiaurės vakarinė miesto dalis visą laiką tūno po dūmų uždanga.

Visa laimė, kad vėjas nepasisuko tiesiai per centrą, tačiau šiaurės vakarinė miesto dalis visą laiką tūno po dūmų uždanga.

Moksleiviai buvo paleisti iš mokyklų dėl susidariusios padėties. Žmonėms, kuriems nėra kur dėtis dėl dūmų, leidžiama prisiglausti tuščiose mokyklose. Kitaip tariant – ekstremali situacija mieste yra valdoma.

Milžiniškos ugniagesių pajėgos sutelktos malšinti vis neslopstančias liepsnas. Į pagalbą atvyko ir ugniagesių komanda iš Mažeikių, kuri yra pasirengusi gesinti naftos bendrovės gaisrus.

Bent pora dešimčių cisternų sukūrė ištisą priešgaisrinių žarnų voratinklį nuo artimiausių vandens telkinių. Vanduo tiesiogiai pumpuojamas iš jų ir purškiamas ant liepsnų.

Koks planas? Dar nedegusi kalno dalis nuolat suliejama putomis. Ugnis „stumiama“ pavėjui ir neleidžiama jai grįžti atgal.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ekstremalus gaisras Radviliškyje
Alvydo Januševičiaus nuotr./Ekstremalus gaisras Radviliškyje

Putos neleidžia ugniai plisti ir stabdo deguonies cirkuliavimą pjuvenose. Tokia padėtį tikimasi išlaikyti bent iki ryto.

Nerijus Adomavičius, Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas, patvirtino, kad ugnies nepavyks suvaldyti per visą naktį, o gesinimo darbai užtruks mažiausiai dvi dienas.

VIDEO: Išskirtiniai kadrai - ką mato milžinišką gaisrą gesinančio sraigtasparnio įgula?

Nuolatinis gaisro pavojus gresia kelioms netoli įmonės esančioms sodyboms. Jų tvenkiniai jau baigia išsekti, o pastatus reikės lieti vandeniu visą laiką, kol liepsnos pjuvenos.

Naktį aiškiai matosi, koks didžiulis spiečius žarijų leidžiasi tiesiai ant šių sodybų. Artimiausi gyventojai gyvena vos už kelių dešimčių metrų nuo pražūtingų liepsnų.

Įmonės direktorius savo kaltės nemato

Prie bendrovės vartų sutiktas „Gairelitos“ vadovas Edmundas Vilčiauskas nenorėjo komentuoti, kodėl kalnas nebuvo sutvarkytas anksčiau ir nepripažino, jog kažkas buvo pažeista.

Ar jūs išgabentumėte viską iš savo kiemo? Jokių baudų neturėjome. Mokesčius mokame.

Jo nuomone, teritorija aptverta tinkamai, apačioje esantis gruntas taip pat tinka tokiai veiklai. O kaip dėl baudų?

„Kur pažeidimas? Ar jūs išgabentumėte viską iš savo kiemo? Jokių baudų neturėjome. Mokesčius mokame. O jūs – ar neturite baudų už greičio viršijimą? Čia panašiai“, – greitai kalbėjo vadovas ir skubiai pasišalino.

Gyventojai: apie pavojų kalbėta ne kartą

Nemažai vyresniųjų mokinių ir miesto gyventojų nuvyko į miesto pakraštį stebėti siautėjančio gaisro. Žmonės gausiai susirinko „pasišildyti“ ir pagrūmoti jau įkyrėjusiai bendrovei.

„Tai buvo jau seniai užprogramuota. Du kartus degė. Ir sprogimas buvo“, – kalba gaisrą stebintys Radviliškio gyventojai. Jie visi kaip vienas tvirtina, kad nei gyventojų skundai, nei rajono valdžia nesugebėjo sutramdyti „Gairelitos“.

Arčiausiai gyvenantys žmonės, kurie dabar kiekvieną minutę kovoja dėl savo būsto, teigia, jog apie pavojų kalbėta ne kartą. Maža to – nuolat reikėdavo kęsti dulkes, kylančias nuo granulių gaminimo įmonės.

Bendrovę nuolat baudė

Bendrovėje pastaraisiais metais yra kilę du gaisrai ir vienas sprogimas. Gaisrai kilo patalpose, o ne ant pjuvenų kalno.

VIDEO: Ugniagesiai kovos su liepsnomis visą naktį

Radviliškio meras Antanas Čepononis teigia, kad savivaldybė iš savo pusės buvo padariusi viską, kad tokių situacijų nebūtų.

Jis tvirtina, kad bendrovė buvo ne kartą bausta dėl tokio pjuvenų kalno laikymo miesto pašonėje: „Matau institucijų neveiksmingumą. Aš kaip meras esu kaltas, kad neišreikalavau, bet tos institucijos nėra pavaldžios mums. Paskutinė bauda bendrovei siekė apie 300 eurų.“

Meras turėjo omenyje Aplinkos ministeriją ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą, kurie ir turėjo atlikti veiksmus, o ne susirašinėti.

VIDEO: Šalia gaisro gyvenantys žmonės bijo, kad ugnis nepasiektų jų namų

Premjeras tik atvažiavo ir išvažiavo

Meras teigia, kad buvo susitikęs ir su ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi, kuris ekstremalios situacijos vietoje trumpai pasirodė per pietus.

Meras kiek pyko, jog ketvirtą valandą ryto kilęs gaisras ekstremaliu pripažintas tik tuomet, kai dėmesį atkreipė premjeras.

Po trumpos viešnagės vėliau jis išvyko. Meno manymu, premjero apsilankymas leido daugeliui tarnybų suprasti, jog situacija dėl gaisro tikrai nepaprasta. Tuomet ir atsirado kariškių pagalba.

Meras kiek pyko, jog ketvirtą valandą ryto kilęs gaisras ekstremaliu pripažintas tik tuomet, kai dėmesį atkreipė premjeras. Pats meras A.Čepononis iki vėlumos darbavosi gaisro vietoje.

Premjero Algirdo Butkevičiaus paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle dieną jo vardu buvo pranešta: „Vykstu į įvykio vietą. Šiuo metu dedamos visos pastangos siekiant užtikrinti žmonių saugumą.“

Premjero oficialioje darbotvarkėje nurodyta, kad jis į gaisravietę išvyko 11.20 val. Apie 19.30 val. premjeras „Facebook“ paskelbė, kad vyksta konsultacijos su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu, taip pat krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrais: „Jei gaisro likvidavimo darbai tęsis iki ryto, technika pajudės ir iš Vilniaus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius