Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 01 27

Pravieniškių kolonijos parduotuvės nelegalų statinį bandyta įteisinti: nepavyks

Atlikus Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos auditą paaiškėjo, kad valstybei buvo padaryta beveik milijono eurų žala. Dalis šios žalos kilo dėl neteisingai skaičiuoto nuomojamos kolonijos parduotuvės ploto. Paaiškėjo, kad parduotuvės nuomininkams buvo leidžiama nemokamai naudotis nelegaliu statiniu. Faktui iškilus į viešumą, kolonijos valdžia „sandėliuką“ bandė įteisinti. Nepavyko.
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija
Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Tai yra neįteisinto statinio įstaigos teritorijoje naudojimas. Naudojosi ne pati įstaiga, o privatus juridinis asmuo, kuris turėtų mokėti nuomą už tas patalpas, o parduotuvių patalpų nuoma, kaip žinia, yra brangi. Per keletą metų susidarė apie 250 tūkst. eurų žalos valstybei“, – sausio 17 dieną surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje pristatyti audito rezultatus, teigė Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus vedėja Dorita Visalgienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nelegalus Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos parduotuvės sandėlis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Nelegalus Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos parduotuvės sandėlis

Pasak jos, šios patalpos pataisos namų teritorijoje atsirado nelegaliai. Jos iki šiol nėra registruotos jokiuose įstaigos dokumentuose.

„Tik audito metu, fiziškai apžiūrėjus, mes konstatavome, kad ten vis dėlto yra tas statinys, o už tą statinį neimama nuoma“, – teigė auditorė.

Sausio 26-ąją Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje žiniasklaidos atstovams pristatyta baigta gyvenamųjų patalpų rekonstrukcija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos parduotuvė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pravieniškių pataisos namų–atvirosios kolonijos parduotuvė

Jos metu 15min žurnalistės paklaustas, kaip šis nelegalus, statybinį vagonėlį primenantis statinys atsirado įstaigos teritorijoje, Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pavaduotojas Arvydas Stankevičius tiksliai atsakyti negalėjo.

„Jį pasistatė pirminis parduotuvės nuomininkas. Gal dar 2005 metais. Kai išaugo prekių kiekis, taip pasididino patalpas. Perkėlė, matyt, kranu per tvorą tą statinį ir tiek“, – bandė paaiškinti A.Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Stankevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Stankevičius

Pasiteiravus, ar dabartinei kolonijos valdžiai šis nelegalus sandėliukas taip ir nebuvo iki audito išvadų užstrigęs, tiek A.Stankevičius, tiek Dainius Sušinskas, laikinai einantis Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos direktoriaus pareigas, patikino, kad tokie dalykai nebuvo sužiūrėti.

„Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija įsteigta tik apie 2012 m., sujungus prieš tai veikusias tris pataisos įstaigas Pravieniškių 1-uosius pataisos namus, Pravieniškių 2-uosius pataisos namus-atvirąją koloniją ir Pravieniškių 3-iuosius pataisos namus. Vyko reorganizacija. Senieji vadovai atnešė, nutėškė galybę dokumentų ir išėjo. Teritorija didžiulė. Vien trečiasis kolonijos sektorius užima 12 hektarų. Tad įsivaizduokit, kad visko sužiūrėt nėjo“, – patikino D.Sušinskas.

Šių metų sausį paviešinus informaciją, kad kolonijos parduotuvės nuomininkas neatlygintinai kaip prekių sandėliu naudojasi šalia stovinčiu nelegaliu statiniu, Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos vadovai ėmė ieškoti būdų, kaip tą statinį įteisinti. Pasirodo, tai padaryti jokių galimybių nėra.

„Kreipėmės į Kaišiadorių rajono savivaldybę. Ieškojome būtų, kaip jį įteisinti. Deja, jokių variantų nėra. Specialistai teigia, kad nėra net pamatų. Ką darysime toliau? Nežinau, gal teks nugriauti“, – 15min teigė D.Sušinskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Sušinskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dainius Sušinskas

15min primena, jog tas pats statinys nebuvo įtrauktas net naujai skelbiant parduotuvės nuomos konkursą praėjusių metų spalį. Tuomet, kai Pravieniškių pataisos namai jau buvo tikrinami auditorių. Apie šį konkursą 15min jau rašė išsamiau.

Tačiau dabar aiškėja, kad jame buvo siūloma nuomotis mažiau patalpų, nei paskui bus leista naudotis laimėtojui. Tad ir dabartiniai kolonijos vadovai toliau sistemingai ignoravo tai, kad parduotuvės nuomininkai naudojasi nelegaliu sandėliuku, taip atimdami iš valstybės dalį galimų uždirbti lėšų.

„Darbuotojams buvo žinoma, kad mes aptikome neteisėtą turto valdymą, tačiau naujai skelbiamoje nuomos konkurso medžiagoje sistemingai nebuvo įvertintas šitas patalpų plotas, kuris galimai ateityje būtų padaręs dar didesnę žalą valstybei. Taigi nebuvo atsižvelgta net į rastus pažeidimus audito valdymo metu“, – anksčiau yra reziumavusi Teisingumo ministerijos Centralizuoto vidaus audito skyriaus auditorė Rasa Kazėnienė.

2015 m. „Pontem“ laimėjo 150 kv. m dydžio parduotuvės nuomos Pravieniškių kolonijoje konkursą pasiūliusi 336,79 Eur/m2 kainą. Ši sutartis dar metams buvo pratęsta 2016 m. vasarą. 2017 m. gegužę „Pontem“ nutarė sutartį nutraukti, tačiau po derybų liko nuomotis parduotuvę. Derybų rezultatas – patalpų nuomos kaina buvo sumažinta 7 kartus – iki 45 Eur/m2.

Praėjusių metų spalį paskelbtas naujas parduotuvės konkursas. Jame dalyvavo trys įmonės, iš kurių dvi – to paties savininko A.Radvilos. „Pontem“ pasiūlymo nepateikė. Mažiausia pasiūlyta kaina buvo dvigubai didesnė nei moka „Pontem“. Konkursas buvo nutrauktas suabejojus jo skaidrumu. Pravieniškių kolonijos parduotuvę iki kito konkurso už 45 Eur/m2 liko nuomoti „Pontem“. Teisingumo ministerijos audito duomenys rodo, kad kas mėnesį dėl to valstybė patiria 40 tūkst. eurų žalą.

Taip pat įtariama, kad pataisos namų parduotuvėje buvo išnaudojami nuteistieji.

„Parduotuvės nuomininkui buvo sudarytos sąlygos naudotis nuteistųjų darbo jėga neatlygintinai. (...) 4,5 metų kiekvieną dieną tie patys du nuteistieji parduotuvėje atlikdavo pagalbinius darbus visus. (...) Jie nebuvo niekaip įdarbinti ir negaudavo atlygio. Dirbo už maistą papildomai, matyt, parduotuvė atsiskaitydavo“, – anksčiau yra teigusi R.Kazėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius