Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 23

Prekybos, pramonės ir amatų rūmai apie G.Nausėdos veto: visi argumentai turi būti įvertinti

Po to, kai Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį vetavo Seimo priimtas Prekybos, pramonės ir amatų rūmams palankias pataisas, Rūmai išplatino pranešimą, kuriame rašo, kad yra pasirengę diskusijai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) vykdo valstybės deleguotas funkcijas: nepreferencinių prekių kilmės sertifikatų (būtinų eksportui į ne ES šalis), nenugalimas „Force Majeure“ aplinkybes patvirtinančių pažymų išdavimas, kompetencijų vertinimo profesinio mokymo įstaigose užtikrinimas ir kt.

„Esame įsitikinę, kad valstybės deleguotas funkcijas nevyriausybinis sektorius vykdo efektyviai ir paslaugas subjektams teikia kokybiškai. Valstybės funkcijų ir paslaugų perdavimas nevyriausybiniam sektoriui mažina tokių paslaugų kaštus, juos padengia konkretus paslaugos gavėjas, o ne visi mokesčių mokėtojai. Apie didesnį tokių paslaugų kiekio perdavimą nevyriausybiniam sektoriui yra minėjusi ir Valstybės kontrolė“, - pažymi Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos l.e.p. prezidentas Sigitas Gailiūnas.

kklietkabelis.lt nuotr./Sigitas Gailiūnas
kklietkabelis.lt nuotr./Sigitas Gailiūnas

Pranešime rašoma, kad Rūmai yra atviri argumentuotai diskusijai ir kviečia kalbėtis, ar valstybei priklausantis turtas gali būti naudojamas viešosioms paslaugoms teikti, jei jas teikia nevyriausybinis sektorius.

„Rūmai – socialinis valstybės partneris, turintis išplėtotą tinklą regionuose, atstovaujantis verslui, mokymo įstaigoms ir savivaldai, tarptautiniu mastu atstovauja Lietuvos verslo subjektams, ginant jų interesus. Tikime, kad bus diskutuojama dėl įvairių pozicijų ir vertinami visi argumentai“, - pažymi S.Gailiūnas.

G.Nausėda vetavo rūmams palankias pataisas

Prezidentas Gitanas Nausėda dekretu grąžino Seimui svarstyti Prekybos, pramonės ir amatų rūmams palankias pataisas, leidžiančias ir toliau neatlygintinai įsikurti valstybės ar savivaldybės patalpose, pranešė prezidentūra, rašė BNS.

Pasak pataisas vetavusio prezidento, Seimo šių metų liepos 9 dieną priimti įstatymo pakeitimai, numatantys prekybos, pramonės ir amatų rūmų teisę panaudos pagrindu naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prieštarauja konstituciniams atsakingo valdymo ir racionalaus valstybės turto tvarkymo principams.

„Valstybės turtas turi būti valdomas racionaliai, užtikrinant, kad jis bus naudojamas visuomenės poreikiams. Negali būti taip, kad naudą gautų tik atskiros visuomenės grupės ar pavieniai asmenys“, – pranešime cituojamas G.Nausėda.

Prezidentas pabrėžė, kad turėdami galimybę neatlygintinai naudotis valstybės ir savivaldybių turtu, prekybos, pramonės ir amatų rūmai gali įgyti konkurencinį pranašumą prieš kitus ūkio subjektus, kurie tokios galimybės neturi. Tai gali būti laikoma neleistina valstybės pagalba privačiam verslui, kurią draudžia ES teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius