Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 25

Premjeras: „16+1“ teigiamai veikia Lietuvos ir Kinijos santykius

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog Kinijos bei Vidurio ir Rytų Europos šalių forumas „16+1" teigiamai veikia Lietuvos ir Kinijos santykius. Anot S.Skvernelio, Lietuvai svarbu, kad Kinija kuo labiau atsivertų lietuviškiems maisto produktams.
„Kinija +16“ forumas
„Kinija +16“ forumas / LR Vyriausybės nuotr.

„Lietuva remia laisvą tarptautinę prekybą. Esame orientuoti į eksportą. Laisvą prekybą suvokiame kaip vienodų konkurencinių sąlygų nustatymo mechanizmą, lygiaverčių socialinių, aplinkosaugos ir kitų standartų taikymą. Todėl esame pasirengę bendradarbiauti siekiant panaikinti perteklinius tarifinius ir netarifinius barjerus tarpusavio prekybai“, – pranešime spaudai cituojamas S.Skvernelis, penktadienį atidaręs forumą Vilniuje.

Jo teigimu, „16+1“ formatas papildo Lietuvos dvišalį bendradarbiavimą su Kinija.

„Šiandienos žemės ūkio ministrų ir kitų aukštų pareigūnų susitikimas čia, Lietuvos sostinėje Vilniuje, yra puikus pavyzdys, kad mūsų šalis sieja bendri interesai ir ateities bendradarbiavimo vizija plėtojant žemės ūkio ir maisto sektoriaus aktualijas“, – teigė S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Vakarų Europoje nuogąstaujama, kad „16+1“ bendradarbiavimo formatas skirtas skaldyti Europos Sąjungos (ES) nares dėl investicijų iš Kinijos. Panašios pozicijos neviešai laikosi ir kai kurie Lietuvos diplomatai. Tačiau kiti Lietuvos pareigūnai gina šio formato vertę valstybei, nes, jų nuomone, tai yra papildomas įrankis Lietuvai bendrauti su Kinija tiesiogiai.

Kinija prieš daugiau nei penkerius metus sukūrė 16-os Centrinės ir Vidurio Europos regiono šalių bei Kinijos bendradarbiavimo formatą. Tarp jų yra ir Lietuva bei dar 10 ES narių.

Kinija ir šešiolika Europos valstybių kasmet organizuoja aukšto lygio susitikimus. Paskutinis jų vyko pernai Vengrijos sostinėje Budapešte, o 2016 metais – Rygoje. Tuo pačiu metu vyksta ir teminiai ministrų susitikimai Europoje bei Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius