Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 07 /13:36

Premjeras Algirdas Butkevičius: „Tyrimas dėl Vijūnėlės – politinė byla“

Premjeras Algirdas Butkevičius ketvirtadienį stojo į Seimo tribūną atsakyti į konservatorių klausimus apie aplinkos ministro „tvarkiečio“ Kęstučio Trečioko galimą melą Seimo Antikorupcijos komisijai. Premjero buvo prašoma ministro elgesį įvertinti politiškai, tačiau premjeras tikino, kad politiškai ši istorija jau subliuškusi, o jis ne prokuroras, kad vertintų, kas yra melas, o kas ne.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai gali nuspręsti tik prokuroras. Aš neturiu kompetencijos spręsti, kas melavo, o kas ne“, – iš Seimo tribūnos tarė A.Butkevičius, atsakydamas į opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių užduotus klausimus.

Paskui premjeras dešimt minučių vardijo, kokias, jo galva, melagystes ir nusikaltimus yra padarę konservatoriai paminėdamas Visagino atominės elektrinės projekto viešinimui išleistus pinigus, kai dėl paties projekto, kaip teigė premjeras, nebuvo sutarta. A.Butkevičius paminėjo ir mailiaus bylą, ir NŽT skandalus, ir konservatorių pirmininko Gabrieliaus Landsbergio žmonos verslą.

Mane, kaip pilietį, kaip Lietuvos žmogų jaudina, kad Lietuvoje psichologinis klimatas pasidarė nebesveikas. Lietuvos žmonės pradėjo gyventi baimėje, – sunerimo premjeras.

Premjeras tvirtino, kad prokurorai nepradėjo tyrimo dėl ministro pasisakymų, o Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nerado etikos pažeidimų, todėl šis klausimas esą „politiškai ir pijariškai subliuškęs“.

Negana to, premjeras pareiškė esąs įsitikinęs ir nebijo tai pasakyti, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl su Vijūnėlės dvaru susijusio Vyriausybės nutarimo priėmimo apskritai buvo politinė byla.

„Mane įpareigoja kai kada šitoj tribūnoj išsakyti kai kurias mintis, nes matau kai kada tam tikras spekuliacijas, kurios gresia mūsų teisinės demokratinės valstybės pamatams“, – kalbėjo premjeras tikindamas, kad nuostata, kuri iš nutarimo projekto nr. 343 buvo perkelta į naują nutarimą nr. 1025, buvo suderinta su 42 institucijomis.

„Mane stebina ir kitas dalykas, kodėl aš kalbu apie demokratinės ir teisinės valstybės pamatų silpnėjimą. Ikiteisminis tyrimas prasidėjo lapkričio mėnesį, tai reiškia, kad teisėsaugos institucijos, matydamos galimas grėsmes dėl tam tikrų teisės aktų priėmimo, rengimo, pateikimo, demokratinėse šalyse informuoja tris valstybės vadovus. Šitos mintys man visiškai neseniai buvo išsakytos kai kurių prokurorų netgi Generalinėje prokuratūroje. Bet Lietuvoje matome, kad specialiai buvo ieškoma tam tikrų dalykų, kaip būtų galima pradėti kompromituoti Vyriausybę ir kurti tam tikrą politinę bylą“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Biurokratai gyvena baimėje

Pasak jo, Lietuvoje taikomi dvigubi standartai ir vienoms partijoms leidžiama daugiau, o kitos gyvena po padidinamuoju stiklu.

Jis tikino, kad jo vadovaujama Vyriausybė stebima perdėtai akylai, o valstybės tarnautojai nenori priimti jokių sprendimų, nes gyvena baimėje.

„Mane, kaip pilietį, kaip Lietuvos žmogų jaudina, kad Lietuvoje psichologinis klimatas pasidarė nebesveikas. Lietuvos žmonės pradėjo gyventi baimėje“, – tarė A.Butkevičius cituodamas savo naujausios perskaitytos knygos apie psichologiją įžvalgą, kad „baimė yra pats blogiausias dalykas, kurio reikia labiausiai bijoti“.

Konservatoriai premjero klausė, ar jis pripažįsta, kad ministras K.Trečiokas melavo Seimo Antikorupcijos komisijai, neigdamas faktą, kad jam meras R.Malinauskas 2015 m. rugsėjo 21 d. skambino ir prašė nedelsiant parengti ir priimti specialų Vyriausybės nutarimą, kuriuo būtų panaikintas iki tol galiojęs kurortinių zonų reglamentavimas.

Taip pat premjero buvo prašoma politiškai įvertinti ministro melą ir atsakyti, ar toks ministro elgesys dera su jo duota priesaika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius