-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 04 /14:31

Premjeras: kartais L.Linkevičius galbūt galvoja, jog nėra Vyriausybės narys

Premjeras Saulius Skvernelis, reaguodamas į užsienio reikalų ministro skepticizmą dėl pasiūlytos idėjos atnaujinti tarpvyriausybinę darbo grupę su Rusija, pareiškė, kad kartais Linas Linkevičius galbūt galvoja nesąs ministrų kabineto atstovas.
Jurgita Petrauskienė, Linas Antanas Linkevičius ir Saulius Skvernelis
Linas Antanas Linkevičius ir Saulius Skvernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Užsienio reikalų ministras kartais galbūt galvoja, kad nėra Vyriausybės narys, bet ministras yra Vyriausybės narys“, – žurnalistams ketvirtadienį Vyriausybėje pareiškė premjeras.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po premjero ketvirtadienį išsakytos idėjos po šešerių metų pertraukos atnaujinti Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinės komisijos veiklą pakartojo poziciją, kad „šiuo metu nėra prielaidų aukšto lygio politinių kontaktų atnaujinimui“. L.Linkevičiaus bei Rusijos transporto ministro vadovaujama komisija pastarąjį kartą rinkosi 2011-ųjų spalį ir, pasak L.Linkevičiaus, dėl Rusijos pusės atidėliojimo daugiau neposėdžiavo.

S.Skvernelio siūlymą sukritikavo ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, pavadinusi idėją „nacionalinio saugumo požiūriu neatsakinga“. Šalies vadovės teigimu, svarbiausi strateginiai energetikos, transporto ar prekybos klausimai turi būti sprendžiami dalyvaujant Europos Sąjungos (ES) institucijoms.

„Mūsų požiūriai visiškai sutampa, mes kalbame apie strateginius dalykus, – žurnalistams teigė S.Skvernelis, paklaustas, kaip reaguoja į kritiką.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė ir Saulius Skvernelis

„Nei mano, nei prezidentės požiūriai nesiskiria dėl sankcijų taikymo, nei mano nei prezidentės požiūriai nesiskiria dėl situacijos Rytų Ukrainoje, dėl būtinumo užtikrinti Minsko susitarimo įgyvendinimą, nesikeičia ir dėl neteisėtos Krymo okupacijos, nesikeičia dėl agresyvios retorikos. Bet turėti politinį kontaktą, net ne aukščiausiu politiniu lygmeniu, mes privalome“, – pabrėžė jis.

L.Linkevičius teigia nekomentuosiantis premjero pasisakymo bei tikisi artimiausiu metu „ramiai aptarti“ bei suderinti pozicijas dėl Rusijos.

Pozicijos, ypač užsienio politikos klausimais, turėtų būti suderintos, tuomet jas galima skelbti viešai.

„Tikiuosi, kad mes labai ramiai kalbėsimės visais tais klausimais, kaip ir turėtų būti valstybėje. Pozicijos, ypač užsienio politikos klausimais, turėtų būti suderintos, tuomet jas galima skelbti viešai. Nieko to nėra, mes tų dalykų neaptarinėjome. Tikiuosi, kad mes ramiai apsitarsime ir ateityje nebus tokių nesusikalbėjimų viešų“, – BNS sakė ministras.

Politinius kontaktus su Maskva atnaujinti pasiūlęs ministras pirmininkas teigia, kad Lietuvos ir Rusijos dialogas galėtų apimti prekybos ryšius, energetikos, vežėjų, žemės ūkio, transporto klausimus, lietuvių mokytojų situaciją Karaliaučiaus krašte.

Pasak diplomatų, svarstymas atnaujinti komisiją buvo kilęs ir 2013 metais, bet tuomet nuspręsta, kad Rusijos pozicija dėl koncernui „Gazprom“ nepalankios dujų rinkos reformos ir traukinių tikrinimo yra nepriimtina, ir komisija nesusirinko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius