Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 27 /10:49

Premjeras: prieš VRK vadovę veikia neskaidriai rinkimuose dalyvavusios jėgos

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Lauros Matjošaitytės atstatydinimo siekia politinės jėgos, kurios neskaidriai dalyvavo rinkimuose, teigia premjeras.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Komisijos pirmininkė ponia Laura Matjošaitytė buvo viena iš tų, kuri dirbdama komisijoje ir aš, būdamas ir policijos vadovas, ir vidaus reikalų ministras, tikrai darėme konkrečius žingsnius prieš balsų papirkimą, prieš darymą įtaką rinkimams. Labai konkrečius žingsnius – nuo įstatymų projektų, nuo didesnių galių išplėtimo, kontrolės. Tai šiandien ji sulaukė tokio reakcijos iš tų polinių jėgų, kurios turėjo arba turi problemų dėl to, kad vienokia ar kitokia forma neskaidriai dalyvavo rinkimuose“, – antradienį LRT radijui pareiškė Saulius Skvernelis.

Jis teigė pats nematantis pagrindo reikšti nepasitikėjimą VRK pirmininke.

L.Matjošaitytę palaiko visa Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime. Jos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad jos darbas nekelia jokių abejonių.

„LVŽS frakcija pasitiki paskirtąja VRK pirmininke Laura Matjošaityte. Jos nuoseklus ir principingas darbas, vadovaujant pagrindinei rinkimų institucijai, vykdant politinių partijų ir politinių kampanijų priežiūrą nekelia jokių abejonių“, – antradienį frakcijos išplatintame pranešime spaudai cituojamas R.Karbauskis.

Nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo L.Matjošaityte registravo visų opozicinių frakcijų seniūnai – konservatorių, socialdemokratų, liberalų, „tvarkiečių“ bei Mišrios Seimo narių grupės atstovė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Sprendimas dėl Seimo skiriamo pareigūno atleidimo bus priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Dėl to planuojama balsuoti antradienį.

Projekte dėl nepasitikėjimo teigiama, kad „nuolatine VRK pirmininkės darbo praktika yra tapęs teisės aktų pažeidinėjimas dėl komisijos sprendimų kolegialumo“.

VRK vadovė kaltinama blokavusi kai kurių atliktų tyrimų svarstymą komisijos posėdžiuose, tokiu būdu užkirsdama kelią komisijai priimti dėl jų sprendimą.

L.Matjošaitytė kaltinimus atmeta ir neketina trauktis, jai paramą deklaruoja ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Opozicija VRK vadovės kėdę pradėjo klibinti dėl dar praėjusios kadencijos pabaigoje, pernai birželio mėnesį, komisijos darbo grupės parengtos, bet daugiau kaip pusę metų nepateiktos svarstyti išvados dėl „valstiečių“.

Skundą dėl galbūt paslėptos politinės reklamos televizijos seriale „Naisių vasara“ VRK gavo 2016 metų vasarą. Buvo sudaryta darbo grupė jam tirti. Tyrimą ji baigė jau po Seimo rinkimų pernai birželį. Darbo grupės parengta išvada įkelta į VRK dokumentų valdymo informacinę sistemą, bet viešam komisijos posėdžiui svarstyti taip ir nepateikta, iki tai iškilo į viešumą.

Minimoje išvadoje nėra nustatyta rinkimų įstatymų pažeidimų, bet dėl milijoninės „Agrokoncerno“ paramos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu susijusiems renginiams siūlyta kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

VRK darbo grupė suskaičiavo, kad su R.Karbauskiu susijusiems renginiams 2013–2016 metais jam priklausantis „Agrokoncernas“ galėjo išleisti per milijoną eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius