Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 12 /12:31

Kęstutis Mažeika iš pareigų nesitrauks, bet viceministrės kėdė braška

Aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė prisiima atsakomybę už nesuderintą, klaidingą sprendimą ir atsiprašo, teigia aplinkos ministro patarėjas Justas Jaskonis. Premjeras Saulius Skvernelis tikina, kad dėl R.Vaitkevičiūtės ateities turi spręsti aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. O pačiu ministru premjeras sako pasitikintis. K.Mažeika iš pareigų trauktis neketina, o su viceministre esą kalbėsis antradienį po pietų.
Kęstutis Mažeika
Kęstutis Mažeika / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį Seime žurnalistų kalbintas premjeras S.Skvernelis teigė, kad apie K.Mažeikos, pasirašiusio įsakymą dėl atnaujintų medžioklės taisyklių, atsakomybę nėra ko kalbėti.

„Aš apie ministrą, jo atsakomybę tikrai nenoriu kalbėti, bet galbūt tie, kas tokius sprendimus formulavo, pasvarstys apie politinę atsakomybę“, – komentavo jis.

Taip politikas kalbėjo po to, kai ministras K.Mažeika įsakymu pakeitė medžioklės taisykles ir nuo 2022-ųjų įteisino medžioklę lankais bei durklais. Ministras aiškino, kad taisykles Medžioklės taryboje su suinteresuotomis pusėmis suderino aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė, tačiau tarybos nariai tai neigė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras atnaujintų medžioklės taisyklių priėmimą vadino „žalingu“ ir ragino ministrą įsivertinti savo komandos elgesį: „Tai ministro prerogatyva, bet ministras turėtų įvertinti savo komandos veiksmus ir šito žalingo sprendimo priėmimo aplinkybes.“

Perklaustas, ar viceministrę R.Vaitkevičiūtę derėtų atleisti iš pareigų, S.Skvernelis pakartojo, kad dėl to turi spręsti K.Mažeika: „Tai yra ministro prerogatyva. Ministras pasirenka savo politinę komandą, ir kada komanda daro klaidas ir reikšmingas klaidas, ministras sprendimą turėtų priimti pats.“

S.Skvernelis teigė, kad taisyklės buvo atnaujintos skubotai, o leisti medžioti lankais esą išvis nereikėjo.

„Man pasirodė, kad tas sprendimas buvo padarytas gerokai iš anksto, per greitai, neapsvarstytas, perteklinis ir nereikalingas. Tikrai šiandien mes turim aiškią visuomenės nuomonę, kad šitas medžioklės būdas nėra priimtinas, nėra tinkamas. Dalį tokių argumentų išsako ir patys medžiotojai, nes toks medžioklės būdas reikalauja ypatingo pasirengimo, ir klaidos tikimybė sužaloti žvėrį yra gana didelė – taip teigia specialistai. Aš tikrai nemanau, kad reikėjo tokius sprendimus priimti“, – kalbėjo politikas.

Antradienį 16 gamtosaugos aktyvistus vienijančių organizacijų išplatino viešą kreipimąsi į premjerą ir prezidentą. Nurodydamos, kad K.Mažeika priėmė su visuomene nederintą medžioklės taisyklių įsakymą, o po to esą viešai melavo, kad toks derinimas vyko, jos reikalauja pakeisti aplinkos ministrą.

Leidimą medžioti lankais žadama stabdyti

K.Mažeika pirmadienį vakare pareiškė, jog aplinkos viceministrei R.Vaitkevičiūtei pavedė nedelsiant parengti įsakymą, kuriuo būtų sustabdomas medžioklės taisyklių punktas, įteisinantis medžioklę lankais, tačiau antradienį tokio dokumento teisės aktų bazėje kol kas nėra.

„Įsakymo projektas, kuriuo išbraukiamas medžioklės taisyklių punktas apie lankus, šiuo metu yra vizuojamas ministerijos viduje“, – BNS nurodė ministro patarėjas Justas Jaskonis.

Pakeistą įsakymą, anot jo, antradienį tikimasi pasirašyti.

Viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė atsiprašo ir prisiima atsakomybę už nesuderintą, klaidingą sprendimą.

„Viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė atsiprašo ir prisiima atsakomybę už nesuderintą, klaidingą sprendimą. Tikimės, kad šiandien popiet ministrui beliks pasirašyti įsakymą“, – teigė ministro atstovas.

Jis taip pat pridūrė, kad naujame įsakyme bus išbrauktas tik vienas punktas, kuriuo buvo įteisinta medžioklė lankais.

Laukia pokalbis apie atsakomybę, darys išvadas

Aplinkos ministras K.Mažeika su viceministre R.Vaitkevičiūte apie jos ateitį einant pareigas žadėjo kalbėtis po pietų.

„Turėsime po pietų pokalbį, kai baigsime ir priimsime sprendimus. Sužinosite po pietų“, – Seime žurnalistams komentavo politikas.

„Tai yra tarybos pirmininkė, kuri turi išanalizuoti, įvertinti sprendimus, ir pateikti ministrui apsvarstytą poziciją. O šiuo atveju tiesiog buvo, turbūt, praleista proga išdiskutuoti ir atsakyti į visus klausimus, dėl ko visuomenėje kilo toks nepasitenkinimas“, – dėstė K.Mažeika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

Medžioklės lankais klausimą jis teigė antradienį aptaręs su kolegomis „valstiečių“ frakcijoje: „Kalbėjome su frakcijos kolegomis dėl įstatymo pakeitimo, kas buvo padaryta pernai 2019 metais, kai buvo išbraukta iš Ginklų ir šaudmenų įstatymo apibrėžimas, kad lankai priskirti prie ginklų. Šiuo atveju dabar lankų kaip ginklų apibrėžimo nėra, ir jie palikti nereguliuojamoje zonoje, kur turi atsirasti reguliavimas.

Nes sutikus miške žmogų su lanku, aplinkosaugininkams nėra jokio būdo jį nubausti, nebent jis turėtų sumedžiojęs kokį gyvūną. Bet prie kiekvieno lankininko po aplinkosaugininką nepastatysi.“

Pats ministras trauktis iš pareigų tikino neketinantis, tačiau pažymėjo matantis ir savo atsakomybę dėl susiklosčiusios situacijos.

Turbūt reikėtų pasidaryt tam tikras išvadas ir man.

„Pripažįstu tai, kad pasirašiau, be abejo, galbūt reikėjo aktyviau įsitraukti į Medžioklės tarybos veiklą, galbūt per didelis pasitikėjimas, nes viceministrė medžioklėje turi didelę patirtį, turi turbūt ir mokslinių darbų, ir straipsnių, tai iš tiesų turbūt toje srityje tas pasitikėjimas buvo per didelis, turbūt reikėtų pasidaryt tam tikras išvadas ir man“, – kalbėjo K.Mažeika, kurio žodžius cituoja BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius