Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 28

Premjerė: kibernetinio saugumo spragos taisomos, o Rusijos priešiška retorika nestebina

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad po kibernetinės atakos prieš Lietuvos institucijas taisomos spragos, o prieš šį išpuolį buvo stebimas intensyvus sistemų skenavimas, vykdomas išpuolių rengėjų.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Priemonių imamasi ir dabar, darbas vyksta 24/7, taisomos spragos, jos nustatomos, institucijos dirba. Tai tikrai ne pirma kibernetinė ataka, ir per laikotarpį nuo Rusijos invazijos į Ukrainą vasario pabaigoje tų atakų matėme“, – antradienį žurnalistams Seime sakė premjerė.

Anot jos, po karo pradžios atakos tam tikrą laiką buvo aprimusios, bet buvo labai intensyviai vykdoma vadinamoji skenavimo veikla, kai ieškoma spragų informacinėse sistemose.

„Ji buvo labai intensyvi per visą pastarąjį laikotarpį, mes visą tą situaciją stebėjom ir matėm, dabar institucijos pritaiko sprendimus, kur jie galimi, o Rusijos retorika yra tai, prie ko mes, ten, kur gyvename, esame daugiu ar mažiau pripratę, nes susirasti kažkokį pretekstą tai retorikai paprastai tos valstybės režimui neužtrunka laiko“, – kalbėjo premjerė.

Lietuva paskutiniu metu patyrė intensyvią kibernetinę ataką, strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pirmadienį popiet paskelbė, kad didžiausi incidentai – suvaldyti, bet išpuoliai gali užsitęsti.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Killnet“ pasivadinusi grupuotė, kibernetikos pasaulyje siejama su Rusija. Išplatintame vaizdo įraše „Killnet“ atstovas nurodė, kad atakomis keršijama už prieš pusantros savaitės įvestus Kaliningrado tranzito ribojimus kai kurioms prekėms.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą ir nurodė tai padariusi remiantis Europos Komisijos išaiškinimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius