-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 16 /10:24

Premjerė lankosi lėčiausiai vakcinuojančiose savivaldybėse: prezidento kritikos nesureikšmina

Penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė lankosi šalies savivaldybėse, kurių tempai, vakcinuojant gyventojus nuo COVID-19, lėčiausi. Tiesa, šios savivaldybės pastaruoju metu, pasak ministrės pirmininkės, pasitempė ir vakcinuoja sparčiau.

„Aš turiu pagirti ir Vilniaus rajoną, ir taip pat kitas vietas, kurias dar šiandien lankysiu, bet ten jas ir pagirsiu. Tikrai paskutinėmis dienomis matome suaktyvėjimą ir skiepijimo tempų, ir planų, veiksmų“, – viešėdama Vilniaus rajono savivaldybėje penktadienį žurnalistams komentavo I.Šimonytė.

Ji teigė, kad Vyriausybė savivaldybėms pasiūlė pagalbą: „Kai ką dėl savivaldybių patys pasisiūlėm padaryti, siūlom pagalbą dėl pervežimo, galbūt dėl pajėgumų, kurie galėtų skiepyti.“

Savivaldybės irgi dirba, manau, jaučia dėmesį, jaučia truputėlį ir visuomenės spaudimą.

„Bet savivaldybės irgi dirba, manau, jaučia dėmesį, jaučia truputėlį ir visuomenės spaudimą“, – pridūrė ministrė pirmininkė ir teigė, kad vakcinacija Vilniaus rajone eina „teisinga linkme“.

Kodėl Vilniaus rajonas buvo vienas lėčiausiai vakcinuojančių?

Premjerė darė prielaidą, jog gyventojams iš pradžių pritrūko tikėjimo vakcinomis.

„Pradžioje trūko tikėjimo, kad tai yra labai svarbu, ar kad tai yra išeitis ir šiuo keliu turime visi draugiškai žengti, kaip įmanoma panašesniu žingsniu, kad visuomenė galėtų atsikvėpti lengviau nuo visų suvaržymų.

Matyt, kad daug priklauso nuo patikėjimo ir asmeninės lyderystės. Suprantu, kad merei asmeninės lyderystės netrūksta jau tikrai. Tikrai mato savo atsakomybę ir yra suplanavusi veiksmus, priemones ir komandą taip pat. Dirbsim toliau kartu“, – žadėjo I.Šimonytė.

Paklausta, kodėl kartu su ja į „turą“ po lėčiausiai šalies gyventojus skiepijančias savivaldybes nesileido sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, ministrė pirmininkė atsakė, jog jis liko sostinėje.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„O koks skirtumas? Vyksta su manimi Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai taip pat. Tiesiog taip pasidalinome, kad ministras liko Vilniuje, su manimi vyksta viceministrė“, – teigė I.Šimonytė.

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda pažėrė kritikos I.Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei dėl komunikacijos – esą ji nenuosekli, ministrams nederėtų komentuoti negalutinių sprendimų.

Premjerė šią kritiką tikino vertinanti „kaip ir visą kitą kritiką dėl komunikacijos“.

„Negirdėjau, kas dar nekritikavo dėl komunikacijos“, – pridūrė ji.

Nors skiepytis nori ne visi, nenuleidžia rankų

Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst tikino, jog vakcinacija nuo COVID-19 rajone paspartėjo.

„Kaip ir premjerė pasakė, žmonės labai vangiai žiūrėjo – ne tik seneliai, vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunimas. Dabar galim pasakyti, kad gana neblogai mūsų savivaldybė [vakcinuoja]. Visom jėgom su seniūnais, administracija, skyrių vedėjais kalbamės, ieškome visokių galimybių, kaip įtikinti žmones.

Visi žinom, kad žmogus gali atsisakyti, nesutikti, bet kalbam, teikiam gerus pavyzdžius. Remiamės pavyzdžiais, kad žmonės, kurie pasiskiepijo, nemiršta“, – pasakojo merė.

Yra tokių vietovių, kad iš 100 žmonių 30 proc. [skiepytis] nesutiko. Yra ir 50 proc., bet mes nenuleidžiam rankų.

Kita vertus, pasak jos, yra vietovių, kur skiepytis nenori būriai žmonių: „Yra tokių vietovių, kad iš 100 žmonių 30 proc. [skiepytis] nesutiko. Yra ir 50 proc., bet mes nenuleidžiam rankų, dirbsim toliau.“

M.Rekst teigė, kad nuo COVID-19 pasiskiepiję artimieji raginami apie tai kalbėti su savo tėvais, seneliais, apie vakcinaciją komunikuojama per kultūros namų darbuotojus, socialinius tinklus, kursuoja skiepytis raginantis autobusiukas.

„Socialinis skyrius irgi žiūri, kad nebūtų palikti neįgalieji <...>. Pas neįgaliuosius važiuos į namus ir skiepys juos, ir tuos, kurie prižiūri tuos žmones“, – priemones, kurių ėmėsi savivaldybė, siekdama plėsti vakcinuotų asmenų mastą, vardijo M.Rekst.

„Gera žinia, kad galim naudotis geltonaisiais autobusiukais, galim pavežti žmones. Irgi nebloga žinia buvo iš bažnyčios, kad reikia raginti [skiepytis]“, – toliau dėstė merė, tačiau sukritikavo žiniasklaidą – esą ji pateikia neproporcingai daug neigiamos informacijos apie skiepus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marija Rekst
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marija Rekst

„Atsiprašau visų žiniasklaidos atstovų, bet, mano nuomone, per daug neigiamos informacijos gauna žmonės, mažiau teigiamos, ką duoda skiepai“, – kalbėjo rajono merė.

„Mes dabar labai dažnai ir daug eskaluojam, kad susirgo šeši žmonės iš 7 mln. dėl krešulių“, – pridūrė ji.

M.Rekst pažymėjo, jog nuo COVID-19 pasiskiepijo ir pati.

Komentarai:

VIDEO: Premjerė I.Šimonytė susitiko su Vilniaus rajono mere ir lankėsi vakcinavimo centre

Statistikos departamento duomenimis, pirma COVID-19 vakcinos doze Vilniaus rajone paskiepyta 13,1 proc. gyventojų, abiem dozėmis – 4,88 proc. gyventojų.

Bendras Lietuvos vidurkis – 19,5 proc. pirma doze paskiepytų žmonių, o abiem dozėmis – 7,32 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius