Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 30

Premjerė nepritaria siūlymui neteisėtų migrantų sulaikymą pratęsti iki metų

Premjerė Ingrida Šimonytė nepritaria siūlymui nuo šešių mėnesių iki metų pratęsti terminą, kiek ekstremalios situacijos metu būtų galima sulaikyti neteisėtai sieną kirtusius migrantus.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / LRVK/Laimos Penek nuotr.

Pasak Vyriausybės vadovės, tai būtų automatinis termino pratęsimas, nesiūlantis ilgalaikio ir tvaraus sprendimo. Ji taip pat pažymėjo, kad šiuo metu sulaikytų migrantų prieglobsčio prašymus Migracijos departamentas ketina išnagrinėti iki lapkričio.

„Vyriausybė vertins, kokius pateikti patikslinimus į šitą įstatymą, bet labai norėtųsi, kad tai netaptų kažkokiu automatiniu pratęsimo terminu, kur kažkas įsivaizduoja, kad automatiškai pratęsiam terminą ir problema išsisprendė. Tas terminas irgi baigsis, ką tada darysim – dar kartą terminą pratęsinėsim?“ – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Seimui ketvirtadienį per opozicijos darbotvarkę planuojama pateikti „valstiečių“ pataisas, kurios šiuo metu maksimalų ekstremalios situacijos metu šešių mėnesių neteisėtų migrantų sulaikymą pratęstų iki metų.

„Tokio automatinio termino pratęsimo aš tikrai nepalaikysiu, kadangi po dvylikos mėnesių turbūt reikės dar vieno termino pratęsimo, ir tai nėra ilgalaikis tvarus sprendimas. (...) Yra tų sprendimų kai kuriuose kitose šalyse, specialaus statuso žmonių, kurie yra nei gavę prieglobstį, nei gali būti kažkaip sulaikyti, mes visas praktikas nagrinėjam ir pateiksim siūlymus Seimui, manau, kad spalio mėnesį“, – teigė premjerė.

Anot jos, „labai svarbu tiksliai žinoti, kada bus atliktas visų prašymų vertinimas, ir Migracijos departamento vadovė šią savaitę pranešė, kad tai turėtų būti padaryta lapkričio mėnesį“.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė šią savaitę patvirtino, kad neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną kirtusių migrantų prieglobsčio prašymus planuojama išnagrinėti iki lapkričio.

Neteisėtai Baltarusijos ir Lietuvos sieną šiemet yra kirtę per 4,1 tūkst. migrantų, iš kurių 2,8 tūkst. pateikė prieglobsčio prašymus, kurių iki šiol nagrinėta per 600.

Iki šiol prieglobstis nebuvo suteiktas nė vienam tokiam migrantui, per 300 asmenų prieglobstis nesuteiktas, taip pat per 300 asmenų atžvilgiu prieglobsčio procedūros nutrauktos.

E.Gudzinskaitė yra sakiusi, kad prieglobsčio procedūros gali būti nutrauktos migrantams pasišalinus iš šalies arba išvykus į savo kilmės šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius