-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21 /15:10

Vyriausybė apsisprendė neskirti policijos vadovo L.Pernavo antrai kadencijai

Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nebus skiriamas antrai kadencijai, patvirtino premjero ir vidaus reikalų ministrės atstovai. Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) teigė, kad tai yra teigiamas dalykas.
Linas Pernavas
Linas Pernavas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

15min apie tai, kad L.Pernavas nebus siūlomas antrai kadencijai, rašė spalio 8 d. Realiausiu kandidatu jį pakeisti įvardijamas dabartinės Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla.

„Galiu patvirtinti, kad L.Pernavas nebus siūlomas antrai kadencijai“, – BNS pirmadienį sakė ministro pirmininko atstovas Tomas Beržinskas.

L.Pernavas policijos vadovu buvo paskirtas 2014 metų lapkričio 11 dieną.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sakė, kad jis įgyvendino jam pavestas užduotis, tačiau „vadovų kaita – tai sveikas požiūris“.

„Žmonės paskiriami į tam tikras pareigas žino, kad ateina apibrėžtam laikotarpiui. Tikiuosi, kad policijos generalinio komisaro sukaupta patirtis pasitarnaus Lietuvos valstybei viešojo saugumo srityje“, – teigė R.Tamašunienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

„Norėtųsi, kad naujas policijos vadovas toliau rūpintųsi policijos darbo sąlygomis, o viena pagrindinių užduočių – tai socialinis dialogas su profsąjungomis“, – sakė ji.

Ministrės komentarą BNS perdavė jos atstovė spaudai Božena Zaborovska-Zdanovič.

Pagal dabartinę tvarką policijos generalinį komisarą skiria prezidentas, gavęs Vyriausybės teikimą. Remiantis šia tvarka Vyriausybė trečiadienį turėtų pasiūlyti prezidentui Gitanui Nausėdai atleisti L.Pernavą.

Lapkritį įsigalios nauja procedūra, pagal kurią naują policijos vadovą paskirs pati Vyriausybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Linas Pernavas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Linas Pernavas

T.Beržinskas kol kas neįvardijo, kas bus siūlomas naujuoju policijos generaliniu komisaru.

BNS pavasarį rašė, kad L.Pernavas ketino siekti antros kadencijos generalinio policijos komisaro poste.

„Aš nematau, kodėl aš negalėčiau dirbti antros kadencijos: tikrai turiu idėjų, minčių, turiu gerą komandą ir manau, kad, jei bus galimybė, aš tikrai tas savo mintis ir tikslus įgyvendinsiu“, – anuomet sakė L.Pernavas.

T.Beržinskas kol kas neįvardijo, kas bus siūlomas naujuoju policijos generaliniu komisaru.

Profsąjunga: tai yra gera žinia

Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) teigiamai vertina sprendimą neskirti L.Pernavo antrai generalinio komisaro kadencijai. Apie tai rašoma išplatintame pranešime žiniasklaidai.

„Jau po pirmų Lino Pernavo vadovavimo mėnesių išgirdome apie neigiamus pokyčius policijos sistemoje. Deja, ir VRM vadovai, ir kai kurie politikai L.Pernavą užstojo ir leido jam dirbti visą kadenciją. Pirmas pareigų neteko vidaus reikalų ministras. Dabar, panašu, jų neteks ir generalinis komisaras. Tai yra gera žinia policijos bendruomenei. Tikimės, kad kitas Policijos departamento vadovas bus visiškai kitoks ir mums nereikės prisiminti posakio „nuo vilko ant meškos, sako LTPF pirmininkė Loreta Soščekienė. – VRM sistemoje dar yra garbingų vadovų, suprantančių, kas yra socialinis dialogas ir kodėl jis svarbus. Norėtume, kad kitu generaliniu komisaru taptų būtent vienas tokių pareigūnų.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Soščekienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Loreta Soščekienė

LTPF nurodo tris priežastis, kodėl L.Pernavas nevertas generalinio komisaro posto: policijos reforma, sugriauti santykiai su profesinėmis sąjungomis ir ydinga policijos vadovų skyrimo tvarka.

„Dabartinės policijos vadovybės darbas lėmė, kad buvo supriešinti patyrę ir jauni pareigūnai, sužlugdytos vertybės, nusivilta savo vadais; taip pat nuvertintas specializuotų padalinių pareigūnų darbas, imta labai netolygiai skirstyti darbo krūvį... Tai – tik ryškiausiai matomas policijos sistemos susilpnėjimas. Eiliniai pareigūnai kasdien mato tiek netvarkos ir neteisybės, kad dalis jų jau nebetiki niekuo, tik apatiškai laukia pensinio amžiaus ir galvoja, kuo užsiimti baigus tarnybą“, konstatuoja L.Soščekienė.

43-erių L. Pernavas policijoje dirba nuo 1995 metų. Dešimtmetį dirbęs Ignalinos rajono policijos komisariate, vėliau 2005–2008 metais jis buvo Zarasų rajono policijos viršininku.

2008–2014 metais L.Pernavas dirbo Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovu, nuo 2014 metų vasario iki lapkričio vadovavo Kauno policijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius