-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 31

Premjero žmona: viliuosi, kad gatvėje žmonės manęs neatpažįsta

Politikų žmonos gyvena kitaip nei dauguma ir Vyriausybės vadovo Algirdo Butkevičiaus žmona Janina neslepia, jog laisvės ribos jai yra numatytos labai tiksliai. Tiesa, moteris anaiptol nelinkusi skųstis savo gyvenimu. Sako, per daug metų jau pripratusi ir prisitaikiusi prie tam tikros tvarkos ir susiklausymo šeimoje.
Algirdas Butkevičius su žmona Janina
Algirdas Butkevičius su žmona Janina / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kai vyrą paskyrė į šias pareigas, šoko nebuvo. Jis renkamas į Seimą jau seniai – nuo 1996 metų. Buvo ministru trijose vyriausybėse. Pasikeitė ne tik jo darbas, bet ir mūsų gyvenimo būdas. Tai priėmiau natūraliai: jis – didžiausios ir populiariausios partijos lyderis, ir suprantama, kad, partijai laimėjus rinkimus, partijos pirmininkas tampa ministru pirmininku“, – sako J. Butkevičienė.

Ji tikina tuo tikrai nesidžiaugianti, tačiau suprantanti, kad taip reikia: „Tos pareigos pakeitė mūsų gyvenimą ir dabar gyvename pagal vyro darbotvarkę. Tiesiog esame priklausomi nuo jo laiko. Net planuoti nieko negalime, labai mažai būname kartu“.

Atskirtų vyro darbą nuo asmeninio gyvenimo

J. Butkevičienė atvirai pasakoja, jog nugyvenus sykiu ne vieną dešimtį metų, poros santykiai įgyja savotiškos ritmikos, ir tik trumpas laikas, praleidžiamas sykiu su vyru, yra pati malonioji jos šeimos gyvenimo dalis.

„Man tai svarbu, manau, ir jam taip pat. Santuokoje gyvename jau 30 metų, bet mums įdomu kalbėtis, gera būti kartu. Tikrai daug kalbamės, bet mano vyras man ataskaitų, ką veikė, neduoda, nebent pati paklausiu, nes man įdomi jo veikla. Esu politiko žmona, domiuosi, kas vyksta politikos padangėje, ir kartais paprašau man paaiškinti, nes žinau, kad ne visada tai, kas pasirodo viešoje erdvėje, yra visiška tiesa“, – teigia premjero žmona.  

Jei būtų mano valia, atskirčiau vyro darbą nuo mūsų asmeninio gyvenimo

„Žurnalistai seniai žino, kad dalyti interviu man nėra didelis malonumas“, – šypteli J. Butkevičienė, labiau linkusi likti nuošalyje ir neviešinti nei savo gyvenimo būdo, nei pomėgių. Kuklumas, anot Vyriausybės vadovo žmonos, yra atėjęs iš ankstesnio poros gyvenimo ir vyro postas moters nė kiek nepakeitė.

„Jei būtų mano valia, atskirčiau vyro darbą nuo mūsų asmeninio gyvenimo. Bet suprantu, kad žmonėms įdomus politikų asmeninis gyvenimas, ypač užimančių aukštas pareigas.

Natūralu, kad rūpi, kaip politikai gyvena, kokie jie yra be dalykinio kostiumo. Suprantu, kad reikia atiduoti duoklę viešumui. Bet nepasakyčiau, kad man kas lenda į širdį ir net neturiu ko nuo visuomenės slėpti“, – teigia J. Butkevičienė.

Ir net itin mėgstamos politikų turto deklaracijų analizės Vyriausybės vadovo žmonos netrikdo. Sako, taip įprasta, kad turtas žmonėms kelia smalsumą, tik apmaudu, kai jis nepelnytai išpučiamas ar skaičiai sąmoningai iškraipomi. Tačiau moteris tvirtina, kad pati nė kiek nesidominti kitų užgyventais gėriais.

„Tikrai nesidomiu, kas kiek ko turi, tik būna apmaudu, kad duomenys pateikiami neteisingai. Vienais metais mes pardavėme butą, o kitų metų pradžioje ėmėme paskolą, tai buvo parašyta, kad praturtėjome nežinia iš kur, o tai tebuvo parduotas butas ir paimta paskola“, – sako premjero žmona. 

Paprastumas – arčiau širdies

Taip buvo prieš kelerius metus ir tuomet įsigytu jaukiu būstu J. Butkevičienė itin džiaugiasi, nors šypteli, jog būtent dėl jo ir buvo kilęs pinigų kiekio turto deklaracijose nesusipratimas. Tačiau dabar pašnekovė sako tai pamiršusi ir gyvenanti ramiame sostinės rajone patogiai, jaukiai ir saugiai. Ir net kurtis tik dviese bei pradėti kitokio gyvenimo etapą buvo itin įdomu.

„Čia jaučiamės lyg gyventume užmiestyje, nors į darbą nueinu pėsčiomis per 20 minučių. [...] Apsaugininkai įsikūrę gretimame bute. Tiesiog nebuvo kur kraustytis Turniškėse, nebuvo rezidencijos, sena – remontuojama, ir man tokia išeitis labai patiko.

Čia – 78 kv. metrai ir trys kambariai. Mus tikrai užtenka tokio buto, mažai būname namuose ir esame tik dviese. Labai greitai įsirengėme, klioviausi pažįstamos dizainerės patarimais, priėmėme sprendimus, pirkome lietuviškus baldus, nes taupėme laiką ir nesiekėme įmantrios stilistikos“, – pasakoja J. Butkevičienė.

Paprastumas ekonomistės išsimokslinimą turinčiai moteriai – arčiau širdies. Po drabužių dizainerių salonus ji taip pat nevaikšto ir vardinių apdarų neturi.

Laikausi nuostatos, kad ir koks puikus būtų drabužis, jis yra tik daiktas. O brangi etiketė nesukuria pridedamosios vertės. Neturiu dizainerių drabužių ir nesijaučiu nelaiminga

„Aišku, kaip ir kiekvienai moteriai, man patinka ir norisi puoštis, bet ne paslaptis, kad garsių vardų drabužiai – brangūs. Žinoma, jei mes būtume milijonieriai, turbūt pirkčiau tokius rūbus ar aksesuarus. Bet ir juos turėdama tikrai nesipuikuočiau TV laidose, žurnalų puslapiuose. Laikausi nuostatos, kad ir koks puikus būtų drabužis, jis yra tik daiktas. O brangi etiketė nesukuria pridedamosios vertės. Neturiu dizainerių drabužių ir nesijaučiu nelaiminga“, – tvirtina pašnekovė.

J. Butkevičienė pasakoja, kad jau daug metų lankosi pas siuvėją, kuri drabužius pasiuva labai išradingai: „Suranda audinių, kurie nėra labai brangūs, sukomplektuoja taip, kad siūdama vieną drabužį galėtų priderinti prie kito. Nesirengiu brangiai“.

Paklausta, ar jos neslegia viešumas, Vyriausybės vadovo žmona sako, kad Lietuvos žmonės santūrūs. „Niekas gatvėje manęs nekalbina, kartais nusišypso, pasisveikina. Žmonių nebijau, bet viliuosi, kad manęs daug kas nepažįsta, man tai patinka“, – teigia J. Butkevičienė.

O į klausimą, kaip jai sekasi dirbti, tapus Vyriausybės vadovo žmona, J. Butkevičienė juokiasi išskirtinių sąlygų tikrai nesulaukianti.  

„Juokaujate? Kaip dirbau, taip ir dirbu tame pačiame darbe, su tais pačiais bendradarbiais, ir mano santykiai su kolegomis nė kiek nepasikeitė. Pasikeitė tik vyro pareigos, ne mano“, – sako pašnekovė.

Sekmadieniniai šeimos pietūs – pas dukrą

Vyriausybės vadovo žmona tikina, kad buitis jos neslegia, o paklausta apie sekmadienius pietus šeimai, pasakoja, jog bendri pietūs būna dukros namuose: „Žentas – puikus kulinaras, ir aš esu atleista nuo pietų ruošimo pareigos. Namuose vyrui ruošiu valgyti, bet pakankamai paprastai, greitai paruošiamus patiekalus, be aštrių prieskonių, be padažų, ir tai neatima daug laiko“.     

Tuo metu namų ūkio darbai J. Butkevičienei tenka tokie patys, kaip ir kiekvienai moteriai. Ir nei tarnaičių, nei valytojų, nei šeimininkių paslaugomis premjero žmona nesinaudoja.

„Ir tvarkausi, ir vyrui marškinius skalbiu, ir lyginu, bet tai man visai nesunku, net malonu“, – tvirtina moteris.

Apsilankymai su vyru oficialiuose priėmimuose tėra tik pareigos dalis, kuomet tenka ir bendrauti įvairiomis temomis, ir palaikyti savo vyrą: „Tai – kaip darbas. Ir vyrui – kaip darbas: eina, bendrauja, dirba. Palaikau vyrą, kai reikia, einu kartu, bet nesu mėgėja vaikščioti po vakarėlius. Bet jei reikia – einu“.

„Iki šiol manau, kad meilė bet kuriame likimo etape gyvenimą padaro vertą gyventi“, – sako J. Butkevičienė, paklausta, ar vyro karjera priklauso nuo moters stiprybės. Tačiau sako savęs anaiptol nelaikanti stipria moterimi, nors išgyventi jai teko ir skausmingų akimirkų.

„Nieko savo gyvenime neaukojau dėl vyro ar dėl šeimos, visada laikausi nuostatos, jog moteris šeimoje yra ašis, aplink kurią sukasi visi, – neslepia Vyriausybės vadovo sutuoktinė. – Nelaikau savęs stipria, bet manau, kad aukštesnės sėkmės lygiai prasideda, kai žmogus palaikomas šeimoje, kai jį myli, kai juo tiki, pasitiki, tuomet jis gali išskleisti sparnus.“

J. Butkevičienė, užauginusi du vaikus ir jau sulaukusi anūkės, prisipažįsta nesanti karjeros žmogus: „Man visada buvo svarbiau vaikai, šeima, visada maniau, kad vaikus turi auklėti mama ir neatsakinga juos palikti auklėms. Vaikus svarbu ugdyti, jiems įdiegti vertybes, tuomet žmogus išmoksta gyvenimo. Mano ir buvo tokia pareiga, ir nesijaučiau kam nors pasiaukojusi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius