-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 07

Prezidentas G.Nausėda Romoje žada su Italija kalbėtis apie Rusiją

„Kodėl pralaimėjo dvigubos pilietybės referendumas? Ar mes, išeiviai, galėsime kada nors balsuoti elektroniniu paštu? Ką daryti su Italijos paštu, kuris nepersiuntė mūsų biuletenių? Kokia jūsų pozicija Europos Sąjungoje – federalizmas ar sveikas nacionalizmas?“
Gitanas Nausėda su Diana Nausėdiene lankosi Romoje
Gitanas Nausėda su Diana Nausėdiene lankosi Romoje / Pauliaus Jurkevičiaus nuotr.

Pirmąją oficialaus vizito Italijoje dieną Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą užklupo tautiečių klausimų lavina. Lietuvos ambasados Romoje konferencijų salė buvo perpildyta: susitikti su valstybės vadovu atvyko Lietuvių bendruomenės Italijoje atstovai iš tolimiausių šios šalies regionų – Sardinijos, Sicilijos, Lombardijos, Veneto. Iš viso Italijoje šiuo metu gyvena maždaug 5000 lietuvių, 95 proc. šeimų – mišrios, vaikai ir jaunimas dalyvauja lietuviškų ikimokyklinėse ir mokyklinės lietuviškose mokyklėlėse.

Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Gitanas Nausėda su Diana Nausėdiene lankosi Romoje
Pauliaus Jurkevičiaus nuotr./Gitanas Nausėda su Diana Nausėdiene lankosi Romoje

G.Nausėda padėkojo Italijos lietuvių bendruomenės nariams už puoselėjamą lietuvybę, apdovanojo regionų atstovus.

„Ar jus labai nuvylė referendumo rezultatai?“ – savo ruožtu teiravosi prezidentas ir išgirdęs pritarimo šūksnius trumpai aptarė dvigubos pilietybės problemą: „Aš jus puikiai suprantu, deja, šis referendumas neturėjo didesnės tikimybės baigtis teigiamai, vis tik aktyvus dalyvavusių skaičius rodo, kad Lietuva supranta išeivijos lūkesčius“. Prezidentas taip pat priminė, kad sukurta atskira užsienio lietuvių rinkimų apygarda ir pakvietė Italijos lietuvius aktyviai dalyvauti politinėje veikloje.

G.Nausėdos nuomone, bendros geopolitinės erdvės gali būti braižomos tarp tų šalių ir regionų, kurie turi tas pačias vertybes.

Šįvakar G.Nausėda su žmona Diana aplankys popiežiškąją Šv. Kazimiero kolegiją, susitiks su Lietuvos dvasininkijos atstovais, o rytoj Vatikane bendraus su popiežiumi Pranciškumi.

„Susitikimas su Šventuoju Tėvu man – išskirtinis įvykis vien todėl, kad aš galėsiu pasisemti sielos stiprybės, kuria jis pasižymi. Tai kuklus žmogus, gyvenęs tarp paprastų žmonių ir pats liko paprastas“, – 15min sakė prezidentas.

„Aš manau, kad šis susitikimas su popiežiumi yra duoklė ir pagarbos ženklas Lietuvai. Neseniai įvykęs vizitas Lietuvoje Šventajam Tėvui paliko nemažą įspūdį, jis turėjo progos susipažinti su mūsų šalies istorija, gamta. Mūsų istorija jį sukrėtė... Aš manau, kad tai bus tikrai dvasingas pokalbis“.

Rytoj Prezidentas Romoje taip pat susitiks su Italijos prezidentu Sergio Mattarella ir premjeru Giuseppe Conte. Šiuo metu Italijos vyriausybė sudaryta iš gana egzotiškos koalicijos atstovų – kairiųjų partijos ir populistinio judėjimo „Penkios žvaigždės“.

15min pasidomėjo, ar derybų metu G.Nausėda siūlys stiprinti politinį spaudimą Rusijai. „Su Italijos premjeru turėjau susitikti Europos Tarybos posėdyje. Manau, kad Rusijos klausimu rytoj bus kalbama. Aš žinau, kad Pietų Europos valstybės laikosi kitokios laikysenos Rusijos atžvilgiu. Bet tai nereiškia, kad mūsų laikysena nuo to turėtų pasikeisti“, – atsakė G.Nausėda.

G.Nausėdos nuomone, bendros geopolitinės erdvės gali būti braižomos tarp tų šalių ir regionų, kurie turi tas pačias vertybes:

„Jeigu kada nors tai įvyks aš džiaugsiuosi, matydamas regioną, plytintį nuo Atlanto vandenyno iki Vladivostoko. Ar šiandien taip yra? Mano atsakymas – ne. Nes šiandien aš matau okupuotą dalį Ukrainos, atplėštą dalį Sakartvelo, matau problemas Moldovoje. Kita vertus, galima būtų akis užsirišti akis raiščiu ir sakyti, kad niekas nevyksta. Vis tik, manau, užsienio politika turėtų elgtis atvirkščiai: nusirišti tuos raiščius ir liudyti tai, kas yra matoma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius