-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 19 /12:12

Į premjeres kandidatuojanti I.Šimonytė: žmonių nelaukia jokios revoliucijos, manau, kad tai yra svarbu

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seimui pateikė Seimui Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjerės pareigas. Kalbėdama parlamentarams kandidatė prašė pasitikėjimo kredito ir pareiškė neabejojanti, kad naujos Vyriausybės laivą sups, taip pat – atsiras supančių, kad visus supykintų. Tačiau kandidatė tuo pat metu pabrėžė, kad žmonės gali būti ramūs: revoliucijų nebus.

Pateiktą kandidatūrą dar svarstys Seimo frakcijos, o balsavimas dėl I.Šimonytės turės įvykti kitą savaitę.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Operacijų vadovu galėtų tapti Vyriausybės kancleris ar kanclerė

12:28

Atsakydama laikinajai vidaus reikalų ministrei Ritai Tamašunienei, I.Šimonytė sakė, kad jai teko nemažai metų dirbti valstybės tarnyboje, tad jos problemas žino ne iš pasakojimų ir ne iš miesto legendų, todėl jai rūpi valstybės tarnybos problemos. 

Į klausimą apie tapimą ekstremalios situacijos operacijų vadove, I.Šimonytė atsakė, kad greičiausiai jos intencija nebuvo tinkamai suprasta – ji kalbėjo labiau apie politinę lyderystę, o ne jos tapimą operacijų vadove. 

„Manau, kad Vyriausybės kancleris ar kanclerė galėtų būti tokiu subjektu“, – pridūrė ji. 

Gerovės valstybė – kai žmonės jaučia, kad yra grąža už tai, ką jie sumoka

12:10

Socialdemokratas Algirdas Sysas klausė, kokių dar yra planų be šešėlio mažinimo, kurį mini kone visos Vyriausybės, ir be lengvatų. 

„Ką dar pasiūlysit, kad greičiau išsvajotąją žemę pasiektume, ačiū“, – klausė jis. 

I.Šimonytė atsakydama pabrėžė, kad bet koks jos pasvarstymas kaip mat atsidurtų antraštėse kaip pažadas ir faktas. 

„Išliksiu atsargi šioje vietoje ne todėl, kad neturiu ką atsakyti, jūs puikiai žinote, kad lyg ir turiu ką pasakyti, bet todėl, kad nesame sutarę dėl kažkokių konkrečių sprendimų, kuriuos galėčiau įvardinti“, – kalbėjo ji. 

Gerovės valstybė, anot jos, labiau atsiveria dėl to, kad žmonės jaučia, kad yra grąža už tai, ką jie sumoka. 

Didelė problema, I.Šimonytės vertinimu, buvo ta, kad labai daug žadama, o kai klausiama, kas apmokės sąskaitą, nebėra kam į tą klausimą atsakyti. 

Žada paslaugų perkėlimą į elektroninę erdvę

12:01

Kalbėdama apie praėjusios valdžios planus visas ministerijas iškelti į vieną pastatą – būta svarstymų, kad jis būtų statomas prie Seimo, I.Šimonytė teigė, kad svarbiau už tai, kur įsikūrusios ministerijos ar įstaigos, yra kaip galima daugiau paslaugų perkelti į elektroninę erdvę, kad institucijų įsikūrimo vieta taptų kuo mažiau svarbi. 

Su Baltarusijos opozicija praleido nemažai laiko

11:41

„Darbietis“ Vytautas Gapšys klausė, ar konservatoriai yra kalbėję su Baltarusijos opozicija apie  Astravo atominę elektrinę – ar opozicijai perėmus valdžią elektrinė būtų uždaryta.

I.Šimonytė sakė, kad nemažai laiko yra praleidusi su Baltarusijos opozicija ir pridūrė: „Kaip sako anglakalbiai – before it was cool“. 

„Mes apie daugelį dalykų tikrai pasikalbėdavome, bet man atrodo, kad mūsų interesas dabar yra ne sėdėti ir laukti, kada valdžią Baltarusijoje užims ar perims demokratinės jėgos, o daryti savo darbus“, – kalbėjo ji. 

I.Šimonytės teigimu, Baltarusijoje yra suprantančių, kad elektrinės projektas yra labai žalingas šalies ekonomikai. 

„Sprendimų reikės ieškoti visų pirma demokratiniame pasaulyje, o ne Baltarusijos opozicijos gretose kol kas“, – pabrėžė ji. 

„Žmonių nelaukia jokios revoliucijos“

11:32

Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas kandidatės klausė, kas laukia žmonių ir verslo, taip pat viešojo sektoriaus darbuotojų. 

„Tarp tų žmonių yra įvairių žmonių – vieni yra dideli verslininkai, kiti maži, vieni yra medikai, kiti – mokytojai. Kiekvienos grupės interesai yra skirtingi. Galiu pasakyti atsakydama į visus klausimus, kas žmonių nelaukia: žmonių nelaukia jokios revoliucijos. Manau, kad tai yra svarbu“, – teigė ji. 

T.Tomilinas: klausimų frakcija neužduos

11:07

„Valstietis“ Tomas Tomilinas pareiškė, kad frakcija klausimų kandidatei neuždavinės, taip protestuodama dėl to, kas vyksta Seime. 

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pareiškė, kad frakcijos atstovai nedirbs vadovaujančiuose postuose Seime, nes iš jų norima atimti teisę siūlyti Audito komiteto pirmininką.

I.Šimonytė: priešų paieškos – ne mano kelias

10:57

Kandidatė į premjeres I.Šimonytė sakė norinti padėkoti Lietuvos žmonėms už galimybę. 

Kandidatė kalbėjo, kad priešų paieškos, oponentų kaltinimai nėra jos kelias ir tam laiko ji nenorėtų eikvoti. 

„Kelias į problemų sprendimą, mano nuomone, pirmiausiai slypi atvirume“, – kalbėjo ji. 

„Mūsų nusivylimo priežastys dažnai slypi ne tame, kad Lietuvą ištiks kažkokia netikusi valdžia, o tame, kad dar nemokame racionaliai suderinti lūkesčių ir savo galimybių“, – ketvirtadienį pabrėžė ji. 

Todėl, anot jos, valdžia neturi teisės formuoti lūkesčių, kad jeigu norime kažkam daugiau išleisti, kažkas neturi už tai daugiau sumokėti. O jeigu norime mokėti mažiau, tai kartu turime ir mažiau įsipareigoti.

Pasak jos, dėl šios priežasties kadenciją baigiančios Sauliaus Skvernelio Vyriausybės vadinamasis milijardo milijonui planas gali virsti ne tik papildomu euru gyventojo kišenėje, bet ir papildomais dviem eurais iš kišenės korepetitoriui ar slaugytojui. 

Anot pretendentės į pareigas, Vyriausybės keičiasi sudėtingu metu, kai reikia apsaugoti visuomenės sveikatą ir sveikatos sistemą nuo koronaviruso iššūkių, tuo pačiu išsaugant kaip galima daugiau įprasto gyvenimo ritmo, verslo ir darbo vietų. 

Anot jos, jau dabar aišku, kad dideliu liekamuoju reiškiniu taps pandemijos pasekmės žmonių psichinei sveikatai, o apie tai reikia galvoti jau dabar. 

Ji pabrėžė, kad valstybės skola šoktelės ženkliai, augs ir kitais metais. 

I.Šimonytė sakė nematanti prasmės šiame Seime aiškintis, kokią vertę gavome už pasiskolintas lėšas. 

„Siūlau atvirai pripažinti, kad skolos augimas jau tapo problema. Ir jos grąžinimas į tvarų lygį bus nepaprastas“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad laikas sprendimams yra dabar, kad nereikėtų vėliau gąsdintis diržų veržimais. 

I.Šimonytė pabrėžė, kad dauguma Vyriausybių veiklą pradeda nuo skambių reformų pažadų: „Sąmoningai to vengiu“. 

Jos teigimu, taip yra todėl, kad reforma mėgstama pavadinti kiekvieną oro virptelėjimą, nekeičiantį žmonių padėties. 

„Formuojama centro dešinės Vyriausybė nereiškia, kad po šalį ims klaidžioti kažkokia libertarizmo šmėkla. Koalicijos sutartyje daug kalbama ir apie viešuosius sektorius, ir apie valstybės tarnybą, ir apie socialinę apsaugą, ir žaliąjį kursą, ir tai nėra kažkokia kairiųjų darbotvarkė“, – kalbėjo ji. 

I.Šimonytė kalbėjo, kad pasitikėjimo kredito naujai Vyriausybei reikės.

„Todėl drįstu jo čia prašyti“, – pridūrė kandidatė. 

„Vakar buvo daug jūrinių alegorijų ir istorinių diskursų, – turėdama omenyje Sauliaus Skvernelio pareiškimą, kad su tokia komanda, kokią pasirinko I.Šimonytė, jis neplauktų net kaip keleivis, sakė I.Šimonytė, – Tai neabejoju, kad mūsų laivą sups. Iš kai kurių pareiškimų yra jausmo, kad bus norinčių ir tyčia jį pasiūbuoti, kad plaukiančius supykintų, bet noriu tikėti, kad mano vestibiuliarinis aparatas, kiek išbandytas krizėmis ir tyrimo komisijomis, tai atlaikys.“ 

G.Nausėda: pirmasis uždavinys – pandemijos suvaldymas

10:52

„Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Konstitucija ir atsižvelgdamas į trijų parlamentinių partijų išreikštą valią, teikiu Jums svarstyti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko pareigas“, – Seimui kalbėjo prezidentas. 

Anot jo, šiandien valdžiai tenka neatidėliotinas uždavinys bendromis jėgomis suvaldyti COVID-19 infekcijos plitimą.

„Privalome dirbti kartu, kad sumažintume neigiamus pandemijos padarinius sveikatos apsaugos sistemai ir ekonomikai, taip pat kultūrai bei kitiems labiausiai nukentėjusiems sektoriams. Tai bus pirmasis naujosios Vyriausybės uždavinys, tačiau privalome žvelgti ir į tolesnę Lietuvos valstybės ateitį. Ilgalaikis šalies klestėjimas turi remtis į stiprų pagrindą – nuosekliai augantį gynybos finansavimą, aktyvią užsienio politiką, energetinės nepriklausomybės stiprinimą, pagarbą teisės viršenybės principui“, – kalbėjo prezidentas. 

Anot jo, taip pat turime siekti didesnio socialinio teisingumo: užtikrinti pakankamą viešųjų paslaugų finansavimą, naikinti neteisingas mokestines lengvatas, mažinti pajamų nelygybę, didinti savivaldos finansinį savarankiškumą.

„Naujoji Vyriausybė turėtų deramą dėmesį skirti ir žalios Lietuvos kūrimui – siekti klimatui neutralios ekonomikos, taip pat stiprinti mokestines paskatas aplinkos tausojimui. Galiausiai būtina pažymėti, kad tikras proveržis ateis tik užtikrinus palankias sąlygas inovacijoms. Todėl privalome orientuotis į skaitmeninę ir aukštos pridėtinės vertės ekonomiką, didinti mokslo tyrimų ir eksperimentinės plėtros finansavimą, pasiekti nacionalinį susitarimą dėl švietimo. Esu įsitikinęs, kad kandidatė į Ministrus Pirmininkus Ingrida Šimonytė, būdama patyrusi politikė, mato šaliai tenkančius iššūkius ir yra pasirengusi į juos atsakingai ir kompetentingai atsakyti“, – sakė jis. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-11-19 10:52

Kandidatūros pateikimą stebėkite čia:

VIDEO: G.Nausėda Seimui teikia I.Šimonytės kandidatūrą

Prezidento komentarai po kandidatūros pateikimo:

Prezidentui pristačius kandidatūrą į premjerus klausimai Seimo salėje prezidentui neužduodami.

Po pristatymo pretendentui suteikiamas žodis, po kurio jis atsako į Seimo narių klausimus.

Po to ministro pirmininko kandidatūra svarstoma frakcijose – kiekviena frakcija gali pasikviesti pretendentą ir užduoti jam klausimus.

Frakcijos ministro pirmininko kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per 2 darbo dienas.

Pagal Seimo statutą, ne vėliau kaip per savaitę nuo premjero kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis, kuriame parlamentarai ir apsisprendžia, ar jai pritarti.

Prezidentas turi teisę atšaukti pristatytą kandidatūrą bet kuriuo metu iki balsavimo dėl pritarimo jai pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius