-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 26 /11:33

Prezidentas įvertino E.Dobrovolską: kandidatė labai drąsi, bet vargu ar pakankamai patyrusi

Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia susitikimus su kandidatais į Vyriausybę – ketvirtadienį susitiko su kandidate į teisingumo ministrus, Seimo nare, Laisvės partijos atstove Evelina Dobrovolska. G.Nausėda, pasak jo atstovo spaudai, mano, jog kandidatė – drąsi ir ryžtinga, tačiau abejoja, ar yra pakankamai patyrusi, kad įgyvendintų pokyčius, ar turi pakankamą autoritetą teisininkų bendruomenėje.

„Prezidento vertinimu, kandidatė yra labai drąsi, ryžtinga, pasirengusi ir pasiryžusi įgyvendinti tuos pokyčius, kurie yra svarbūs Teisingumo ministerijoje. Pagrindinis klausimas, kuris kilo prezidentui pokalbio metu, ar ji visgi turėtų pakankamai patirties įgyvendinti šiuos pokyčius, ir ar turėtų pakankamą autoritetą teisininkų bendruomenėje“, – po susitikimo žurnalistams komentavo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinka su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska
LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr./Prezidentas susitinka su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska

Iš teisingumo ministro prezidentas, anot jo, tikėtųsi lyderystės ir noro gerinti teisėkūros kokybę.

„Prezidento lūkestis teisingumo ministrui, kalbant apie šią sritį, visų pirma yra aukštesnė teisėkūros kokybė ir didesnė Teisingumo ministerijos lyderystė šioje srityje“, – teigė A.Bubnelis.

Apie tai prezidentas, pasak jo, ir kalbėjosi su kandidate užimti teisingumo ministro pareigas E.Dobrovolska. Pokalbis esą buvo ilgas ir įdomus.

„Buvo kalbama apie teisės aktų poveikio vertinimą, apie didesnį visuomenės įsitraukimą teisėkūroje. Taip pat daug dėmesio pokalbyje buvo skirta efektyvesnei baudų vykdymo sistemai: buvo kalbėta apie bausmių vykdymo sistemos peržiūrą, resocializacijos ir probacijos klausimus.

Visus šiuos dalykus pertvarkius, tai lemtų ir didesnį visuomenės pasitikėjimą teismų sistema, kas, prezidento nuomone, yra itin svarbu“, – vardijo A.Bubnelis.

Prezidentui pristatė komandą

Paklaustas, ar prezidentas nemanytų, jog E.Dobrovolskos patirties stoką galėtų kompensuoti jos suburta komanda, A.Bubnelis pasiūlė to klausti pačios kandidatės.

„Tikiu, kad kandidatė geriausiai atsakytų į klausimą, kaip ji galėtų šią stoką patirties, prezidento nuomone, kompensuoti“, – teigė jis.

A.Bubnelis tikino, jog prezidentas kandidatams į ministrus, įskaitant E.Dobrovolską, neteikia konkrečių siūlymų dėl komandos, viceministrų.

„Prezidentas šiuo metu nesiūlo konkrečių žmonių. Jis, kaip minėjau, teiraujasi kandidatų apie jų komandų formavimą, ką jie yra numatę“, – dėstė A.Bubnelis.

Bet ar to nedaro prezidento patarėjai, jis negalėjo visiškai garantuoti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

„Susitikimai yra konstruojami per klausimus kandidatams. Ne visuose susitikimuose su kandidatais aš dalyvavau tiesiogiai. Tuose, kuriuose buvau, jokie siūlymai iš Prezidentūros pusės nebuvo išsakomi“, – pabrėžė A.Bubnelis.

E.Dobrovolska prezidentui susitikimo metu teigė pristačiusi didžiąją dalį savo numatomos komandos narių, bet jų pavardžių neįvardijo.

„Savo namų darbus aš atlikau, į susitikimą atėjau pasiruošusi – kalbėjau ne tik apie darbus, bet ir apie formuojamą komandą, kurios didžiąją dalį jau turiu. Pristačiau prezidentui tiek konkrečias pavardes, tiek matomą pasiskirstymą, ir kokiu būdu tie žmonės atlieptų tiek autoritetų, lyderystės poreikius, bet ir specifinį žinių turėjimą“, – žurnalistams komentavo kandidatė į ministrus.

Akivaizdu, kad prezidentui dalis pavardžių yra puikiai žinomos, dalis galbūt mažiau.

„Nesulaukiau jokios neigiamos reakcijos. Akivaizdu, kad prezidentui dalis pavardžių yra puikiai žinomos, dalis galbūt mažiau“, – kalbėjo politikė.

Nuo tiesaus atsakymo, ar Prezidentūra pasiūlė konkrečių kandidatų į jos komandą, E.Dobrovolska išsisuko.

„Puikiai suprantu, kad su tais žmonėmis teks dirbti man, todėl sprendimą dėl komandos formavimo ir konkrečių žmonių priimu asmeniškai“, – sakė ji.

Išskyrė norą sukurti įkalinimo įstaigų strategiją

E.Dobrovolska teigė besidžiaugianti konstruktyviu ir dalykišku pokalbiu su šalies vadovu. Su juo kandidatė tikino aptarusi siekį gerinti teisėkūros kokybę.

„Mes turime kalbėti apie atsigręžimą į Teisėkūros pagrindų įstatymą, ir ne formaliai vykdyti, o iš tikrųjų vykdyti numatytą konsultavimąsi su visuomene, teisinio poveikio vertinimą, ir ne tik planuojamų, bet ir rengiamų teisės aktų, bet ir tų, kurie egzistuoja. Šito atlikimas ir prioritetizavimas leistų iš esmės išspręsti labai daug iššūkių“, – kalbėjo E.Dobrovolska.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Evelina Dobrovolska

Taip pat, anot jos, svarbu vadovautis teisės viršenybės principu – atsižvelgti ne tik į Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudenciją, bet ir į Konstitucinio Teismo sprendimus.

„Iki liepos 1 dienos mes turime priimti konstitucinį Referendumo įstatymą, nes kitas baigs galioti – pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą“, – pažymėjo kandidatė į ministrus.

Taip pat, anot jos, derėtų peržiūrėti Baudžiamąjį kodeksą, siekiant mažinti kalinių skaičių, suderinti vertybes ir skiriamas bausmes, didesnį dėmesį skirti įkalinimo įstaigoms, sukurti jų strategiją.

Resocializacija, E.Dobrovolskos teigimu, Lietuvoje „neveikia taip, kaip turėtų“: „62 proc. asmenų, atlikusių laisvės atėmimo bausmę, grįžta į šitą sistemą. Tai reiškia, mes turime kalbėti apie pokyčius, kitokį požiūrį į įkalinimo įstaigas. Šiai dienai mes negalime priimti chaotiškų sprendimų dėl atskirų korpusų statymo ar konkrečių įstaigų. Iš pradžių <...> turime sukurti strategiją, kokių mes įkalinimo įstaigų norime, kalbėti, kas iš tikrųjų yra atviro tipo kolonijos.“

Po susitikimo su G.Nausėda E.Dobrovolska nesiėmė vertinti, ar bus paskirta į teisingumo ministrus, ar visgi ne: „Šitą vertinimą palieku prezidentui. Mano įspūdis, ir kaip aš jaučiuosi šiuo metu, tai tikrai gerai. Prezidentas ir pats įvertino mūsų pokalbį – tai buvo vienas įdomiausių, kas asmeniškai tikrai džiugina.“

Prezidento vertinimai – „artimiausiu metu“

A.Bubnelis žadėjo, jog atskirų kandidatų vertinimą ir atsakymą premjerei dėl jų paskyrimo prezidentas pateiks „artimiausiu metu“.

Komentarai po susitikimo:

VIDEO: Prezidentas įvertino E.Dobrovolską: kandidatė labai drąsi, bet vargu ar pakankamai patyrus

E.Dobrovolskos kandidatūrą į teisingumo ministrus pasiūlė Laisvės partija, kuriai politikė ir priklauso.

Paskelbus apie ją, kandidatė sulaukė viešos kritikos dėl kompetencijos stokos – E.Dobrovolska neturi magistro laipsnio, neišlaikė advokato egzamino. Jai taip pat teko aiškintis dėl turimų tatuiruočių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į teisingumo ministres kandidatuojanti E.Dobrovolska nebaigusi nė magistrantūros: „Turiu pakankamai kompetencijų“

VIDEO: 15/15: Interviu su kritikos sulaukusia kandidate į teisingumo ministres E.Dobrovolska

Tiesa, E.Dobrovolskos kandidatūrą palankiai įvertino keletas teisės profesorių, pabrėžusių, jog pretendentė turi teisinį bakalauro išsilavinimą, o tai – jau gerai. Taip pat teigusių, kad E.Dobrovolska turi patirties žmogaus teisių apsaugos srityje, nėra susaistyta su notarais, advokatais ar kitomis teisininkų grupėmis, tad esą gebės atsilaikyti jų įtakai.

Susitikimus su kandidatais į ministrus prezidentas G.Nausėda pradėjo po to, kai antradienį Seimas pritarė centro dešinės koalicijos iškeltos Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjerus, o prezidentas ją į šias pareigas paskyrė.

Pagal Konstituciją, dabar ne vėliau kaip per 15 dienų nuo I.Šimonytės paskyrimo ji Seimui turi pristatyti savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikti svarstyti jos programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius