-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 14 /11:10

Prezidentas: nebūčiau pasirašęs Partnerystės įstatymo

Jei Seimas būtų priėmęs Partnerystės įstatymą, kuriuo siekta įteisinti tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog būtų jį vetavęs.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Aš būčiau jo nepasirašęs dėl to, kad jame buvo beveik suniveliuoti santuokos ir partnerystės apibrėžimai, kitaip tariant tas apibrėžimas, kuris buvo ten pateiktas, iš esmės yra beveik prilygstantis santuokai“, – trečiadienį, apžvelgdamas antruosius prezidentavimo metus, kalbėjo G.Nausėda.

Gegužę Seimas atmetė liberalių politikų teiktas Partnerystės įstatymo pataisas ir grąžino jas tobulinti iniciatoriams.

Teiktu projektu partnerystę siūlyta apibrėžti kaip oficialiai registruotą „dviejų asmenų bendro gyvenimo faktą, su tikslu sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius, grindžiamus pastoviais emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir (ar) panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Planuojama, kad pataisos dėl partnerystės į Seimo salę grįš rudens sesijoje.

Ar susitiks su LGBTQ poromis, neaišku

Tos pačios lyties asmenų partnerystės įteisinimo siekiantys Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė ir Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius šį klausimą neseniai aptarė su prezidento patarėjais ir per juos perdavė šalies vadovui kvietimą susitikti su LGBTQ poromis.

Paklaustas, ar kvietimas jį pasiekė, G.Nausėda tiesiai neatsakė, nors pažadėjo susitikti su visais, „kurie turi gerų minčių“.

„Susitiksime su visais, kurie turi gerų minčių. Šiuo konkrečiu klausimu mes privalome, mes neturime kitos išeities, kaip tik artėti vieniems prie kitų, – per spaudos konferenciją kalbėjo šalies vadovas.

– Šiandien matau dvi priešingas sroves: vieni mėgina kaip tik atitolinti šias grupes, demonizuoja vienas visuomenės grupes, kurios palaiko vienas vertybes, pateikia kaip nuskriaustąsias ir pažemintas kitas visuomenės grupes, bet tai užmegzti kontakto ir pradėti diskusijos – tikrai šitam nepasitarnaus.“

Ragina atsižvelgti į situaciją valstybėje ir Seime

G.Nausėda pakartojo pasisakantis už tai, kad tos pačios lyties asmenų bendras gyvenimas būtų teisiškai sureguliuotas, bet, anot jo, tai turi būti padaryta atsižvelgiant į situaciją valstybėje ir Seime.

„Mes mėginame, kaip tai bebūtų sudėtinga, kalbėtis su žmonėmis, išgirsti jų nuomonę ir pamėginti tiltelius tarp skirtingų visuomenės grupių megzti. Mano įsitikinimu, tai yra vienintelis kelias į sprendimą.

Mes esame ne kartą sakę, kad teisiškai sureguliuokime vienos lyties asmenų bendrą gyvenimą ir padarykime tai oriai kaip nepriklausoma valstybė atsižvelgdama į savo situaciją, situaciją Seime ir taip toliau, ir panašiai“, – dėstė prezidentas.

Padarykime tai oriai kaip nepriklausoma valstybė atsižvelgdama į savo situaciją, situaciją Seime.

Anksčiau jis pabrėžė, jog sprendžiant tos pačios lyties žmonių santykių klausimą būtina laikytis Konstitucijos, kurioje „teigiama, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“.

Prieš kurį laiką Konstitucinis Teismas (KT) išaiškino, kad konstitucinė šeimos samprata negali būti kildinama tik iš santuokos instituto.

Ji grindžiama šeimos narių tarpusavio santykių turiniu, o šių santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Be to, KT pažymėjo, jog konstitucinė šeimos samprata, kitaip nei santuokos samprata, yra neutrali lyties požiūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius