-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 12 /16:13

Prezidentas neskyrė L.Savicko ministru: dar per anksti

Prezidentas Gitanas Nausėda neskirs premjero patarėjo Luko Savicko ekonomikos ir inovacijų ministru, 15min patvirtino prezidento atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis. Pats L.Savickas neslepia liūdesio, bet prezidento sprendimą palieka vertinti politologams.
Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda
Lukas Savickas ir Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip skelbiama prezidentūros pranešime spaudai, G.Nausėda, įvertinęs kandidatūrą tapti ekonomikos ir inovacijų ministru, nusprendė jai nepritarti.

Anot pranešimo, šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad naujajam ministerijos vadovui liktų dirbti tik kiek daugiau nei pusmetis. Per labai trumpą laiką naujasis ministras turi sugebėti ne tik identifikuoti svarbiausius šios institucijos veiklos prioritetus, bet ir įgyvendinti pokyčius. Tai esą kelia ypatingų reikalavimų kandidatams į ministro postą.

„Teigiamai vertinu L.Savicko asmeninį apsisprendimą savo karjerą sieti su viešąja politika, tai yra perspektyvus kandidatas ateityje eiti svarbias pareigas viešajame sektoriuje. Tačiau jis dar nėra įrodęs, kad galės greitai įgyvendinti reikšmingus pokyčius“, – sakė prezidentas.

Tai yra perspektyvus kandidatas ateityje eiti svarbias pareigas viešajame sektoriuje, – teigia G.Nausėda.

Pasak šalies vadovo, naujasis ekonomikos ir inovacijų ministras turėtų būti pasiryžęs sutelkti visą dėmesį į ministerijos veiklą ir nepaisyti artėjančių Seimo rinkimų.

L.Savickas yra sakęs, kad kol kas neplanuoja dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose.

Siūlo ieškoti kito

Prezidento vertinimu, Lietuvoje yra pakankamai patyrusių asmenų, kurie galėtų pasiekti konkrečių rezultatų Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje per likusius darbo mėnesius.

„Šalies vadovas ir toliau laikosi principinės nuostatos, kad visos valstybės institucijos privalo turėti paskirtus vadovus. Tik taip gali būti užtikrinamas sklandus institucijų darbas“, – teigiama pranešime.

Anksčiau prezidento vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis yra sakęs, kad šalies vadovas turi abejonių dėl L.Savicko kandidatūros.

„Abejonių tikrai yra. Jas reikėtų išsklaidyti. Neabejoju, kad po susitikimo bus aiškiau. (...) Abejonių kyla ir kodėl premjeras, žinodamas nuo ankstyvo rudens, kad atsilaisvins ši pozicija (...), beveik pusę metų ieškojo kandidato ir galiausiai pasirinko savo patarėją“, – LRT radijui sakė patarėjas.

29 metų L.Savickas dirba premjero Sauliaus Skvernelio patarėju ekonomikos ir strateginių pokyčių valdymo klausimais. Pernai jis su „valstiečių“ sąrašu išrinktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu, tačiau šiai partijai nepriklauso.

L.Savickas nesiima vertinti

Pats L.Savickas tikino nevertinsiantis prezidento sprendimo, nes jį vertinti esą turėtų politologai. Tačiau jis vylėsi, kad ministras visgi bus paskirtas iki rinkimų.

L.Savickas tikino, kad susitikimas su prezidentu buvo sklandus, dalykiškas, taigi neigiamą atsakymą nebūtų pavykę nujausti. „Kažkokių atvirų klausimų tikrai neliko“, – sakė premjero patarėjas.

„Aš ėjau su nusiteikimu įgyvendinti darbus, o tai yra prezidento sprendimas, jis yra toks, koks yra“, – sakė jis, o balse skambėjo graudulio gaidelė.

L.Savickas teigė besiviliantis, kad šis G.Nausėdos sprendimas neatbaidys jaunimo nuo karjeros valstybės tarnyboje ar politikos.

Klausiamas, kaip vertina prezidentūroje A.Bubnelio išsakytą sakinį, kad naujas ministras „turėtų būti pasiryžęs susitelkti į ministerijos veiklą, nepaisant artėjančių rinkimų“, L.Savickas pakartojo, kad šiuo metu rinkimuose dalyvauti neplanuoja.

Sprendimų dėl J.Narkevičiaus ir L.Savicko nesiejo

Pastaruoju metu prezidento ir premjero bendradarbiavimą temdo ginčai dėl susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus – G.Nausėda ragino jį trauktis iš pareigų, bet S.Skvernelis ir valdančiosios koalicijos lyderiai, nusprendė, kad ministras gali dirbti toliau.

S.Skvernelis prezidentui L.Savicko kandidatūrą į ekonomikos ir inovacijų ministro postą pateikė dar sausio 24 dieną, tačiau su kandidatu į ministrus prezidentas susitiko tik po dviejų savaičių – praėjusį penktadienį.

Tuomet klausiamas, ar L.Savicko skyrimas siejamas su S.Skvernelio sprendimu neatleisti susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, A.Bubnelis sakė, kad šiuo metu prezidentas vertina vieną ministrą.

„Na, mes šiuo metu turime premjero pasiūlytą L.Savicko kandidatūrą į ministerijos vadovus, yra vertinamas šis kandidatas. Kaip minėjau, prezidentas turi savo lūkesčius dėl pretendento. (...) Yra vertinamas vienas kandidatas šiuo metu į vieną poziciją“, – teigė A.Bubnelis.

Premjeras S.Skvernelis visgi mano, kad jo sprendimas neatleisti J.Narkevičiaus turėjo įtakos prezidento sprendimui neskirti L.Savicko ministru.

Kaip premjeras vertina G.Nausėdos atsisakymą L.Savicką skirti ministru, skaitykite čia.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigos laisvos nuo pernai gruodžio, kai buvęs ministras Virginijus Sinkevičius pradėjo eiti aplinkos eurokomisaro pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius