Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18 /18:30

P.Mačiulio atsistatydinimo pareiškimą patenkinęs G.Nausėda: tai pavyzdys kitiems politikams

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį patenkino patarėjo Povilo Mačiulio atsistatydinimo pareiškimą, 15min pranešė prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis. P.Mačiulis traukiasi dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skandalo. Dėl to paties atsistatydinimo pareiškimą premjerei Ingridai Šimonytei yra įteikusi ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. G.Nausėda išreiškė viltį, kad P.Mačiulio atsistatydinimas ​paskatins ir kitus politikus iš naujo įvertinti situaciją.
Gitanas Nausėda ir Povilas Mačiulis
Gitanas Nausėda ir Povilas Mačiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

G.Nausėda: vakarietiško elgesio pavyzdys

„Šiandien pasirašiau savo vyriausiojo patarėjo Povilo Mačiulio atsistatydinimo pareiškimą.

Atsistatydindamas iš pareigų Povilas aukštai iškėlė politinės kultūros kartelę. Susiklosčiusioje situacijoje bet kokie šešėliai, įrodymų trūkumai keltų problemų dirbant.

Juk politikų atsakomybės ribos yra didesnės nei kitų žmonių. Nekaltumo prezumpcija yra kertinis teisinės valstybės principas, bet politikų standartas yra kitoks – atsiradus abejonėms, jie turi įrodyti savo nekaltumą.

Jei Povilo poelgis paskatins kitus politikus iš naujo įvertinti situaciją ir asmeniškai prisidėti prie politinės kultūros Lietuvoje keitimo, išvengsime žmonių nepasitikėjimo ne tik atskirais ministrais ar Vyriausybe, bet ir visa demokratine politine sistema.

Savivaldybių tarybų narių išlaidų kompensavimo sistema buvo tikrai ydinga, į šį skandalą įtrauktiems politikams bus labai sudėtinga įrodyti savo sąžiningumą. Povilo atsistatydinimas – vakarietiško politikų elgesio tokioje situacijoje pavyzdys. Gerbiu šį jo sprendimą.

Jei Povilo poelgis paskatins kitus politikus iš naujo įvertinti situaciją ir asmeniškai prisidėti prie politinės kultūros Lietuvoje keitimo, išvengsime žmonių nepasitikėjimo ne tik atskirais ministrais ar Vyriausybe, bet ir visa demokratine politine sistema.

Sudėtingoje geopolitinėje situacijoje valstybei šis piliečių pasitikėjimas yra kaip niekada svarbus“, – sako paskyroje „Facebook“ rašo prezidentas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Povilas Mačiulis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Povilas Mačiulis

P.Mačiulis: tai yra blogai

P.Mačiulis buvo Kauno miesto tarybos narys dvi kadencijas – nuo 2011 m. balandžio iki 2018 m. rugsėjo. Jis taip pat ėjo vicemero pareigas.

Jis pripažįsta taip pat nekaupęs nei pačių ataskaitų, nei išlaidas pagrindžiančių kvitų.

„Deja, nei pačių ataskaitų, nei išlaidas pagrindžiančių kvitų aš neturiu, jų nekaupiau ir nesaugojau. Kodėl? Tiesiog to nereikalavo savivaldybėje galiojanti tvarka.

Žiūrint iš šios dienos taško, suprantu, kad tai yra blogai. Ir dėl to, kad nerinkau dokumentų, ir dėl to, kad būdamas vienas iš savivaldybės vadovų neinicijavau šios tvarkos pakeitimų. Dėl to nuoširdžiai apgailestauju“, – rašo P.Mačiulis savo paskyroje „Facebook“.

Jis tikina nesijaučiąs nusižengęs ar padaręs ką netinkamo, tačiau praneša atsistatydinantis.

„Ir nors nesijaučiu nusižengęs ar padaręs kažką netinkamo, tačiau puikiai suprantu, kad tokiomis aplinkybėmis mano darbas Prezidentūroje gali sukelti įvairių interpretacijų ir neigiamų reakcijų.

Todėl siekdamas neapsunkinti valstybės vadovo ir Prezidento institucijos veiklos, šiandien (nors sprendimą priėmiau anksčiau, laukiau, kol Prezidentas grįš iš vizito Islandijoje) pateikiau prašymą atleisti mane iš vyriausiojo patarėjo pareigų. Prezidentas pažadėjo sprendimą priimti artimiausiu metu“, – rašo P.Mačiulis.

Kam daugiausia išleido?

P.Mačiulis teigia paprašęs savivaldybės administracijos atsiųsti jo teiktas ataskaitas.

„Buvau informuotas, kad ataskaitų už laikotarpį nuo 2011 m. balandžio iki 2012 m. rugsėjo, savivaldybė neturi, nes yra pasibaigęs 10 metų jų saugojimo terminas. Taigi, galiu paviešinti informaciją tik nuo 2012 m. spalio.

Pirmoje kadencijoje iki 2014 metų ataskaitos buvo teikiamos už 6 mėnesius, iki 2015 metų ataskaitose sumos įvardintos litais. Kad būtų lengviau palyginti mano dviejų kadencijų miesto taryboje ataskaitų duomenis, žemiau pateikiamos sumos nurodytos eurais.

Pagal savivaldybės pateiktą informaciją per dvi kadencijas (nuo 2012 m. spalio iki 2018 m. rugsėjo, iš viso 72 mėnesiai) man buvo išmokėta – 31199,72 Eur:

• Kanceliarijos išlaidų vidurkis per mėnesį – 14,43 Eur (Iš viso 1038,73 Eur)

• Pašto išlaidų vidurkis per mėnesį – 61,38 Eur (Iš viso 4419,22 Eur)

• Telefono išlaidų vidurkis per mėnesį – 22,39 Eur (Iš viso 1612,44 Eur)

• Interneto ryšio išlaidų vidurkis per mėnesį – 21,76 Eur (Iš viso 1566,63 Eur)

• Transporto paslaugų išlaidų vidurkis per mėnesį – 313,37 Eur (Iš viso 22562,70 Eur)

Bendras tarybos nario veiklos išlaidų vidurkis per mėnesį – 433,33 Eur“, – rašo P.Mačiulis.

Povilo Mačiulio ataskaita
Povilo Mačiulio ataskaita

Jis atkreipia dėmesį, kad transporto paslaugų išlaidos tai ne tik degalai, tačiau ir automobilio draudimas, remontas. Į pašto išlaidas įtrauktas veiklos ataskaitų, informacinių lankstinukų, sveikinimų, kvietimų į susirinkimus ir renginius platinimas. Prie telefono išlaidų įtrauktas mobilusis ryšys, telefono mėnesinis pirkimo mokestis, automobilio parkavimo mokestis.

„Peržiūrėdamas dokumentus pamačiau keletą klaidų: ataskaitose nr. 8 ir nr. 9 nurodyti neteisingi metai. Negana to, ataskaitoje nr. 8 nurodyta neteisinga valiuta. Turbūt buvo sunku adaptuotis nuo lito prie euro“, – priduria apie atsistatydinimą paskelbęs patarėjas.

A.Tapino iniciatyva drebina ir Vyriausybę

Visuomenininko ir „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino pradėta iniciatyva „Skaidrinam 2023“, kurios metu jis aiškinasi, kaip Lietuvos savivaldybių tarybų nariai naudoja jų veiklai skirtas lėšas, drebina ne tik atskiras savivaldybes, bet ir Vyriausybę.

Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išmokos sukėlė daugiausia šurmulio. Kaune tarybos nariams išmokos pervedamos avansu, o vėliau tarybos nariai ataskaitose tik nurodydavo, kam išleisdavo skirtus pinigus.

Pastaruoju metu daugiausia klausimų buvo keliama dėl švietimo ministrės Jurgitos Šiugždinienės išlaidų jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais. J.Šiugždinienė paėmė 13,8 tūkst. eurų išmokų.

Trečiadienį paviešintose Kultūros ministro Simono Kairio ataskaitose matyti, kad jam dirbant Kauno taryboje išlaidos siekė daugiau kaip 35 tūkst. eurų, o finansų ministrės Gintarės Skaistės – daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė

S.Kairys taryboje dirbo šešerius su puse metų, G.Skaistė – ketverius metus.

J.Šiugždinienė, G.Skaistė ir S.Kairys pripažįsta, kad neturi daugumą išlaidas pagrindžiančių dokumentų, nes niekas jų nereikalavo. Tačiau politikai tikina, kad lėšas naudojo pagal paskirtį.

J.Šiugždinienę atsistatydinti ragina opozicija, tačiau ministrę atkakliai gina premjerė Ingrida Šimonytė, pareiškusi, kad tiki ministrės padorumu ir jos patikinimais, kad ši lėšas naudojo pagal paskirtį. I.Šimonytė net pareiškė neprašysianti iš J.Šiugždinienės bankinių duomenų, kad įsitikintų, ar ji sako tiesą. J.Šiugždinienė ketvirtadienį pranešė įteikusi premjerei atsistatydinimo pareiškimą.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Prokurorai pradėjo tyrimus

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius