Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 04

Prezidentas planuoja šaukti Valstybės gynimo tarybą dėl Baltarusijos

Prezidentas Gitanas Nausėda birželį planuoja šaukti Valstybės gynimo tarybą apsvarstyti su Baltarusija susijusių klausimų.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentas planuoja Valstybės gynimo tarybą sukviesti dar birželio mėnesį, nes yra visas kompleksas klausimų, susijusių su Baltarusija“, – penktadienį žurnalistams sakė prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

„Migracija būtų turbūt vienas iš jų, bet ne vienintelis. Taip pat yra oro erdvės klausimai, Astravo klausimas. Kaip žinia, Astravas gavo licenciją veikti ir tai turėtume aptarti“, – teigė ji.

Penktadienį valstybės vadovas susitiko su vidaus reikalų ministre ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadu dėl išaugusio nelegalių migrantų srauto pasienyje su Baltarusija ir jos apsaugos didinimo.

A.Skaisgirytė pranešė, kad nelegalios migracijos klausimą G.Nausėda ketina kelti ir per birželio 24–25 dienomis vyksiantį Europos Vadovų Tarybos posėdį.

„Jame bus kalbama apie migraciją, apie Šengeną, taip pat ir apie Europos Sąjungos išorinę sieną, o Lietuvos ir Baltarusijos siena tokia ir yra“, – teigė patarėja.

Ji užsiminė, kad papildomų lėšų sienos apsaugai Lietuva turėtų kreiptis į ES integruotos sienos valdymo programą.

Vertindama penktadienį Medininkų pasienio punkte įvykusį incidentą, kai Baltarusijos pareigūnai sulaikė Lietuvos diplomatinį paštą gabenusį automobilį ir pareikalavo nuplėšti diplomatines plombas bei atidaryti automobilį, A.Skaisgirytė sakė, kad tai „labai iššaukiantis elgesys“.

„Tai 1961 metų Vienos konvencijos pažeidimas. Žinoma, kad diplomatiniuose santykiuose tai reiškia labai nedraugišką aktą. Labai gerai, kad Užsienio reikalų ministerija sureagavo iš karto išsiųsdama protesto notą. Galima bus galvoti ir apie kitus atsako veiksmus diplomatinėje plotmėje“, – tvirtino patarėja.

VSAT duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė patekti apie pustrečio šimto neteisėtų migrantų, daugiausiai – Irako piliečių. Tai tris kartus daugiau nei per visus 2020-uosius.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos parlamente Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Minskas pasienyje su Lietuva iki šiol stabdė „narkotikus ir migrantus“, o po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą ir naujų sankcijų įvedimo to nebedarys. „Dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius