Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 19 /14:19

Dėl prezidento veto kartelėms Seimas spręs sausio 14-ąją

Prezidentas Gitanas Nausėda vetavo Seimo rinkimų įstatymo pataisas, kurias priėmus, partijoms ir koalicijoms į parlamentą patekti taptų lengviau. Tautos atstovai dėl veto spręs per pratęstą rudens sesiją – sausio 14 dieną. Pozicijos ir opozicijos nuomonės dėl to, ar veto bus priimtas, ar atmestas, skiriasi, tačiau kai kurie politikai stokoja G.Nausėdos iniciatyvos siūlant kompromisą.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

papildyta Seimo pirmininko ir parlamento narių komentarais

Apie tai, kad šalies vadovas pasirašė dekretą, kuriuo grąžina pakartotinai svarstyti Seimo rinkimų įstatymo pataisas, ketvirtadienį pranešė prezidento komunikacijos grupė.

Pabrėžia, kad iki Seimo rinkimų – mažiau nei metai

G.Nausėdos manymu, „žemesnių rinkimų slenksčių nustatymas daugiamandatėje rinkimų apygardoje atvestų prie didesnės Seimo fragmentacijos, apsunkintų valdančiosios koalicijos formavimą ir trikdytų sklandų Seimo bei Vyriausybės darbą“.

„Kaip nurodo ekspertai, didesnio partijų skaičiaus Seime nereikėtų sieti su didesne teisėkūros kokybe ar geresniu demokratiniu atstovavimu“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad „piliečių nusivylimo demokratinėmis institucijomis problema neturėtų būti sprendžiama skubotais ir neapsvarstytais rinkimų įstatymų pakeitimais“.

O ir apskritai sprendimas keisti Seimo rinkimų tvarką, likus mažiau nei metams iki rinkimų, G.Nausėdos įsitikinimu, prieštarauja „gerajai rinkimų praktikai“.

V.Pranckietis sako, kad nepritars prezidento veto

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis nurodė, kad Seimas dėl žemesnių kartelių perbalsuos sausio 14 dieną. Pagal statutą, jo teigimu, klausimo į penktadienio nenumatyto posėdžio darbotvarkę įtraukti negalima.

„Jeigu įtraukčiau į rytdieną, turbūt pažeistume statutą, nes [...] rytoj – ne posėdžių diena tik surengtas nenumatytas posėdis ne posėdžių dieną“, – paaiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

Klausiamas, kaip pats balsuos dėl veto, V.Pranckietis teigė dar turintis susipažinti su G.Nausėdos išsakytais argumentais, bet pridūrė manantis, kad „turėtų balsuoti už įstatymo įsigaliojimą“.

Seimo pirmininkas tikino pasisakantis už 4 proc. barjerą partijoms, nors tokio įteisinti prezidentas nepasiūlė: „Aš visada pasisakiau, kad 4 proc. – taip, kaip buvo iki 1996-ųjų – būtų normali kartelė, nes daug partijų sustoja ties 4 proc. su trupučiu.“

R.Karbauskis: priėmus veto, prie 3 proc. nebus grįžta

Anksčiau valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis darė prielaidą, kad Seimas atmes prezidento veto, jei toks būtų.

Dabar jis nėra toks užtikrintas.

„Bus atmestas veto – tai bus, nebus – iš naujo dirbsim“, – sakė R.Karbauskis, bet tikino, kad valdantieji bandys surinkti reikiamą skaičių balsų.

„Bandysim rinkti tikrai, tas tai aišku“, – patikino politikas.

Jeigu Seimas pritars prezidento veto, prie siūlymo leisti rinkimų kartelę iki 3 ir 5 proc., anot „valstiečio“, nebus sugrįžta.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Jeigu bus veto atmestas, tikrai nieks negrįš prie 3 proc.“, – patikino R.Karbauskis, bet su prezidento išdėstytais argumentais, kodėl žemesni barjerai būtų žalingi, nesutiko.

„Ką reiškia fragmentacija. Jeigu žmonės, kurie dalyvauja Seimo rinkimuose surenka pakankamai didelį skaičių rinkėjų balsų, tokiu atveju, jie turi tautos žmonių palaikymą. [...] Mes gyvenam tokioj valstybėj, kur gyventojų nėra 80 mln. ir turime suprasti, kad didesnis žmonių atstovavimas, mažesnės grupės žmonių atstovavimas yra demokratijos vertybė, o ne atvirkščiai“, – tikino Seimo narys.

J.Sabatauskas abejoja, kad Seimas atmes veto

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas sveikino prezidento sprendimą.

„Manau, kad prezidentas atsižvelgė ne tik į opozicijos kreipimąsi, bet ir į daugelio politologų išsakytą nuomonę, kad tie 3 proc. neatneš nieko gero. Atvirkščiai – destabilizuos situaciją Seime. Ir ne tik Seime – gali kilti problemų ir formuojant Vyriausybę arba suformavus Vyriausybę“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

J.Sabatauskas abejojo, kad tautos atstovai galėtų atmesti G.Nausėdos veto.

Aš labai abejoju, ar Seimas atmes veto.

„Aš labai abejoju, ar Seimas atmes veto. Pažiūrėkim, kiek balsavo už šį Seimo rinkimų įstatymo projektą. Balsuojančių buvo 71, iš kurių „už“ balsavo tik 60. Net iš tos pačios pozicijos buvo ir susilaikiusių, ir balsuojančių „prieš“, du, berods, tik registravosi. [...] Manau, kad 71 balso jie nesurinks“, – teigė politikas.

Kaip pasiskirstė Seimo narių balsai sprendžiant dėl žemesnių barjerų į parlamentą, galite patikrinti čia.

G.Landsbergis: prezidento nuomonę išgirdom

„Prezidento nuomonę išgirdom, kartelės keisti nereikia“, – G.Nausėdos sprendimą apibūdino konservatorius Gabrielius Landsbergis.

„Aš manau, kad tai yra stiprus prezidento žingsnis, paliudijantis jo požiūrį į tai, kad Seime reikia mažiau chaoso ir daugiau geresnės politinės kultūros. Aiškinamajame rašte, galime atrasti jo argumentą, kad didesnė fragmentacija, ar iš 3 proc. atsirandanti, ar iš 4 proc. atsirandanti, sukeltų daugiau chaoso“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Gruodžio 10-ąją Seimas pritarė, kad partijos mandatų parlamente galėtų gauti tada, jei daugiamandatėje apygardoje sulauktų 3 proc. rinkėjų palaikymo, koalicijos – 5 proc.

Anksčiau šie barjerai siekė atitinkamai 5 ir 7 proc.

Šalininkų teigimu, nauja tvarka leistų geriau atstovauti skirtingų visuomenės grupių interesams, ji būtų naudinga mažoms partijoms.

Pataisų skeptikai tikino, kad pataisos naudingos tiems politikams, kurie kitąmet baiminasi nepakliūti į Seimą, o pokyčiai, anot jų, į parlamentą atneštų daugiau fragmentacijos, būtų sunkiau susitarti, suburti koaliciją.

E.Gentvilas: veto veda prie konfrontacijos

G.Nausėda anksčiau išreiškė palaikymą siūlymui leisti barjerą į Seimą iki 4 ir 6 proc. Tačiau kai tautos atstovai barjerus pažemino dar labiau, tokiam sprendimui jis išreiškė prieštarą.

Seime atsiras dariniai, kurie smarkiai destabilizuos valdančiosios koalicijos veiklą.

„Dar mažesnis kartelės mažinimas arba nuleidimas reikštų, kad mes einame tuo keliu, kai Seime atsiras dariniai, kurie smarkiai destabilizuos valdančiosios koalicijos veiklą ir tikrai sukels dar daugiau chaoso“, – aiškino prezidentas, tačiau pataisų, siūlančių įteisinti 4 ir 6 proc. karteles taip ir nepateikė.

Liberalas Eugenijus Gentvilas dėl to apgailestavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Šiek tiek apmaudu, kad prezidentas, turėdamas galimybę pasiūlyti 4 proc. – variantą, už kurį jis pats viešai buvo pasisakęs, – jis nepasinaudojo šita galimybe“, – teigė jis.

E.Gentvilo tikinimu, G.Nausėdos veto neveda prie sutarimo: „Vėl veda prie parlamento konfrontacijos – arba 3, arba 5 proc. Tarpinis pasiūlymas 4 proc. galbūt galėjo tapti kompromisu ne tik tarp buvusios ir naujai siūlomos normos, tačiau ir tarp pačių Seimo politikų, partijų.“

Nepaisant to opozicija, anot liberalo, stengsis priimti G.Nausėdos veto.

Klausiamas, kaip mano, kodėl prezidentas nesiūlė įteisinti 4 ir 6 proc. barjerų, E.Gentvilas darė prielaidą, kad G.Nausėdos komanda turi per mažai patirties – esą paprasčiau vetuoti nei ką nors pasiūlyti.

G.Kirkilas tikisi, kad atmesti veto pavyks

„Socialdarbiečių“ vedlys Gediminas Kirkilas taip pat reiškė nuostabą dėl to, kad prezidentas nepateikė savo Seimo rinkimų įstatymo pataisų.

Pozicija nenuosekli.

„Mane šiek tiek ir stebina, kad prezidentas lyg ir buvo pasisakęs viešai dėl 4 proc., kodėl iš karto jų nepasiūlė, tai būtų pats lengviausias variantas. [Prezidento] pozicija nenuosekli“, – dėstė jis.

Taip pat, G.Kirkilo įsitikinimu, prezidentas buvo suklaidintas savo patarėjų: „Po rinkimų prezidentas kaip tik įgauna didesnes galias tuo atveju, jeigu parlamentas yra įvairesnis. [...] Nežinau, kodėl priimtas toks sprendimas, bet matyt pasiduota viešosios opinijos spaudimui.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

„Socialdarbietis“ reiškė viltį, kad Seimo dauguma prezidento veto atmes.

„Tikiuosi, kad koalicija palaikys mūsų sprendimą atmesti šį veto. Koalicija turi 76 balsus“, – nurodė jis.

Pažymėjus, kad balsuojant dėl žemesnių kartelių už tai pasisakė mažiau nei 71 parlamentaras, G.Kirkilas atkirto: „Viskas keičiasi, kartais.“

Seimas gali atmesti prezidento veto ir įstatymą priimti pakartotinai. Tokiu atveju, už tai turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius