Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 31

Prezidentė: JAV per pratybas „Zapad“ dislokuos dvigubai daugiau naikintuvų, atsiųs daugiau karių

Tai, kad JAV įstatymų leidėjai patvirtino sankcijas, susijusias su Kremliaus energetiniais projektais ir kišimusi į kitų valstybių vidaus politika, yra rimtas signalas. Taip LRT RADIJUI sako prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Esame patys patyrę, ką reiškia, kai naudojamasi energetiniais projektais, darant spaudimą padidintomis dujų kainomis, kaip, pavyzdžiui, buvo Lietuvai, kišantis ir darant įtaką politikai“, – tvirtina D. Grybauskaitė.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Prezidente, Baltijos šalių vadovų ir JAV viceprezidento susitikimas – nebe pirmas. Ką ketinama aptarti šį kartą?

– Taip, pirmą kartą esame susitikę vasario mėnesį Vokietijoje, tai buvo pirmasis naujos Jungtinų Amerikos Valstijų administracijos vizitas. Tai buvo simboliškai svarbus vizitas. Dabar, antras kartas, vyks mūsų regione, Baltijos šalyse.

Džiaugiuosi, kad galėsime dar kartą išsakyti savo nuomonę dėl įvairių klausimų – tiek saugumo, tiek dvišalio bendradarbiavimo. Naudojamės proga, kad būsime visi trys prezidentai – tiek Latvijos, tiek Estijos, tiek aš. Žinoma, pirmiausia kalbėsime apie saugumo reikalus, nes JAV yra viena svarbiausių NATO šalių – ir kaip NATO narė, ir kaip dvišaliu pagrindu labai aktyviai dalyvaujanti užtikrinant mūsų saugumą.

Bus daugiau kariuomenės, padvigubinta oro policija, „Zapad“ pratybų metu – daugiau JAV karių, technikos, laivų. Tai rodo ypatingą dėmesį mūsų regionui. Girdėjome pažadą tiek iš JAV prezidento, tiek iš viceprezidento. Matome, kad pažadas aktyviai įgyvendinamas įvairiais būdais.

– Per susitikimą numatyti bendri pietūs. Apie ką per juos kalbama? Ar vyrauja politinės temos?

Bus daugiau kariuomenės, padvigubinta oro policija, „Zapad“ pratybų metu – daugiau JAV karių, technikos, laivų.

– Pietūs numatyti jau vėliau, su trimis Baltijos valstybėmis. Kalbėsime apie savo reikalus. Tai ir bendri mūsų interesai, infrastruktūros projektai („Rail Baltica“), energetiniai projektai, sinchronizacija, ir migracijos klausimai. Visa tai, kas Europos lygmeniu bus sprendžiama rudenį.

Šį pusmetį Estija pirmininkauja Europos Sąjungos tarybai, todėl kalbėsime apie jų dienotvarkę ir tai, kas visus mus domina. Pirmiausia, kaip minėjau, tai bus emigracijos klausimai. Visada yra apie ką pakalbėti trims draugiškoms valstybėms. Būtina suderinti bendrus interesus, nes tik taip mus priima kaip regioną. Kai yra bendras sutarimas ir pozicija, galime gauti didesnę paramą mūsų bendriems projektams.

– Dar viena aktualija – JAV senatas ketvirtadienį beveik vienbalsiai priėmė teisės aktą, numatantį naujas sankcijas Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai. Donaldas Trumpas turės galutinai apsispręsti ir patvirtinti griežtas priemones Maskvos atžvilgiu arba vetuoti šį įstatymą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskva galiausiai turės atsakyti į sankcijas. Kokia Lietuvos pozicija šiuo klausimu?

Šis sprendimas labai gerai vertinamas, nes labai aiškiai parodoma, kad Kremliaus manipuliacijos nebus toleruojamos bent jau JAV, – sakė D.Grybauskaitė.

– Bet kokiu atveju vien tai, kad JAV įstatymų leidėjai, abeji rūmai, patvirtino sankcijas ir jos susijusios su Kremliaus energetiniais projektais ir Kremliaus kišimusi į kitų valstybių vidaus politiką (būtent į JAV politiką, taip pat ir į JAV rinkimų procesą) jau yra rimtas signalas. Šis sprendimas labai gerai vertinamas, nes labai aiškiai parodoma, kad Kremliaus manipuliacijos nebus toleruojamos bent jau JAV.

Esame patys patyrę, ką reiškia, kai naudojamasi energetiniais projektais, darant spaudimą padidintomis dujų kainomis, kaip, pavyzdžiui, buvo Lietuvai, kišantis ir darant įtaką politikai. Mūsų atveju dar nebuvo kišimosi į rinkimus, bet, matome, visko gali būti.

Išties matome labai daug požymių nekonvencinio, agresyvaus kišimosi į kitų šalių reikalus. Taip pat – manipuliacijų elementus, propagandos, melagingų žinių kūrimo atskirose šalyse elementus. Labai gerai, kad JAV įstatymų leidėjai išdrįso tai vertinti labai aiškiai, labai griežtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius