Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 24 /12:49

B.Netanyahu susitiko su Lietuvos prezidente

Lietuvoje vizitą tęsiantis Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu penktadienį susitiko su šalies prezidente, taip pat dar susitiks visų trijų Baltijos šalių premjerais bei pagerbs Holokausto aukų atminimą Panerių memoriale.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka su Izraelio Ministru Pirmininku Benjaminu Netanyahu
Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitinka su Izraelio Ministru Pirmininku Benjaminu Netanyahu / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos / Roberto Dačkaus nuotr.

Ketvirtadienį B.Netanyahu gyrė Lietuvą už, jo teigimu, tvirtą šalies poziciją Izraeliui aktualiais klausimais.

Su premjeru Sauliumi Skverneliu susitikęs B.Netanyahu ketvirtadienį sakė besitikintis, kad glaudūs santykiai su Lietuva padės atsverti, jo paties teigimu, neteisingą kitų Europos šalių kritiką dėl Izraelio veiksmų palestiniečų atžvilgiu

„Su Izraeliu Europos Sąjunga ir Briuselis dažnai elgiasi netinkamai, esama daug iškraipymų mūsų atžvilgiu, ir džiugu matyti, kad jūs laikotės aiškumo, tiesos ir drąsos pozicijos“, – teigė jis.

Europos Sąjungai nepritariant dėl Jungtinių Valstijų sprendimui išstoti iš vadinamosios Irano branduolinės sutarties, kurią taip pat kritikuoja ir Izraelis, Lietuvos poziciją B.Netanjahu pavadino „labai blaivia“, nors Vilnius formaliai laikosi Briuselio pozicijos.

S.Skvernelis, Izraelį vadinantis Lietuvos strateginiu partneriu Artimųjų Rytų regione, sakė betikintis, kad šis vizitas dar labiau suaktyvins dvišalius santykius.

Su B.Netanyahu susitikusi šalies prezidentė aptarė Izraelio ir Europos Sąjungos santykius, Vidurio Rytų taikos procesą, globalaus saugumo bei stabilumo stiprinimą, padėtį Sirijoje ir Irane.

Šalies vadovė pabrėžė, jog Lietuva suinteresuota stiprinti glaudžius politinius ir ekonominius ryšius su Izraeliu, kuris yra viena inovatyviausių ir pažangiausių valstybių pasaulyje. Mūsų šalis yra tvirta Izraelio ir Europos Sąjungos dialogo rėmėja ir palaiko Europos Sąjungos Asociacijos Tarybos su Izraeliu veiklos atnaujinimą.

Tačiau santykiuose su Izraeliu išlieka tarptautinės bendruomenės nevienareikšmiškai vertinamų klausimų. Lietuva nuosekliai laikosi Jungtinių Tautų ir ES pozicijos, kad taiką Vidurio Rytų regione įmanoma užtikrinti tik derybų keliu pasiekus dviejų valstybių sambūviu pagrįstą sprendimą. Jeruzalės statusas yra neatsiejama tokio dviejų valstybių sprendimo paketo dalis.

Dar vienas jautrus ES santykių su Izraeliu klausimas – Vakarų krante plečiamos nausėdijos. Tai pažeidžia tarptautinę teisę ir apsunkina galimybes siekti taikos. Europos Sąjunga smerkia tokią plėtrą.

Tarptautinė bendruomenė taip pat ragina abi puses sustabdyti smurtą Gazos ruože, gerbti taikių demonstracijų teisę, susilaikyti nuo neproporcingo jėgos panaudojimo ir laikytis tarptautinės humanitarinės teisės.

Susitikime kalbėta ir apie destabilizuojančius Irano veiksmus Vidurio Rytų regione. Lietuva palaiko ES poziciją dėl būtinybės išlaikyti susitarimą su Iranu dėl branduolinės programos sustabdymo ir smerkia šios valstybės toliau plėtojamą balistinių raketų programą.

Buvo aptartas dvišalis bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityse. Šiemet Izraelis pirmą kartą dalyvavo Lietuvoje vykusiose karinėse pratybose „Kardo kirtis“, nuo 1994 m. aktyviai bendradarbiauja su NATO Viduržemio jūros dialogo rėmuose. Stiprinamas bendradarbiavimas kibernetinio saugumo srityje.

Susitikime taip pat kalbėta apie Holokausto aukų atminimo įamžinimą, litvakų kultūros puoselėjimą ir tarpusavio ryšių stiprinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius