-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 27 /18:02

Lietuva sieks asocijuotos narystės mokslo centre CERN

Lietuva sieks asocijuotos narystės mokslo centre CERN, antradienį pranešė Prezidentūra. „Susitikimo metu prezidentė patvirtino, kad Lietuva sieks asocijuotos narystės mokslo centre CERN. Tikėtina, kad jau 2017 metais mūsų valstybė taps šio prestižinio centro nare“, – rašoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak Dalios Grybauskaitės, asocijuota narystė CERN atvers naujas galimybes Lietuvos mokslui, verslui, švietimo bendruomenei.  

Lietuvos mokslininkai yra pasaulio mokslo elite, pareiškė prezidentė, susitikusi su didžiausio pasaulyje mokslo centro CERN vadovu Rolfu-Dieteriu Heueriu ir Lietuvos mokslo akademijos prezidentu Valdemaru Razumu.

„Lietuvos mokslininkai – pasaulio mokslo elite. Tai, kad Lietuvos vardas įrašytas minint reikšmingiausius žmonijai mokslo pasiekimus – būtent jų nuopelnas“, – pranešime cituojama D.Grybauskaitė.

Pasak jos, Lietuvos tyrėjai pasaulyje vertinami dėl savo išskirtinių gebėjimų, ekspertinių žinių ir patirties ir yra vis dažniau kviečiami prisidėti prie įspūdingiausių mokslo projektų.

Pasak prezidentės, Lietuva turi dar labiau išnaudoti savo mokslinį potencialą. Šalies mokslininkais domisi CERN, kuriame sutelktos viso pasaulio kompetentingiausių mokslininkų pastangos, sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentė su CERN direktoriumi taip pat aptarė pasirengimą parodai „Interaktyvus Didžiojo hadronų greitintuvo tunelis“, kuriai pristatyti pasirinkta Lietuva. Šioje kitų metų vasarį vyksiančioje parodoje, visi norintieji galės iš arti pamatyti, kaip veikia prietaisas, kuriuo mokslininkai stengiasi atsakyti, iš kur atsirado visata. Pavasarį Lietuvoje rengiamasi organizuoti dar vieną didelę parodą, išsamiai pristatančią CERN veiklą.

Prezidentūra skelbia, kad Lietuvos mokslininkams, bendradarbiaujantiems su CERN daugiau nei 20 metų, jau pavyko pasiekti gerų rezultatų. Šalies fizikai sukūrė prietaisą, skirtą radiacijos lygiui stebėti. Lietuvos informacinių technologijų specialistai prisideda ir prie geresnių duomenų valdymo programų kūrimo.

CERN suteikia galimybių ir Lietuvos mokytojams bei studentams. Šiemet šio centro organizuotuose mokymuose fizikos mokytojams dalyvavo 11 mokytojų iš Lietuvos. Pasak prezidentės, šaliai šiuo metu ypač svarbu ugdyti kvalifikuotus šios srities mokytojus. Per 10 metų studentų praktiką CERN atrinko apie 80 mūsų šalies studentų.

CERN – didžiausias pasaulyje mokslinių tyrimų centras, įsikūręs Šveicarijoje ir Prancūzijoje. Šiame centre dirba mokslininkai iš 113 šalių – apie 2500 dirba nuolat, o 12 tūkst. atvyksta įgyvendinti įvairius atskirus projektus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius