Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 29

Prezidentė milijoną užsienio lietuvių pakvietė liepą drauge giedoti Tautišką giesmę

Antradienį Valstybės pažinimo centro kieme Vilniuje prasidėjo kampanija, skirta pakviesti 4 mln. lietuvių visame pasaulyje liepos 6-ąją, 21 val. Lietuvos laiku kartu giedoti šimtmečio „Tautišką giesmę“. Šiemet ypatingas dėmesys skiriamas užsienio lietuvių pritraukimui – organizatoriai tikisi, kad himną giedos daugiau negu milijonas lietuvių ir jų palikuonių iš viso pasaulio.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kampanijos atidarymo renginio dalyvius – aktyvius visuomenės veikėjus, tinklaraštininkus ir kitus idėją remiančius žmones – savo muzika pasveikino atlikėjas Jurgis Didžiulis, o tuomet kalbėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jos kvietimas drauge giedoti „Tautišką giesmę“ buvo tiesiogiai transliuojamas viso pasaulio lietuviams.

„Aš norėčiau pakviesti ne tik lietuvius. Ne tik užsienio lietuvius, o ir mus visus, ir su savo draugais, nebūtinai lietuviais. Tada turėsime ne tik tuos 4 milijonus, o ir dar daugiau. Nes tai yra šimtmečio giesmė, šimtmečio giedojimas. Labai kviečiu liepos 6 d., kaip visada, devintą valandą vakaro su visais draugais, su visu pasauliu sugiedoti tai, kas mums svarbu (...) Nes mes esame dideli, esame orūs, esame didingi ir tegu visi girdi, nes mes giedosime visi kartu“, – sakė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Prezidentūra pakvietė lietuvius visame pasaulyje kartu sugiedoti „Tautišką giesmę“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./ Prezidentūra pakvietė lietuvius visame pasaulyje kartu sugiedoti „Tautišką giesmę“

Vėliau iniciatyvą išsamiau pristatė jos vadovas Raimundas Daubaras. Jis dalinosi prisiminimais, kaip 2009 m., minint Lietuvos vardo tūkstantmetį, kilo idėja liepos 6 d. giedoti „Tautišką giesmę“, ir džiaugėsi, kad himno giedojimas tapo šiuolaikine tradicija.

„Šiemet, kai švenčiam Nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, mes išsikėlėme sau ambiciją, kad tautiška giesmė turi skambėti devintą valandą vakaro Lietuvos laiku visam pasauly. Ir tegu pasaulis žino, kada Lietuvoje bus devinta valanda vakaro", – sakė jis.

Pasak R.Daubaro, 4 milijonų skaičius pasirinktas kaip tam tikras psichologinis barjeras, kurį reikia peržengti.

„Manau, kad gyvename šiuolaikiniame pasaulyje, kur ryšys su savo tėvynainiais lietuviais yra labai svarbu. Kuo stipresnį tą ryšį turėsim su pasaulio lietuviais, tuo stipresnė pati Lietuva bus. Nes tai yra mūsų žmonės, mūsų ambasadoriai, bendraujantys su Lietuva", – sakė R.Daubaras.

Jo teigimu, giedoti himną liepos 6 d. bus kviečiamas kiekvienas norintis, net jei ir nekalba lietuviškai. Svarbiausia, kad jaustųsi lietuviu. Kviečiami giedoti himną užsienio lietuviai bus trimis būdais – per žiniasklaidos priemones, per socialinius tinklus, taip pat pasinaudojant asmeniniais ryšiais.

Renginyje taip pat dalyvavo daug tinklaraštininkų ir kitų aktyvių visuomenės piliečių – režisierius ir komikas Olegas Šurajevas, lenktynininkas Benediktas Vanagas, visuomenės veikėjas Vladas Lašas ir kiti.

Į renginį atvyko ir pagrindinių Lietuvos internetinės žiniasklaidos portalų – LRT, 15min, „Delfi“, „Alfa“, ir „Lryto“ – redaktoriai. Visi šie portalai kvies lietuvius giedoti himną. Redaktoriai dalinosi mintimis, kaip skatinti žmones aktyviau dalyvauti himno giedojime ir kodėl tai svarbu.

„Mūsų pareiga ir misijos dalis yra telkti lietuvius visame pasaulyje. Siūlyti jiems turinį, pasakoti, kaip gali grįžti į Lietuvą, kaip jie čia gali adaptuotis. (...) LRT vienas esminių vaidmenų šimtmečio Tautiškoje giesmėje bus kviesti lietuvius Lietuvoje, kad jie kviestų užsienyje gyvenančius lietuvius. Tai, ką mes darome šiandieną", – sakė LRT vadovė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

„Svarbu, kad žmonės, besijaučiantys lietuviais, būtų Lietuvoje tą dieną. Virtualioje Lietuvoje galbūt, bet Lietuvoje, nes "Tautiškos giesmės" giedojimas ankstesniais metais parodė, kad valstybė tą dieną sugrįžta į žmones, kur jie bebūtų", – sakė 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius.

Renginį jo dalyviai užbaigė sugiedodami Gintauto Abariaus Vytautui Kernagiui parašytą dainą „Šaukiu aš tautą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius