-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 28 /12:04

Socialinės apsaugos ir darbo ministru siūlomas Linas Kukuraitis nežada skubiai didinti pensijų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį tęsia darbinius susitikimus su pateiktais kandidatais į ministrus. Priešpiet prezidentūroje pasirodė kandidatas į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą Linas Kukuraitis.
Linas Kukuraitis ir Dalia Grybauskaitė
Linas Kukuraitis ir Dalia Grybauskaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po pusvalandį trukusio susitikimo L.Kukuraitis norėjo prieš atsakydamas į žurnalistų klausimus viešai padėkoti valstybės vadovams už pasitikėjimą ir suteiktą garbę pasirenkant į atsakingas pareigas visuomenininką.

„Jaučiuosi pagerbtas ir pripažinimas yra ne tik man, kaip asmeniui, bet ir visam pilietiniam, nevyriausybiniam sektoriui, kuris veikia šitoje srityje. Norisi padėkoti valstybės vadovams, kad jie šitą pasitikėjimą išreiškė. Kita vertus, tai ir didžiulis įpareigojimas, didžiulė atsakomybė, kadangi sritis ir situacija yra sudėtinga. Skurdas, socialinė atskirtis, tam tikra įtampa visuomenėje – tai labai sudėtingi klausimai. Kartu su prezidente aptarėme, kad šiuos klausimus reikia spręsti sistemiškai“, – monologu pasisakymą pradėjo L.Kukuraitis.

VIDEO: Kandidatas į Socialinės apsaugos ir darbo ministrus Linas Kukuraitis susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite

Konkrečiai klausiamas, ar ketina vykdyti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programą ir nuo liepos 1 dienos 40 eurų padidinti pensijas, kandidatas į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovo postą tikino dar apie tai pagalvosiantis.

Pensijų reformos yra labai ilgalaikiai procesai. Jos vyksta dešimtmečiais tam, kad atneštų naudą, kad mes matytume vertę. Todėl skubėti su pensijų reformomis neturėtume.

„Pensijų reformos yra labai ilgalaikiai procesai. Jos vyksta dešimtmečiais tam, kad atneštų naudą, kad mes matytume vertę. Todėl skubėti su pensijų reformomis neturėtume. Reikia spręsti klausimus, bet aš asmeniškai dar tik gilinuosi ir, kai būsiu paskirtas į ministrus, jei būsiu, tada Vyriausybės programoje apie tai diskutuosime. Kol kas šiuo metu tik gilinuosi“, – sakė L.Kukuraitis.

Tačiau jis patikino, kad bent jau dėl Socialinio modelio atidėjimo pritaria Lietuvos valstiečių ir žaliųjų planui.

Kandidatas į ministrus pažadų nežarstė ir pabėgėliams. Nors anksčiau aktyviai priešinosi pašalpų priimamiems pabėgėliams mažinimui, dabar L.Kukuraitis aiškios nuomonės neišsakė.

Pasak jo, pabėgėliams integruotis Lietuvoje nelengva ne tik dėl išmokų, bet ir dėl to, kad ši šalis ir kultūra jiems svetima, o bendruomenė nėra iki galo svetinga. Padidintos išmokos esą dar labiau supriešintų visuomenę su pabėgėliais.

Stiprins socialines tarnybas

Klausiamas, kaip stiprins socialines tarnybas, kad nebesikartotų tokios istorijos, kai šešiamečiai neprižiūrimi žūsta įkritę į upę ar aštuonmečiai pusnuogiai išvaromi iš namų žiemą, L.Kukuraitis tikino žinantis sprendimus, nes pats iš arti matė ne vieną tokią istoriją.

„Pirmiausia reiktų įgalinti socialinius darbuotojus, vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotojus, kiek galima juos sustiprinant resursais, komandas didinti, sustiprinti bendradarbiavimą, kurio labai trūksta ne tik nacionaliniame lygmenyje, bet ir vietose. Taip pat svarbu kviesti pačią bendruomenę būti solidaresnę ir jautresnę vieni kitiems, į ką tikrai yra nemažai pastangų dedama. Pavyzdžiui, prezidentės iniciatyva „Už saugią Lietuvą“ stengiasi suburti žmones, kad būtume jautresni vieni kitiems“, – kalbėjo kandidatas į ministrus.

38 metų L.Kukuraitis pastaruosius dvylika metų vadovauja Katalikų Bažnyčios institucijai – Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“, kuris rūpinasi benamiais, vienišomis motinomis, priklausomais asmenimis, gatvės jaunimu, vaikais.

Pernai L.Kukuraitis kartu su kitais nevyriausybininkais dirbo vyriausybinėje komisijoje, koordinavusioje užsieniečių, kuriems reikia prieglobsčio, perkėlimo į Lietuvą ir integracijos įgyvendinimo klausimus. Jis yra kritikavęs valdžios sprendimą mažinti išmokas pabėgėliams.

L.Kukuraitis taip pat iki šiol dėsto Vilniaus universiteto Filosofijos fakultete.

Kandidatas sako, kad skurdo mažinimas būtų jo svarbiausias tikslas dirbant Vyriausybėje, o to būtų siekiama aktyviau bendradarbiaujant su savivaldybėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Jis taip pat pasisako už mokestines priemones didinti skurstančių šeimų pajamas.

L.Kukuraitis – prieštaringai vertinamo gimdymo namuose šalininkas. Visi jo penki vaikai yra gimę namuose. Klausiamas, kodėl jo šeima rinkosi tokį būdą, kurį medikai dažnai vadina rizikingu, L.Kukuraitis tikino, kad tai buvo šeimos pasirinkimas.

„Tai mūsų šeimos asmeninis pasirinkimas. Daugelis studijų rodo, kad saugu ir namuose gimdyti. Klausimas, kaip padėti toms šeimoms tai realizuoti, kad tas saugumas būtų ne tik dvasinis, bet ir fizinis. Apie saugumą, kai mes kalbame, tai nėra tik fizinis saugumas. Yra ir dvasinis saugumas. Mūsų šeima pasirinko... Deja, turėjome rinktis tarp šių dviejų saugumų ir pasirinkome dvasinį“, – aiškino šeimos pasirinkimą L.Kukuraitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius