Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 15

Prezidentės ir Nyderlandų karaliaus pasisėdėjimas – VMI akiratyje esančiame restorane Kaune

Penktadienį Laisvės al. atidengta šviesos instaliacija, skirta Pasaulio tautų teisuoliui Janui Zwartendijkui. Po ceremonijos joje dalyvavę Dalia Grybauskaitė, Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, neoficialiam pokalbiui susėdo vienoje Kauno maitinimo įstaigų. Kai kuriuos kauniečius nustebino, kad tai – VMI neseniai įspėtas „Casa della pasta“ restoranas.
Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas
Kaune įamžintas Pasaulio tautų teisuolio Jano Zwartendijiko atminimas / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Penktadienio popietę Laisvės alėjoje, ties 29-uoju namu, atidengtas monumentas-šviesos instaliacija. Taip įamžintas per Antrąjį pasaulinį karą tūkstančiams žydų gyvybę išgelbėjusio tuometinio Nyderlandų garbės konsulo ir bendrovės „Philips“ atstovo Lietuvoje Jano Zwartendijko (1896–1976) atminimas. Iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Užsienio reikalų ministerijos atstovai, į Lietuvą atvykę J.Zwartendijko vaikai ir anūkai.

Po šios ceremonijos oficiali delegacija apie 16 val. nuskubėjo į šalia veikiantį „Casa della pasta“ restoraną – ten jiems buvo paruoštas stalas, vyko neoficialus pokalbis. Fotografai į vidų nebuvo įleidžiami. Viskas kaip ir būtų įprasta, jei ne viena detalė – restorano pasirinkimas.

Į 15min kreipėsi kaunietis, negalėjęs suprasti, kodėl tokiam svarbiam ir oficialiam susitikimui pasirinktas restoranas, neseniai nuskambėjęs tuo, kad bandė nuslėpti kiek didesnę nei 157 tūkst. eurų pajamų sumą. Po Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) patikros, restoranas buvo priverstas patikslinti mokesčių deklaracijas ir į valstybės biudžetą sumokėti beveik 33 tūkst. eurų.

„Į tokią įstaigą, kuri vengia mokėti mokesčius, bando apgauti VMI, eiti pietauti valstybės vadovui, miesto vadovui ir vesti garbingus užsienio svečius gal kažkaip nedera, ne? Gal reiktų rasti kitą kokią vietą politinei grietinėlei? Iš viso prie stalo susėdo apie dvidešimt žmonių, jei ne daugiau. Kas šį restoraną parinko? Kodėl? Juk jis linksniuojamas viešai kaip piktybiškai pažeidinėjantis įstatymą. Ir šalies vadovai eina į jį“, – retorinius klausimus kėlė kaunietis.

15min susisiekė su prezidentės vyriausiąja patarėja Daiva Ulbinaite. Paklausta, kas buvo pasisėdėjimo „Casa della pasta“ restorane iniciatorius ir kokia buvo pasisėdėjimo kaina, ji atsakė: „Renginys, į kurį buvo pakviesta prezidentė, buvo surengtas Kauno miesto savivaldybės ir Nyderlandų ambasados iniciatyva“.

Klausimai, ar Kauno valdžia žinojo apie neseniai „Casa della pasta“ kilusias mokestines problemas, ir kodėl buvo pasirinktas būtent šis restoranas, buvo užduoti ir Kauno miesto valdžios atstovui. Šis komentaro pateikti penktadienio vakarą negalėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius