Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 21

Prezidentės raginamas trauktis A.Valinskas pasitikėjimą parlamente sako pasitikrinsiantis per rudens sesiją

Prezidentės Dalios Grybauskaitės raginamas trauktis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas to daryti neskuba. Pasitikėjimą parlamente jis sako pasitikrinsiantis prasidėjus Seimo rudens sesijai.
Arūnas Valinskas
Arūnas Valinskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo pirmininkas A.Valinskas penktadienio pavakare išplatintame pareiškime teigia labai vertinąs prezidentės D.Grybauskaitės išsakytą nuomonę. Tačiau jis priminė, kad Seimas yra savarankiška institucija ir pirmininkas yra renkamas Seimo narių.

A.Valinskas taip pat pareiškė ketinąs pasitikėjimą juo – Seimo pirmininku – pasitikrinti per rudens sesiją.

„Lietuva – teisinė valstybė ir vienokie ar kitokie sprendimai turi būti priimami vadovaujantis teisiniais principais. O moralinius ir etinius dirbtinai sukelto skandalo aspektus balsuodami tegu įvertina Seimo nariai“, – pranešime cituojamas Seimo vadovas.

Vėliau žurnalistams A.Valinskas sakė, jog teisėsauga priekaištų jam neturi, o „jei egzistuoja papildoma moralinė šio reikalo pusė“ – yra pasiryžęs leisti Seimo nariams „ją įtvirtinti balsuojant dėl pasitikėjimo.“

„Be jokios abejonės, šio dirbtinai sukelto skandalo moralinę pusę, nes teisinės visi aiškūs atsakymai, kad tai yra, kaip ir teigiau, šantažas ir šmeižtas, o jeigu egzistuoja papildoma moralinė šio reikalo pusė, aš esu pasiryžęs leisti kolegoms Seimo nariams ją įtvirtinti balsuojant dėl pasitikėjimo, ar Seimo pirmininkas dėl tokių dirbtinų kaltinimų gali tęsti darbą ar ne“, – sakė parlamento vadovas.

Paklaustas, kokiomis priemonėmis sieks pasitikrinti pasitikėjimą Seime, ar jo partija parems iniciatyvą dėl to rengti balsavimą, A.Valinskas sakė, jog „čia jau rudens klausimas.“

Prezidentė D.Grybauskaitė penktadienį žurnalistams patvirtino pasiūliusi Seimo pirmininkui A.Valinskui trauktis iš pareigų.

Seimo pirmininkas pastaruoju metu yra priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai Daktarų grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Parlamento vadovo reputacijai taip pat labai pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje.

Prezidentės teigimu, jeigu Seimo pirmininkas neatsistatydins, jis turėtų būti atstatydintas parlamento. 

Opozicinė frakcija „Tvarka ir teisingumas“ jau ėmėsi iniciatyvos pareikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininkui - pradėtas rengti tekstas, bus renkami parašai. Seimo Statutas numato, kad siūlymą atleisti Seimo pirmininką motyvuotu raštu gali pateikti ne mažiau kaip penktadalis – 29 iš 141 – Seimo narių.

Sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius