Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 04 /18:40

Protestuotojai premjerui: „Uždek mus iš apačios“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo naująjį Darbo kodeksą, tačiau prie Vyriausybės jau ilgiau nei savaitę protestuojančiam jaunimui to nepakanka. Pirmadienio vakarą Vilniuje jie surengė demonstraciją, kuria siekia įtikinti Seimą prezidentės siūlomas pataisas priimti.
„Gyvenimas per brangus“ demonstracija Vilniuje
„Gyvenimas per brangus“ demonstracija Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Gyvenimas per brangus“ pasivadinę protestuotojai ir profsąjungų atstovai pirmadienį po darbų vėl susirinko Vinco Kudirkos aikštėje.

Žmonės socialiniuose tinkluose buvo skatinami nesiliauti protestavus, nes Seime neva jau renkami parašai neeilinei sesijai sušaukti ir dar vasarą atmesti prezidentės veto.

„Seimas gali šį dalinį veto atmesti jau kitą savaitę, todėl reikia daryti jam spaudimą, pradedame jau šiandien!“ – rašoma kvietime į pirmadienio vakaro protestą.

Uždek mus iš apačios, – į kiekvieną V.Kudirkos eilutę atitarė „maldų“ žodžius gavę susirinkusieji.

Į kvietimą atsiliepė apie pusšimtį žmonių. Jie išsirikiavo V.Kudirkos aikštėje, o rankose laikė plakatus su užrašais „Socialdemonams Jums gražiausios lauko gėlės – smulkiai maltos aguonėlės“, „Šviesa tunelio gale įjungta – mes nugalėsim“, „Sveikas protas nugalėjo – naujas DK nepraėjo“.

Kvietė uždegti iš apačios

Prsidėjus renginiui organizatoriai pastatę garso kolonėlę „įgarsino“ aikštėje stovinčią Vinco Kudirkos skulptūrą. Skaitydami jo mintis organizatoriai citavo ir premjero, socialdemokratų partijos pirmininko Algirdo Butkevičiaus 15min konferencijoje išsakytą mintį apie tai, kad žmones reikia uždegti iš apačios.

„Uždek mus iš apačios“, – į kiekvieną V.Kudirkos eilutę atitarė „maldų“ žodžius gavę susirinkusieji.

VIDEO: 15min konferencijoje – A.Butkevičius

Po trijų „maldelių“ protestuotojai patraukė link Seimo. Pasak organizatorių, dabar piketai bus rengiami prie parlamento, nes turima žinių, kad jau kitą savaitę Seimas gali rinktis į neeilinę sesiją ir joje bandyti atmesti prezidentės veto.

Protestuotoja Agnė sakė, kad protestų nutraukti negalima, nes „yra tokių nuojautų ir kalbų, kad Seimas veto atmes“.

„Jie mano, kad viskas yra gerai ir gal net prezidentė naujo kodekso neskaitė. tai mes galvojame, kad reikia užbaigti protesto akciją prie Seimo“, – sakė ji.

Pasak pašnekovės, naujame Darbo kodekse iš darbuotojo atimamas socialinis saugumas.

Tuo tarpu kartu su protestuotojais žygiavęs Mantas tikino, kad nieko bloga naujame Darbo kodekse nematytų, jei Lietuvoje būtų kam ginti darbuotojus.

„Atėjau su klasioku susitikti. Žmonių grupė ėjo ir mes einam. Jeigu rimtai, tai man atrodo, kad kodeksas yra geras, bet ne Lietuvos kontekste. Lietuva neturi stiprios ir laisvos kairiosios spaudos, kuri būtų saugiklis, ir neturi solidarios visuomenės, o tai leistų darbdaviams piktnaudžiauti kodeksu. Jame yra laisvumas, bet nėra saugiklių“, – Gedimino prospektu žygiuodamas kalbėjo Mantas.

Protestuotojas Gintaras sako, kad piketuotojai turi eiti iki galo, kad Seimas nesiryžtų prezidentės veto atmesti ir įteisintų „gerą kodeksą“.

VIDEO: „Gyvenimas per brangus“ demonstracija Vilniuje

Prezidentė vetavo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį vetavo sakydama, kad jis nepakankamai užtikrina darbuotojų teises ir „įteisina darbdavių dominavimą“. Iš viso prezidentė siūlo 22 pataisas, lyginant su Seimo priimtu įstatymu.

Ji siūlo leisti terminuotas darbo sutartis nuolatinio pobūdžio darbui tik sutarus dėl jų kolektyvinėje sutartyje ir ne daugiau nei penktadaliui įmonės darbuotojų.

D.Grybauskaitė pasiūlė atsisakyti nenustatytos apimties sutarties rūšies, kuri garantuoja mažiausiai aštuonių valandų per mėnesį darbą.

Prezidentė taip pat pasiūlė didinti išeitinę kompensaciją nuo 6 iki 8 darbuotojo vidutinių darbo užmokesčių, kai atleidžiama darbdavio valia.

Ji siūlo ilginti įspėjimo terminus atleidžiant iš darbo darbdavio iniciatyva socialiai jautrių grupių atstovus, tarp jų – taikyti trijų, o ne dviejų mėnesių įspėjimą vaikus iki 14 metų auginantiem darbuotojams, taip pat auginantiems neįgalų nepilnametį vaiką, numatyti šioms grupėms ilgesnes – 27 darbo dienų kasmetines atostogas.

Šales vadovė siūlo numatyti, jog apskaitinis laikotarpis, skaičiuojant viršvalandinį darbą, būtų vienas mėnuo, o ne trys, numatyti dvigubą apmokėjimą darbuotojui už darbą per poilsio dieną.

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad toks prezidentės sprendimas paliks Lietuvą prie sovietinio relikto, o šalies vadovės apsisprendimą nulėmė profsąjungos ir „keliasdešimt protestuotojų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius