Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 25

Prezidento patarėja: nebūtinų kelionių į Rusiją, Ukrainą galima atsisakyti

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas. Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė Lietuvos piliečiams rekomenduoja atsisakyti nebūtinų kelionių į Rusiją ir pasienio zoną šalia Ukrainos. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija kol kas tokių rekomendacijų nepateikia.
Asta Skaisgirytė
Asta Skaisgirytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kai situacija darosi tokia įtempta, reikia pagalvoti dėl kelionių, dėl nebūtinų kelionių. Žinoma, kai yra būtinybė vykti kažkur, paskaičiuojama rizika ir vykstama, tačiau nebūtinų kelionių galima atsisakyti“, – antradienį „Žinių radijui“ komentavo šalies vadovo patarėja.

Lietuvos diplomatai, pasak jos, Ukrainoje turi dirbti iki paskutinės minutės, kol tai įmanoma.

„Lietuva koordinuos savo veiksmus su Europos Sąjungos šalių veiksmais. Nemanome, kad diplomatai turi būti pirmieji paliekantys Ukrainą. Atvirkščiai – diplomatai dirba priešakinėse fronto linijose iki paskutinės minutės, kol dar galima dirbti“, – komentavo A.Skaisgirytė.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo pirmadienį teigė kol kas nematantis reikalo evakuoti savo diplomatų iš Ukrainos.

„Dėl evakuacijos – kol kas tokių planų neturime. Sutarėme koordinuotis tarp ES valstybių ir matydami augančią grėsmę priimsime sprendimus. Kol kas tam nematome reikalo“, – LRT komentavo ministras.

Kalbėdama apie karo regione perspektyvas, patarėja A.Skaisgirytė teigė, jog „politikų tikslas – padaryti viską, kad karo išvengtume“

„Karo kaina Rusijai turi būti tokia didelė, kad Rusijos vadovybė labai gerai pagalvotų, ar verta tą kainą mokėti“, – „Žinių radijui“ teigė ji.

Vakarai kaltina Maskvą, kad ji ketina išplėsti savo agresiją prieš Ukrainą, sutelkusi prieš šios šalies sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių. Kremlius savo ruožtu teigia neketinantis įsiveržti, rašo BNS.

Įtampai didėjant Vašingtonas nurodė Kijeve dirbančių savo diplomatų šeimų nariams išvykti iš Ukrainos „dėl besitęsiančios grėsmės“, sekmadienį pranešė Valstybės departamentas.

Vašingtonas taip pat leido savanoriškai išvykti ne patiems būtiniausiems ambasados darbuotojams ir paragino Ukrainoje esančius JAV piliečius „apsvarstyti galimybę išvykti dabar“, nes Maskvos invazijos atveju neturėtų galimybių juos evakuoti.

Apie tai, kad atšaukia dalį savo ambasados Kijeve diplomatinių darbuotojų ir evakuoja jų šeimų narius, reaguodama į „didėjančią grėsmę iš Rusijos“, pirmadienį pranešė ir Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija.

Diplomatų šeimų narių evakuaciją iš Ukrainos pradėjo ir Australija. Ji paragino savo piliečius skubiai išvykti iš Ukrainos.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė neįžvelgiantis priežasčių evakuoti Ukrainoje dirbančių Bendrijos diplomatų šeimų, nors JAV priėmė tokį sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius