Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01 /10:23

Nesusipratimas? Prezidento atstovas pareiškė, kad I.Šimonytė sutiko ieškoti kitų kandidatų į ministrus, bet premjerė tai neigia

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį premjerei Ingridai Šimonytei išsakė nuomonę apie jos pasiūlytą ministrų kabinetą. Neslepiama, kad ne visi kandidatai G.Nausėdai tinka, tačiau tų, kurie netinka, pavardės po antradienio susitikimo nepaaiškėjo. Prezidento atstovas pareiškė, kad buvo sutarta, kad I.Šimonytė kai kurioms ministerijoms ieškos kitų kandidatų, tačiau I.Šimonytė žurnalistams patikslino, kad tokio susitarimo nebuvo.

„Išsamiai ir daug buvo kalbėta apie tuos septynis kandidatus, su kuriais prezidentas jau buvo susitikęs šią ir praėjusią savaitę, taip pat buvo pasikeista įžvalgomis apie tuos septynis kandidatus, su kuriais prezidentas ketina susitikti“, – antradienį po prezidento ir ministrės pirmininkės susitikimo žurnalistams sakė prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Anot jo, G.Nausėda I.Šimonytei išsakė abejones dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus ir buvo sutarta, „kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys, kurie galėtų užimti ministro pareigas“.

„Prezidentas išsakė nuomonę dėl kompetencijos, kurią turėtų turėti šie kandidatai“, – sakė A.Bubnelis.

Jo teigimu, buvo sutarta, kad diskusijos dėl kabineto bus tęsiamos šią savaitę.

A.Bubnelis neatskleidė, kurie kandidatai netinka, tačiau pabrėžė, kad daugiausia kalbėta apie tuos, su kuriais prezidentas jau buvo susitikęs.

I.Šimonytė: įsivėlė netikslumas

„Galėčiau patvirtinti beveik viską, ką sakė gerbiamas Antanas, galbūt vienas netikslumas tiktai įsivėlė, kad nebuvo šiandien kažkokių susitarimų dėl kitų kandidatų ieškojimo. Tiesiog buvo išsakytos prezidento pastabos tiek dėl tų kandidatų, kurie jau buvo susitikimuose su prezidentu, tiek kai kurios pastabos apie tuos, kurie nebuvo“, – po susitikimo žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Ji teigė išgirdusi pastabas dėl kandidatų, tiek dėl tų, su kuriais prezidentas buvo susitikęs, tiek dėl tų, su kuriais nebuvo.

„Aptarėme žmones įvairiais kampais ir požiūriais“, – sakė politikė.

Paklausta, kiek kandidatų sukėlė abejonių, I.Šimonytė nukirto: „Nepykit, negaliu.“

I.Šimonytė sakė nenorinti įvardinti pavardžių žmonių, kurie prezidentui netinka.

Anot jos, sutarta, kad prezidentas tęs susitikimus, ir tada, kai susitiks su visais pretendentais, bus sprendimai tiek koalicijos, tiek jos pačios.

I.Šimonytė pabrėžė, kad „atmesti“ ir „išsakytos abejonės“ yra skirtingi reikšmės, o abejonių galima išsakyti turbūt apie bet kurį žmogų.

Tos pastabos buvo skirtingo sudėtingumo ir, sakykime, skirtingo turinio

„Bet turint mintyje, kad susitikimai tebevyksta toliau, ir pastabų buvo išsakyta apie vieną ar kitą kandidatą, ir tos pastabos buvo skirtingo sudėtingumo ir, sakykime, skirtingo turinio, tai šiandien, saugodama kandidatų gerą vardą ir patį Vyriausybės formavimo procesą ir laikydamasi tam tikros etikos tų pavardžių aš dabar neįvardinsiu“, – kalbėjo ji.

Anot I.Šimonytės, jei bus daromi kažkokie keitimai, tie keitimai bus atskleisti ir paaiškinti.

„Visada kandidatų ieškoti yra sunkiau negu lengviau. Yra daug norinčių, bet ne tiek galinčių, bet susitikimus prezidentas ketina baigti penktadienį ir tuomet (...) turėsime galimybę aptarti galutinius sprendimus“, – sakė ji paklausta, ar nebus sunku ieškoti naujų kandidatų, jei dalis bus nepatvirtinta.

I.Šimonytė patikino, kad neužtikrintumas dėl kandidatų neveikia Vyriausybės programos rengimo.

Spėjo pasikalbėti tik su puse kandidatų

Praėjusią savaitę prezidentas sakė, kad jam tiko ne visi pretendentai į ministrus, nors tuomet buvo pabendravęs tik su keliais iš jų.

Iki antradienio prezidentas asmeniškai kalbėjosi tik su puse pasiūlytų kandidatų – septyniais iš 14: su kandidate į švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgita Šiugždiniene, į ekonomikos ir inovacijų ministres siūloma Laisvės partijos pirmininke Aušrine Armonaite, pretendentu į sveikatos apsaugos ministrus, nepartiniu buvusiu valstybės kontrolieriumi Arūnu Dulkiu, Laisvės partijos į teisingumo ministres teikiama Evelina Dobrovolska ir į susisiekimo ministrus – Kasparu Adomaičiu, Liberalų sąjūdžio kandidatu į kultūros ministrus Simonu Kairiu bei konservatorių kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickienė.

Antradienį planuojamas G.Nausėdos susitikimas su į aplinkos ministrus siūlomu Liberalų sąjūdžio atstovu Simonu Gentvilu.

I.Šimonytė į finansų ministres siūlo konservatorę Gintarę Skaistę, krašto apsaugos ministrus – konservatorių Arvydą Anušauską, užsienio reikalų ministrus – konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, vidaus reikalų ministre siūlo konservatorę Agnę Bilotaitę, į energetikos ministrus – konservatorių Dainių Kreivį.

Plačiau apie kandidatus žiūrėkite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius