Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 02

Prezidentūra: derybose dėl ES biudžeto sieksime didesnio finansavimo Ignalinos AE ir žemės ūkiui

Trečiadienį pristatytą pasiūlymą dėl pirminio Europos Sąjungos (ES) ilgamečio biudžeto (2021–2027 m.) lietuviai pasitiko džiugiai: jame Ignalinos atominės elektrinės uždarymui siūloma skirti 552 mln. eurų – maždaug 300 mln. eurų daugiau nei buvo numatyta ankstesnėje finansinėje perspektyvoje. Vis dėlto vyriausiasis prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas tikina, kad tikslios sumos bus žinomos tik gegužės pabaigoje.
Nerijus Aleksiejūnas
Nerijus Aleksiejūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

N.Aleksiejūnas teigė, esą trečiadienį paskelbtas planas tėra pasiūlymas, reiškiantis keletą mėnesių trukti galinčią derybų pradžią.

„Galiausiai sprendimą priims ES šalys narės“, – teigė prezidentės patarėjas.

Anot N.Aleksiejūno, vertinant pasiūlymą būtina atsižvelgti į būsimą Jungtinės Karalystės (JK) pasitraukimą iš Bendrijos.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Britų dauguma norėtų antro referendumo „Brexit“
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Britų dauguma norėtų antro referendumo „Brexit“

„Europos Sąjungos biudžete natūraliai atsiranda skylė, kurią reikia užlopyti. Be to, ES daugėja iššūkių, atsiranda nauji dalykai, kurie anksčiau nebuvo finansuoti iš ES biudžeto, pavyzdžiui, gynyba, didesnis dėmesys inovacijoms, skaitmeninės darbotvarkės klausimams“, – teigė N.Aleksiejūnas.

Vis dėlto palyginti trečiadienį pasirodžiusį pasiūlymą ilgamečiam biudžetui su ankstesnių metų planu – sudėtinga: į sanglaudos politiką, kuriai skiriamos lėšos mažinamos 7 proc., šįkart įtrauktas Ekonominės ir pinigų sąjungos finansavimas.

Tuo tarpu bendros žemės ūkio politikos stulpelyje atsirado lėšos, kurias planuojama skirti kovai su klimato kaita. Finansavimą žemės ūkiui numatoma sumažinti 5 proc.

Lieka neaišku, ar sumažės Lietuvos žemdirbiams skiriamos išmokos – įmanomas net jų augimas. Vis dėlto tikslios sumos paaiškės tik gegužės pabaigoje

N.Aleksiejūnas: „Derybose sieksime, kad išmokų suvienodinimas vyktų kuo sparčiau, nes nėra normalu, kad vis dar gauname tik 75 proc. ES išmokų vidurkio.“

„Derybose sieksime, kad išmokų suvienodinimas vyktų kuo sparčiau, nes nėra normalu, kad vis dar gauname tik 75 proc. ES išmokų vidurkio“, – sakė N.Aleksiejūnas.

Stebės teisinius mechanizmus

Dar prieš pasiūlymo biudžetui paskelbimą užvirė aistros dėl planų skirti mažiau ar išvis neskirti lėšų iš ES fondų šalims narėms, kurios esą negerbia įstatymų viršenybės.

„Pagal naujas siūlomas priemones Sąjunga, proporcingai atsižvelgdama į teisinės valstybės principų nesilaikymo pobūdį, sunkumą ir mastą, galėtų laikinai neleisti gauti ES finansavimo, jį sumažinti arba apriboti“, – nurodoma Komisijos paskelbtame pranešime.

Toks paramos sumažinimas neabejotinai gresia su EK jau kurį laiką konfliktuojančioms Lenkijai ir Vengrijai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda ir Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrzejus Duda ir Dalia Grybauskaitė

Prezidentės, šiemet susitikime su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda pažadėjusios remti Varšuvą konflikte su Briuseliu, patarėjas teigė, esą bus stebima, kad Bendrija nesukurtų naujų teisinių mechanizmų.

N.Aleksiejūnas: „Mums svarbiausia, kad bet koks procesas būtų ES sutarčių rėmuose, tikrai stebėsime ir žiūrėsime, kad nebūtų sukuriama naujų mechanizmų, kurie išeitų iš dabartinės teisinės sanglaudos ribų.“

„Mums svarbiausia, kad bet koks procesas būtų ES sutarčių rėmuose, tikrai stebėsime ir žiūrėsime, kad nebūtų sukuriama naujų mechanizmų, kurie išeitų iš dabartinės teisinės sanglaudos ribų“, – sakė N.Aleksiejūnas.

Prezidentės patarėjas džiaugėsi EK planais Ignalinos AE uždarymui skirti 552 mln. eurų einamosiomis kainomis. Vis dėlto Finansų ministerija skaičiuoja, kad atominės elektrinės uždarymui reikėtų 700 mln. eurų.

„Be abejo, kalbėsime, kad finansavimas turėtų dar didėti, tačiau tas pirminis pasiūlymas yra pakankamai geras pagrindas, ypač lyginant su dabartine finansine perspektyva, prieš kurią ES pasiūlymas buvo 210 mln. eurų, o dabar siūloma virš 500 mln. eurų“, – teigė N.Aleksiejūnas.

Iš viso ilgametis biudžetas (2021–2027 m.) sudarys 1,279 trln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius