TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 12

Prie „Charlie Pizza“ restorano Kaune surengtas protestas: nori būti sotus – perlipk kūną

Antradienio popietę prie vieno iš su „Vičiūnų grupe“ siejamų restoranų Laisvės alėjoje surengta protesto akcija. Jos organizatoriai – du jauni Kauno aktoriai, panorę išreikšti palaikymą Ukrainai ir atkreipti dėmesį į mero Visvaldo Matijošaičio požiūrį bei verslo interesus.
Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune
Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune / 15min skaitytojo nuotr.

„Mūsų tikslas – išreikšti paramą Ukrainai. Norime, kad Matijošaičių verslas pasitrauktų iš Rusijos ir neremtų jos. Norime boikotuoti restoranus, kurie iš dalies priklauso (Visvaldui – aut. past.) Matijošaičiui – jis yra pagrindinis jų akcininkas. Jo „Vičiūnų grupė“ nesitraukia iš Rusijos rinkos, turi ten fabrikus. Neužtenka jam (Kauno merui – aut. past.) drąsos neremti karo Ukrainoje“, – 15min teigė vienas iš dviejų protesto akcijos sumanytojų Povilas Jatkevičius.

15min skaitytojo nuotr./Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune
15min skaitytojo nuotr./Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune

Dviejų aktorių sumanymas – įlįsti į lavono maišą ir atsigulti ant praėjimo į restoraną „Charlie Pizza“, jei žmonės nori įeiti, turi perlipti lavoną. Kitas tuo metu laiko plakatą su užrašu „Būsi sotus tik per ukrainiečių lavonus“.

„Iš esmės tai yra tas pats, kas perlipti lavonus Ukrainoje, nekreipti toliau dėmesio, valgyti sau laimingai restoranuose, kurie remia karą Ukrainoje. Žmogus gauna iš to pelną“, – paaiškino P.Jatkevičius.

Protestuotojų taikinyje – ir Kauno „Akropolyje“ veikiantis „Sugamour“.

Praeiviai reagavo įvairiai

Laisvės alėjoje antradienio popietę surengta akcija truko apie 1,5 valandos. Praeiviai į ją reagavo įvairiai – vieni palaikė, skandavo „Slava Ukraini“, kiti akcijos sumanytojams uždavė provokuojančius klausimus, net įžeidinėjo.

„Yra tokių žmonių, kurie nežino, apie ką eina kalba, o mes ir norime atkreipti dėmesį, priversti pasidomėti šio restorano veikla ir kas yra jo valdytojai, akcininkai. Yra žmonių, kurie iškart supranta ir išreiškia didelį palaikymą, rodo liukso ženklus, skanduoja Ukrainą palaikančius šūkius.

Yra ir tokių keistų žmonių, kurie kaltina, klausia, ar domimės istorija, įžeidinėja. Buvo tokių, kurie norėjo psichologiškai paveikti ir priversti suabejoti asmeninės akcijos verte. Siūlė pirma susikurti savo verslą, tuomet neva bus galima pasikalbėti. Gailėjosi mūsų, sakė, kad esame apgailėtini“, – įspūdžiais pasidalijo protesto sumanytojas.

Didžioji dalis praeivių, anot jo, palaikė sumanymą.

VIDEO: Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune

Pasak P.Jatkevičiaus, Kaune trūksta protestų prieš „Vičiūnų grupės“ verslą Rusijoje, mažai išreiškiama susirūpinimo savo miesto meru, dėl kurio sprendimų nebuvimo kai kuriems, gyvenantiems Kaune, šiek tiek gėda. Vilniuje neva protestuojama aktyviau ir tai daro Olegas Šurajevas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Olegas Šurajevas

„Jaučiamas laiko tempimas, bandymas nukreipti dėmesį į kitas problemas. Teigiama, kad paskirtas viešbutis Ukrainos pabėgėliams, dirba ukrainiečiai. Tačiau tai yra grūdelis, lyginant su tuo, iš ko Kauno meras darosi pelną“, – nuomonę išsakė P.Jatkevičius.

Iškvietė policiją

Vos tik pradėjus akciją, pasak jo, pasirodė „Charlie Pizza“ restorano darbuotojai, reagavę konfliktiškai – jie iškvietė greitąją ir policiją.

„Neva žmogui, gulinčiam lavonmaišyje, pasidarė negera ir jį reikia iš čia patraukti. Atvažiavusi greitoji suprato, apie ką eina kalba. Jiems reikėjo patvirtinimo, kad viskas gerai, kad nesiskundžiame sveikatos problemomis. Patvirtinome ir jie išvažiavo.

O policija surinko mūsų duomenis, gražiai paprašė šiek tiek atsitraukti nuo restorano įėjimo, leido tęsti protesto akciją, nesugadino jos. Tai nėra organizuotas masinis protestas, tai – dviejų žmonių, Mariaus ir Povilo, protestas“, – įvykių eigą perteikė akcijos sumanytojas.

P.Jatkevičius ir Marius Karolis Gotbergas – du Kauno aktoriai. Pasak jų, kol jie vykdė akciją, niekas į „Charlie Pizza“ neįėjo, žmonės baisėjosi reginiu, bijojo perlipti „lavoną“.

15min skaitytojo nuotr./Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune
15min skaitytojo nuotr./Protesto akcija prie „Charlie Pizza“ Kaune

„Man atrodo, daugelis, kurie lankėsi „Charlie Pizza“, nežinojo informacijos apie šio restorano vadovybę ir jos sprendimus“, – spėjo P.Jatkevičius.

15min bandė susisiekti su „Amber food“, valdančios restoranų, tarp kurių – ir „Charlie Pizza“, tinklą, vadovu Gediminu Balniu, tačiau nepavyko.

Tik įspėjo

Kauno apskrities policija 15min informavo, kad balandžio 12 dieną 15.50 valandą buvo gautas pranešimas, jog Laisvės alėjoje prie restorano guli vyras, informacija buvo perduota ir greitajai medicinos pagalbai.

„Nuvykę pareigūnai du asmenis žodiškai įspėjo pasitraukti nuo durų, kol kas viešosios tvarkos pažeidimų nefiksuota“, – pranešė pareigūnai.

Tai, kad sulaukė pranešimo apie Laisvės alėjoje gulintį žmogų, 15min patvirtino ir Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos vyresnioji gydytoja.

Pasitrauks per 3-4 mėnesius

Balandžio 5 dieną išplatintu pranešimu spaudai Šarūnas Matijošaitis informavo, kad viena didžiausių Lietuvos maisto gamybos grupių „Vičiūnų grupė“ verslą Rusijoje galutinai nutrauks per tris-keturis mėnesius, tuo pačiu metu intensyviai neva vyksta derybos su potencialiais verslo Rusijoje pirkėjais. Iki tol ilgai vengta nurodyti konkretų pasitraukimo terminą.

Tiesaus atsakymo dėl savo šeimos verslo interesų Rusijoje vengdavo ir Kauno meras V.Matijošaitis. Dėl to buvo surengtas protestas prie Kauno miesto savivaldybės.

Grupės produkcija, gaminama Karaliaučiaus srityje, parduodama Rusijoje, kitose Rytų rinkose.

„Vičiūnų grupė“ taip pat valdo įmonę Ukrainoje, jos filialai tyra Kyjive, Charkive, Dnepropetrovske, Odesoje ir Ivano Frankivske.

„Amber food grupės“ akcijas valdo įmonės vadovas G.Balnis ir netiesiogiai V.Matijošaitis per bendrovę „Deltos investicijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius