Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 15 /16:54

Prie Seimo – „maršininkų“ akcija: iškeikė M.Maldeikį, susibūrė į krūvą

Nors nesuderino leidimo su savivaldybe, „Šeimos gynimo maršo“ organizatoriai antradienį surengė akciją prie Seimo. Čia – keli šimtai žmonių. Kai kurie jų dėvi marškinėlius su užrašu „Diktatūra Lietuvoje įteisinta“. Tokius apsivilko ir keli parlamentarai, kai kas iš jų nuėjo pas aktyvistus. Policija perspėjo susirinkusiuosius, kad jie nesibūriuotų į didesnes kaip 15 žmonių grupes, nes kitaip bus nubausti. Pavakarę akcijos dalyviai nebesilaikė atstumų.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatoriai porą kartų kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kad ši suteiktų leidimą kelių dienų mitingams prie Seimo ir Vyriausybės.

Tačiau savivaldybė prašymus atmetė tikindama, kad renginyje nebus valdomi ir ribojami žmonių srautai, nuogąstauta, kad dalyviai nesilaikys karantino reikalavimų.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Šeimų maršas“ Vilniuje ir „Kaunas Pride“ negavo leidimų: ar tai teisėta?

Vilniaus meras Remigijus Šimašius planuojamą protesto akciją anksčiau pavadino „politiniu festivaliu“.

Gali būriuotis po 15

Nors savivaldybės leidimo negavo, antradienį piliečiai vis tiek susibūrė automobilių aikštelėje prie Seimo. Jų čia, apsirengusių baltai, – keli šimtai.

Žmonės laiko balionus, plevėsuoja Lietuvos vėliavos, skamba muzika.

Tvarką prižiūri policijos pareigūnai. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas kreipėsi į susirinkimo dalyvius ir paprašė, kad jie nesibūriuotų į didesnes nei 15 žmonių grupes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Seimo
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šeimos gynimo maršo dalyvių protestas prie Seimo

„Leidimas dideliam susirinkimui nebuvo išduotas. Savivaldybė yra gavusi prašymus apie asmenų iki 15 susirinkimus. Tai prašyčiau laikytis nustatytos tvarkos“, – per mikrofoną kalbėjo jis.

Žurnalistams policijos atstovas pažymėjo, kad šie žodžiai kol kas buvo tik prašymas, o kiek tokių teks išsakyti, esą „parodys laikas“.

Jeigu piliečiai nesilaikys nustatytos tvarkos, tai bus vertinama kaip Susirinkimų įstatymo pažeidimas.

„Susirinkimų įstatymas numato, kad apie susirinkimus iki 15 žmonių yra informuojama miesto savivaldybė. Jeigu daugiau susirenka, tai laikoma įstatymo pažeidimu“, – kalbėjo S.Gagas.

O pažeidusieji įstatymą, pasak jo, bus patraukti administracinėn atsakomybėn: „Tada bus surašytas administracinių nusižengimų protokolas asmenims, kurie dalyvauja susirinkime.“

Reikalavimai – tie patys

Vienas iš renginio prie Seimo organizatorių Raimondas Grinevičius 15min patvirtino, kad leidimo su savivaldybe protesto akcijai nepavyko suderinti, todėl, pasak jo, suorganizuotas susirinkimas.

Paklaustas, kokie susirinkimo dalyvių tikslai, jis atsakė, kad tie patys, kurie iškelti gegužės 15-ąją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius

Tądien Vingio parke vyko mitingas, susirinko apie 10 tūkst. dalyvių. Jie reiškė protestą prieš Stambulo konvenciją, reikalavo nesvarstyti Partnerystės įstatymo projekto, pataisų dėl narkotinių medžiagų dekriminalizavimo, išbraukti iš Seimo darbotvarkės Tautinių mažumų įstatymo projektą.

Taip pat – „nedelsiant nutraukti prievartą prieš šeimas, prieš jų valią ir be laisvo apsisprendimo vykdant privalomą vaikų testavimą, atverti visas mokyklas kontaktiniam mokymui“.

Rinkdamiesi į „Šeimos gynimo maršą“ organizatoriai teigė besivienijantys prieš „ideologinio karo metodais vykdomą agresyvią genderistinę propagandą ir valdančiosios daugumos rengiamus įstatymus“, siekiantys apginti „Lietuvos šeimų teises bei Lietuvos Respublikos Konstitucijoje nustatytą teisinę ir visuomeninę tvarką“.

Seimo darbotvarkės keisti nežada

Prie parlamento surengtą akciją įvertino ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, svarbiausia, kad dalyviai laikytųsi tvarkos.

„Kaip suprantu, šiems mitinguotojams nebuvo išduotas leidimas mitinguoti ar protestuoti prie Seimo. Jei jie tai daro mažomis grupelėmis, viskas yra gerai“, – žurnalistams Seime komentavo politikė ir pridūrė neabejojanti, kad policija reaguos, jei užfiksuos pažeidimų.

Paklausta, gal pati eis pasižiūrėti, kaip vyksta akcija, Seimo pirmininkė dvejojo, ar pavyks.

„Šiandieną labai intensyvus Seimo posėdis, darbotvarkė iki pat vakaro, galbūt ir nepavyks“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Tai, kad renginyje dalyvaujantys piliečiai kelia tam tikrus reikalavimus, V.Čmilytė-Nielsen įvertino palankiai:

„Visos pilietinės pozicijos vienu ar kitu klausimu yra sveikintinos, kai jų reiškimas neperžengia tam tikros neapykantos kalbos ribos. Tai vertinu kaip vieną iš nuomonės išraiškų vienos ar kitos grupės žmonių.“

Bet Seimo pirmininkė tikino nesieksianti pagal tai keisti Seimo darbotvarkės, koreguoti programinių nuostatų, įsipareigojimų rinkėjams.

Į minią nuėjo M.Maldeikis, sulaukė keiksmų

Palaikymą akcijos prie Seimo rengėjams išreiškė ir kai kurie Seimo nariai – opozicionieriai „valstietis“ Valius Ąžuolas, „darbietis“ Mindaugas Puidokas, Lietuvos regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis apsivilko akcijos dalyvių dėvimus marškinėlius su užrašu „Diktatūra Lietuvoje įteisinta“.

Kai kurie politikai apsilankė akcijoje. Tarp jų – Seimo konservatorius Matas Maldeikis. Renginio dalyviai jį pasitiko keiksmais, išvadino „pydaru“, paragino „eiti pas savo mamytę“.

M.Maldeikis su jais, renginio organizatoriumi R.Grinevičiumi pabandė diskutuoti apie partnerytės įteisinimą, rinkimų sistemą, pavyzdžiui, teigė, jog pritartų siūlymui naikinti vienmandates apygardas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Matas Maldeikis

Visgi ramiai diskutuoti sekėsi sunkiai – fone skambėjo triukšmas, įžeidžiančio pobūdžio šūksniai, būgnų trenksmas.

Pokalbio pabaigoje R.Grinevičius politikui padėkojo.

„Vis tiek ačiū, kad išdrįso ateit. Skirtingai nuo kitų frakcijos narių, vienintelis, kuris išdrįso“, – pažymėjo jis ir paragino M.Maldeikį pasikalbėti frakcijoje apie renginio dalyvių reikalavimus.

Dalyviai suėjo į krūvą

Antradienio popietę Vilniaus policija pranešė nefiksavusi kokių nors pažeidimų akcijoje – esą dalyviai laikosi atstumų, būna ne vienoje krūvoje.

„Jie laikosi atstumo, ne vienoje krūvoje būna, sulaikytų nėra, iš policijos pusės buvo du oficialūs įspėjimai dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų. Pareigūnai budi, ragina nesibūriuoti ir laikytis saugaus atstumo“, – BNS komentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja.

Tačiau pavakarę vėliavas iškėlę susirinkimo dalyviai susibūrė į vieną krūvą, kiti – marširavo aplink Seimą.

J.Samorokovskaja 15min teigė, kad pareigūnai situaciją seka vietoje, nors pažeidimų, pasak jos, neatsirado.

„Situacija nepasikeitusi, kokių pažeidimų nebuvo užfiskuota“, – teigė ji.

Planuojama, kad akcija prie parlamento tęsis iki 22 val. vakaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius